Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Najbolji cvitaraši Josip Jole Sakić i Jerko Rogić

30.12.2011. 23:00
Najbolji cvitaraši Josip Jole Sakić i Jerko Rogić


Na petoj Cvitarijadi, etno manifestaciji “Najbolji cvitaraši od Nina do Knina” održanoj u petak navečer u Nadinu nastupilo je 20 cvitaraša, a titulu najboljeg obranio je prošlogodišnji pobjednik, mladi virtuoz na usnoj harmonici, 12-godišnji Josip Jole Sakić iz Medviđe, iz KUD-a Sv. Kata Zemunik Donji, koji je osvojio čak 30 bodova.
Da cvitare i cvitaraši imaju svijetlu budućnost govori podatak da je drugo mjesto sa 23 boda pripalo također 12-godišnjaku, Jerku Rogiću iz KUD- a Popovići. A pri samom vrhu bio je i njegov kolega iz KUD-a Popovići, neizbrušeni cvitaraški dragulj, 11-godišnji Hrvoje Čirjak.
Treće mjesto sa po 18 bodova su podijelili iskusni cvitaraši, 71-godišnji Branko Tokić iz još jednog KUD-a iz Popovića, KUD-a Kamen Bukovice, te 55-godišnji Branko Narančić Baćo iz  KUD-a Luzarica iz Pridrage, koji je i na prošloj Cvitarijadi također osvojio treće mjesto. Pobjednike su tajnim glasovanjem izabrali sami cvitaraši.
Jedinstvena etno manifestacija na prostoru Hrvatske i šire održana je pod pokroviteljstvom Grada Benkovca, čiji je gradonačelnik Branko Kutija dodijelio nagrade najboljim cvitarašima. Organizator je KUD Nadin, predsjednika Dragana Kutije. Medijski pokrovitelj, između ostalih, bio je i Zadarski list, a uspješno 2,5-satno vođenje cijele priredbe profesionalno je odradio Mihovil Mijo Brkić, novinar Radio Benkovca.
Na etno manifestaciji u najekološkijem mjestu u Hrvatskoj, i ove je godine sponzorski bio nazočan najpoznatiji svjetski proizvođač usne harmonike, njemačka tvrtka Hohner Instruments koja je sponzorirala ovogodišnjeg pobjednika.
Radi se o natjecanju u izvođenju etno skladbi na usnoj harmonici, na ovom prostoru poznatijoj pod nazivom “cvitare”. Dvadeset samoukih etno svirača na “cvitarama” svojim su stilom, umijećem i duhovitosti kroz zvuke cvitara uzbuditi srca brojnih ljubitelja “cvitaraške” glazbe iz svih mjesta od Nina do Knina.
Točku na “i” postavio je neizostavni sudionik etno-glazbene manifestacije, najpoznatiji hrvatski blues glazbenik na usnoj harmonici, Tomislava Golubana frontmena blues sastava Little Pigeon’s ForHill Blues (Zagorski Blues Malog Goluba). Aplauzi nakon skladbi “Dedina pouka” i “Vlak” bili su višeminutni.
Nastupili su još narodni guslar Dane Jurić i diplar Nediljko Mažar, pivači Mirlović Zasgore, duet oca pjevača Slobodana i sina harmonikaša Matea Vickovića… A sve je začinila najstarija cvitarašica u Europi, vjerojatno i na svijetu, 84-godišnja Anka Perinić iz KUD-a Sv. Mihovil Vrsi.
Prebiranje ustima, jezikom i zrakom iz pluća cvitaraških majstora po njenim registrima razgaljivalo je adrenalin u Nadinu, mnogim srcima, i sretnim i nesretnim. Barem do bogatog stola sa domaćom spizom i vrhunskim nadinskim vinima za sve sudionike i publiku.