Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Poznata imena sto zadarskih stipendista

30.12.2010. 23:00
Poznata imena sto zadarskih stipendista


Nakon objave bodovne liste za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija postoji žalbeni rok od osam dana u kojem svi oni kandidati koji smatraju da su oštećeni imaju pravo žalbe. Njihove će prijave razmotriti Povjerenstvo za dodjelu stipendija, nakon čega će biti objavljena nova, konačna rang lista, pojasnio je Joso Nekić
Na oglasnoj ploči Grada Zadra te na službenim stranicama ovih je dana objavljena rang lista svih kandidata koji su bili prijavljeni na natječaj Grada Zadra za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku 2010./2011. godinu.
Poznato je da Grad Zadar i ove godine dodjeljuje novih 100 stipendija od kojih 15 za učenike srednjih škola, 25 za studente prve godine studija i 30 za studente starijih godišta, te 30 za studente koji se školuju za deficitarna zvanja, od toga 15 za studente prve godine i 15 za studente viših godina studija.
Zaprimljeno 278 zahtjeva
Kako je vidljivo i iz objavljene rang liste, ove je godine Upravni odjel za odgoj i školstvo Grada Zadra zaprimio ukupno 278 zahtjeva i to 50 za učeničke stipendije, 79 za studente prve godine studija, 91 zahtjev studenata viših godina studija te 29 zahtjeva studenata prve godine studija deficitarnog zvanja i 29 zahtjeva studenata viših godina studija deficitarnih zvanja.
Jasno je također da studenti koji se školuju za deficitarna zvanja te su pravo na stipendiju ostvarili po dvije osnove imaju mogućnost izbora, a na upražnjeno mjesto dolazi sljedeći kandidat. Kako pojašnjava Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra, kandidati nezadovoljni rezultatima natječaja imaju pravo uvida u dokumentaciju drugih kandidata i pravo prigovora gradonačelniku Grada Zadra u roku od 8 dana od dana objave liste na oglasnoj ploči.
– Nakon objave bodovne liste za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija postoji žalbeni rok od osam dana u kojem svi oni kandidati koji smatraju da su oštećeni imaju pravo žalbe. Njihove će prijave razmotriti Povjerenstvo za dodjelu stipendija, nakon čega će biti objavljena nova, konačna rang lista. S učenicima i studentima koji su ostvarili pravo na stipendiju zaključit će se ugovor o stipendiranju, pojasnio je Nekić, dodavši da je ove godine pristigao nešto manji broj zahtjeva nego prošle godine, a što pripisuje pravilu Grada Zadra prema kojem osoba koja već prima stipendiju od nekog drugog subjekta ne može je ostvarivati i od Grada Zadra te s obzirom na to da se ove godine pojavilo nekoliko novih subjekata na području grada koji su također dodjeljivali stipendije.
Deficitarna zvanja
Poznato je i to da su, shodno općepoznatoj gospodarskoj krizi, ove godine i iznosi pojedinačnih mjesečnih stipendija manji, pa će tako stipendija za učenike koje su nekad iznosile 300 kuna mjesečno sada iznositi 200 kuna, za studente koji studiraju u mjestu prebivališta stipendija je smanjena s nekadašnjih 800 kuna mjesečno na 500 kuna, dok je za studente koji studiraju izvan mjesta prebivališta mjesečni iznos stipendija sa 1.000 kuna smanjen na 700 kuna.
No osim stipendija za sve učenike i studente kojima se naknada isplaćuje s obzirom na broj bodova te socijalni status, i ovog je puta, i to već četvrtu godinu zaredom, Grad Zadar stipendirao i studente koji se školuju za deficitarna zvanja. Na natječaj za stipendije po ovoj osnovi mogli su se prijaviti studenti sljedećih zvanja: doktor medicine, magistar farmacije, magistar građevinarstva, magistar arhitekture i urbanizma, magistar strojarskog inženjerstva, magistar elektrotehnike i informacijske tehnologije, magistar informatike, studij matematike, studij fizike i edukacijsko-rehabilitacijski studij.
– Ne bih rekao da smo uvođenjem stipendija za deficitarna zvanja direktno potaknuli učenika za upis tih studija, ali sama deficitarnost, odnosno garancija struke za sigurno zaposlenje, dobar je poziv za upis takvog studija. Ono što smo mi na ovaj način postigli je veći broj stipendija. Mislim da je ova nova kategorija urodila plodom jer proširili smo listu kandidata. Poznato je, naime, da smo ranijih godina dodjeljivali 60 stipendija, a posljednje četiri dodjeljujemo ih stotinu, kazao je Nekić.