Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Općinska vlast još nije podignula spomenik žrtvama!

Autor: Velimir Brkić

30.12.2012. 23:00
Općinska vlast još nije podignula spomenik žrtvama!

Foto: Velimir BRKIĆ



Ujedno je ovo i tihi protest protiv općinske vlasti koja se još nije udostojila podignuti spomenik za 17 žrtava iz Podgradine, sedam branitelja i deset civila. Štoviše, na području Podgradine tijekom Domovinskog rata poginulo je 49 branitelja i civila, podsjetio je Ivan Nekić, predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata Podgradina


U organizaciji Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata Podgradina, drugu godinu za redom Gradinjani su se prisjetili ratnih žrtava u “Danu sjećanja na žrtvu Podgradine”.
Na 21. godišnjici tužnog sjećanja na najstrašniji trenutak povijesti ovog sela na obali Novigradskog mora, u subotnjoj koloni sjećanja od crkve Svetog Duha na Gradini do mjesnog groblja na ulazu u Podgradinu iz pravca Posedarja, 150-ak sudionika, bili su rodbina stradalih, mještani i pripadnici braniteljskih udruga iz Zadra i Zadarske županije, križ, vijenac, svijeće, zastave, 17 natpisa s imenima i prezimenima poginulih žitelja Podgradine…
– Ujedno je ovo i tihi protest protiv općinskih vlasti koja se još nije udostojila podignuti spomenik za 17 žrtava iz Podgradine, sedam branitelja i deset civila. Štoviše, na području Podgradine tijekom Domovinskog rata poginulo je 49 branitelja i civila, podsjetio je Ivan Nekić, predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata Podgradina.
Unatoč snažnom otporu hrabrih, ali nedovoljno naoružanih hrvatskih branitelja, jugoslavenska vojska sa srpskim paravojnim postrojbama, teškom artiljerijom i tenkovima je 31. prosinca 1991. godine probila crtu obrane i okupirala Podgradinu.
Danas ovdje živi 684 žitelja, 351 muškarca i 333 žena, među njima najviše djece i mladih do 30 godina. S obzirom na broj stanovnika Podgradina je dala najviše žrtava u Domovinskom ratu, rečeno je na komemorativnom skupu. Molitvu odrješenja predvodio je don Stipe Mustapić.
– Iako nitko dosad nije odgovarao i bio osuđen, ni za jednu jedinu nevinu žrtvu, ovdje nismo da sudimo nego da se prisjećamo i iz prošlosti izvučemo pouku za budućnost, ističe Ivan Nekić, maloljetni dragovoljac Domovinskog rata.
– Krajem 1991. godine na zadarskom području jedna od najtežih situacija je bila u zoni 3, bojne 112. brigade i IV. gardijske brigade. Nakon okupacije Kruševa i Jasenica od strane JNA i četnika, Pridraga, Paljuv, Novigrad i Podgradina su bili u gotovo potpunom okruženju. Kontinuirano su izloženi minobacačkoj i topničkoj paljbi s Debelog brda, iz Biljana Gornjih, Smilčića, Kašića i Islama Grčkog, u svom obraćanju nazočnima rekao je Marko Čulina, ratni zapovjednik 112. brigade.
– Unatoč potpisanom Sporazumu o primirju “od Božića do Božića”, JNA i četnici 31. prosinca 1991. u ranim jutarnjim satima snažnom topničkom vatrom najavljuju tenkovsko-pješačke napade najprije na Paljuv, a zatim na Pridragu i Podgradinu, istaknuo je Čulina.
Na kraju 1991. godine okupirano, zapaljeno i opljačkano selo oslobođeno je u vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica, 22. siječnja 1993. godine.