Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Proračun usvojen bez načelnika Škare

30.12.2010. 23:00
Proračun usvojen bez načelnika Škare


Predloženi proračun načelnika Škare od 10,892.000 kuna zamijenili su znatno manjim iznosom od tek 3,742.000 kuna
Sedmorica većinskih vijećnika HDZ-a na održanoj burnoj sjednici Općinskog vijeća Općine Škabrnje usvojili su proračun za 2011. godinu bez nazočnosti načelnika Luke Škare i četvoro oporbenih vijećnika – Zlatka Bilavera i Blaženka Tadića iz HSP-a te Vladimira Butića i Nina Brkića iz HSS-a. Pritom su predloženi proračun načelnika Škare od 10,892.000 kuna zamijenili znatno manjim iznosom od tek 3,742.000 kuna.
Sjednicom na kojoj je nedostajao donačelnik Damir Gurlica (HSP) predsjedao je predsjednik OV-a Marko Ivković (HDZ). U 11-članom Općinskom vijeću sa 7 vijećnika predstavničku vlast ima HDZ, dok izvršnu vlast obnaša nezavisni načelnik Luka Škara, na lokalnim izborima kandidat koalicije HSS-HSP.
Škara: Čemu služe rebalansi?
– Sve je to hir, inat HDZ-ovih vijećnika koji je kulminirao već pri prijedlogu rebalansa proračuna za 2010. godinu. Rade i ponašaju se kako žele. Sasvim neobjašnjivo nisu htjeli prihvatiti sredstva Zadarske županije od 31.583 kuna za sanaciju divljeg odlagališta smeća, utrošenih 32.000 kuna za projektnu dokumentaciju za Ražovljevu glavicu te utrošenih 350.000 kuna potrebnih za nogometno igralište, kaže Škara.
– Pa rebalansi i služe za ponovno uspostavljanje proračunske ravnoteže. Obvezan je postupak u situaciji kada se ocijeni kako prihodi ili rashodi odstupaju od predviđanja utvrđenih u proračunu što uzrokuje neostvarivanje jednog od najznačajnijih proračunskih principa – uravnoteženosti, govori Luka Škara, koji izražava sumnju u zakonitost donošenja rebalansa proračuna za 2010. godinu te donošenje proračuna za 2011. godinu.
Škara je zajedno s oporbenim vijećnicima napustio sjednicu te sa sobom povukao i općinsku djelatnicu, zapisničarku Irenu Škara, nakon što je u ime Kluba vijećnika HDZ-a Blaž Bilaver, na prijedlog rebalansa proračuna, podnio tri amandmana na gore navedene stavke koje su predložili da se prebace na druge stavke.
– Za zapisničara je prihvaćen Josip Pavičić, a načelnikov prijedlog rebalansa proračuna od predviđenih 15 na ostvarenih 4,5 milijuna kuna usvojen je jednoglasno, sa sedam glasova. Dakako, bez pojedinih spornih stavki, govori Marko Ivković.
Kao razlog za neusvajanje navedenih stavki naveo je evidentno kršenje Zakona o izvršavanju proračuna i to u većem broju stavki od triju koje je spomenuo u amandmanima i za koje u proračunu uopće nisu bila planirana sredstva. Također smatra da je potrebno pokrenuti postupke utvrđivanja odgovornosti pred nadležnim institucijama zbog neplanskog trošenja proračunskog novca.
Ne treba nam napuhavanje proračuna
– Kao predsjednik Vijeća zaključio sam da predlagatelja proračuna za 2011. godinu nema na sjednici i da isti nije povukao prijedlog proračuna. Uime Kluba vijećnika HDZ-a javio se Blaž Bilaver koji predloženi proračun smatra apsolutno nerealnim te je podnio sedam amandmana, obrazlaže Ivković.
Nakon iznošenja amandmana, Blaž Bilaver je napomenuo da će Klub vijećnika HDZ-a stajati na raspolaganju načelniku Luki Škara te da će podržati svaki projekt za koji osigura financiranje odnosno da će u slučaju osiguranja financija za projekte u najkraćem mogućem roku donijeti potrebni rebalans proračuna.
– Zbog opće recesije i gospodarske krize usvojili smo samo realni proračun za koji smatramo da će se ostvariti u idućoj godini. Ne treba nam napuhavanje proračunskih stavki dok su novci negdje u oblacima, dok ih uopće nema i dok nema naznaka da će ih i biti. Pa i ovogodišnji proračun nije ostvaren, smanjen je, vjerovali ili ne, za preko 10 milijuna kuna ili oko 70 posto. Čim se osiguraju sredstva u roku 48 sati ćemo usvojiti rebalans i uvećati proračun. Kamo sreće da ostvarimo takvih 10-ak rebalansa iduće godine, tvrdi Marko Ivković.