Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U novu godinu s rekordnih 50 milijuna kuna

30.12.2010. 23:00
U novu godinu s rekordnih 50 milijuna kuna


U odnosu na proračun prošle godine, ovogodišnji je veći za 37 milijuna kuna. Razliku najvećim dijelom čine sredstva koja ćemo dobiti od prethodno ugovorene prodaje nekretnina na lukoranskoj obali, koja je nekoć bila talijanski ljetnikovac, kazao je Jerolimov
Proračun Općine Preko za 2011. godinu planiran je na čak 50,104.500 kuna. Prihodi poslovanja Općine Preko planirani su od poreza i prireza na dohodak te od prihoda od prodaje nefinancijske imovine.
– U odnosu na proračun prošle godine, ovogodišnji je veći za 37 milijuna kuna. Razliku najvećim dijelom čine sredstva koja ćemo dobiti od prethodno ugovorene prodaje nekretnina na lukoranskoj obali, koja je nekoć bila talijanski ljetnikovac. Predviđamo da bi se ugovorena sredstva trebala naći u proračunu, a ako se naši planovi po tom pitanju ne realiziraju, vidjet ćemo što ćemo napraviti jer će nam nedostajati sredstava za sve zacrtane planove i projekte kojih je mnogo, kazao je načelnik Jerolimov. Značajan iznos od 31 milijuna kuna Općina Preko dobit će od Hrvatskih šuma.
Što se tiče raspodjele planiranih sredstava, 20 milijuna kuna bit će raspodijeljeno na dva kredita koja ima Općina Preko, potom za održavanje i postavljanje javne rasvjete te ostale manje izdatke. Za dovršetak izgradnje odvodnje iz programa IPARD osigurana su 4 milijuna kuna, dok su za izgradnju protupožarnih puteva u proračunu osigurana 3 milijuna kuna.
Na području cijele općine djeluje 30 udruga čiji će rad u idućoj godini Općina financirati s iznosom od 600.000 kuna. Za rad dviju turističkih zajednica Općina je osigurala 150 tisuća kuna. Sanacija zgrada mjesnih odbora na Rivnju, Ošljaku i Sestrunju općinu će stajati 90.000 kuna.
– Pored svega toga, općina svake godine financira rad dječjeg vrtića za što je osigurano 600.000 kuna. Za rad komunalne tvrtke Otok Ugljan predviđeno je milijun kuna. Prošle godine stipendirali smo 70 učenika, a za 2011. godinu je raspisan natječaj. Stoga smo za stipendije iz proračuna planirali izdvojiti 210.000 kuna. Za subvencije građana i domaćinstava predviđeno je 540.000 kuna, dok smo za djecu s poteškoćama u razvoju izdvojili 30.000 kuna, navodi Jerolimov, dodavši da je za katastarsku izmjeru predviđen milijun kuna. Iznos od 500.000 kuna planiran je za razvoj mjesta u Općini Preko.