Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Samo serija pobjeda odvest će Zadar u doigravanje

30.12.2016. 23:00
Samo serija pobjeda odvest će Zadar u doigravanje


Nakon što su izgubili na Višnjiku protiv Splita i nakon poraza u Šibeniku kod Jollyja, te u Zaboku i Zagrebu kod Cedevite, košarkaši Zadra doživjeli su još jedan šok u A-1 ligi. Ovaj put su bodove ostavili na vrućem parketu u Sinju, gdje su darovali pobjedu domaćem Alkaru. I sebi dodatno zamrsili ionako kompliciranu situaciju u domaćem prvenstvu.
Poraz u posljednjoj utakmici A-1 lige u 2016. godini stvorio je velike probleme Zadru, kada se pogleda prvoligaška ljestvica. Iako je ona nekompletna jer se mnogo utakmica odgađalo (uključujući dvoboj Zadra i Cibone), vidljivo je da je Zadar u 12 utakmica kvalitetom skromne hrvatske lige doživio čak pet poraza. I ne zna se koji je teži od kojega. Dok se onaj u Zagrebu kod Cedevite može smatrati očekivanim, domaći poraz od Splita, te poraz u Zaboku, katastrofa u Šibeniku i “novogodišnji” poraz u Sinju jasan su znak da je vrijeme da se upale zvona za uzbunu. Jer u ovom trenutku Jolly JBS ima omjer 11-1, Split je na dva poraza, Cibona, Šibenik i Cedevita na tri. Od Zadra je bolji i Zagreb koji ima omjer 8-4, a pet poraza kao i Zadar ima ne pretjerano dobra momčad VROS.
S obzirom da “u teoriji” samo prva tri mjesta u A-1 ligi donose plasman u ABA ligu, jasno je da će igrači Nevena Plantaka morati dobro “potegnuti” u 2017. i pronaći način da sustignu konkurente u ovoj ligi. Doduše, moguće je (možda čak i realno) dobivanje pozivnice za ABA ligu (ako se ne bude zadnji ove sezone), ali kako uopće očekivati pozivnicu ako se završi peti ili šesti u A-1 ligi. U svakom slučaju Zadrani će morati napraviti pravi niz pobjeda i dobivati sve utakmice na Višnjiku, a i Šibenik i Split u gostima da sebi osiguraju dobro mjesto. Jer svaki idući kiks mogao bi značiti katastrofu.
Ali prije nastavka A-1 lige, u kojoj će se sada odigravati zaostale utakmice (Cibona – Zadar je na rasporedu 2. veljače), Zadar mora ostati koncentriran na ABA ligu, gdje je napravio veliku stvar svladavši Budućnost. Prerano je reći da je na taj način već osigurao ostanak (odnosno priliku da i iduću sezonu igra u istom rangu), ali svakako je napravio veliki korak. Plantakovi igrači imaju u 11 dana čak tri utakmice i sve tri vrlo teške. Prvo će već drugog dana 2017. godine gostovati u Beogradu kod Crvene zvezde, da bi pet dana kasnije na svom terenu dočekali (ovaj put vjerojatno kompletnu) Cedevitu, a 13-og idu na ruke MZT-u Ante Nazora.
Košarkaši Zadra s omjerom 6-9 imaju dvije pobjede više od “fenjeraša” FMP-a, Karpoš Sokolija i MZT-a, ali i u ovoj ligi bi domaći kiks mogao stvoriti veliki problem, jer za razliku od nekih prošlih sezona, ovaj put postoji niz momčadi slične jakosti (ili realnije slične slabosti) koji se do posljednjeg kola neće predati. A svakako bi bilo dobro da pred posljednje kolo ABA lige Zadar ne bude u krugu momčadi koje se bore za izbjegavanje posljednjeg mjesta.
Dolazak Nevena Plantaka neke je stvari promijenio i igra Zadra izgleda ozbiljnije, ali porazi poput ovog u Sinju ne mogu se opravdavati umorom i tankim rosterom (o onima prije dolaska novog trenera se ne mora ni govoriti), jer Zadar, koliko god u problemima bio, je za nekoliko klasa bolji od Alkara. No, problem zvan kontinuitet prati košarkaše Zadra od početka sezone. Nadajmo se da će ga riješiti popravkom zdravstvenog biltena, ili dovođenjem novih igrača o čemu se i tiho govori.