Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadrani će pamtiti ubojstvo u Ruplju, uhićenje oca monstruma…

30.12.2016. 23:00
Zadrani će pamtiti ubojstvo u Ruplju, uhićenje oca monstruma…


Godinu na izmaku na području crne kronike obilježilo je brutalno ubojstvo Damira Špara hicem u potiljak u Ruplju, uhićenje oca-monstruma koji je godinama seksualno zlostavljao kći i s njom dobio dijete, drama mlade Zadranke koju su otac i sin zatočili u kokošinjcu i potom joj slomili nos, presuda petorici silovatelja maloljetnice na plaži Kolovare, početak suđenja Zlatku Svirčiću za ubojstvo Marina Orlovića i ranjavanje bebe, ponavljanje suđenja za kornatsku tragediju, podizanje dviju optužnica protiv zadarskog gradonačelnika, potvrđivanje optužnice za aferu “Ribar” te niz drugih kaznenih djela. 
Tijekom 2016. godine u prometu je smrtno stradalo 15 osoba što je znatno manje nego lani kad su poginule 22 osobe. Evidentirano je i 25 suicida, a godinu ranije 24. Povećan je i broj razbojništava. Do 30 prosinca u PU zadarskoj zabilježili su ih ukupno 60, dok je 2015. okončana s 33 razbojništva, a 2014. s 55.
Policija je od ovogodišnjih 60 pljačkaških prepada razotkrila počinitelje za 20 slučajeva, uz dva slučaja lažnog prijavljivanja. U 49 pljački počinitelji su koristili nož, dva puta su upotrijebili pištolj, po jedan put poslužili su se bejzbol palicom i odvijačem, a sedam puta pljačku su počinili verbalno prijeteći zaposlenicima.
Na meti razbojnicima u 41 slučaju našle su se trgovine mješovitom robom, opljačkano je sedam benzinskih postaja, tri kladionice, dva poštanska ureda te po jedan kiosk i putnička agencija.
Masovni sukob navijača
Razbojništvo počinjeno u pošti u Poličniku uz prijetnju pištolja ubrzo su razriješili zadarski, šibensko-kninski i zagrebački policajci u suradnji, što je na koncu rezultiralo uhićenjem više osoba osumnjičenih za niz razbojništva po cijeloj Hrvatskoj.
Dvanaestog dana u siječnju pala je i prva žrtva u prometu. Na autocesti A-1, između tunela Ledenik i tunela Bristovac, poginuo je 59-godišnji Ž.Š. iz Biograda. Polovinom prvog mjeseca nastavljeno je i suđenje Anti Kurtoviću, glavnom akteru milijunske afere “leasing”, a mjesec je obilježio i sukob zadarskih i šibenskih navijača u masovnoj tučnjavi na benzinskoj crpki odmorišta Janjča autoceste A1. Pala je i presuda od godine i deset mjeseci dileru iz Posušja koji je par mjeseci ranije uhićen s kilogramom kokaina na odmorištu autoceste Nadin.
Polovinom veljače na Općinskom sudu u Zadru sutkinja Ana Mišlov osudila je petoricu dilera na ukupno 15 godina i tri mjeseca zatvora, a riječ je o Splićanima Jošku Kokanu i Mladenu Marasoviću, Bibinjcu Geniju Loniću, Turanjcu Tomislavu Vukašini i Pakoštancu Tomislavu Kaziji.
U veljači je donesena i presuda na Općinskom sudu u Zadru koju potpisuje sutkinja Ivana Klišmanić, a kojom je potvrđeno da je ribar Božidar Pavić (28), koji se utopio u moru kod Sukošana u travnju 2011. pokušavajući za nevremena spasiti kaić od udaranja u obalu, izgubio život jer nije na vrijeme dobio pomoć hitnih službi – Centra 112 u Zadru i Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru Rijeka. Republici Hrvatskoj naloženo je da njegovoj obitelji isplati odštetu od 700 tisuća kuna.
Presuda ubojici žene
Veljaču je obilježila i optužnica protiv sveučilišta i tadašnjeg rektora Ante Uglešića zbog nezakonita otkaza profesoru Jozi Rogošiću, a u isto je vrijeme na Županijskom sudu okončan i 20-godišnji spor protiv bivšeg načelnika Vira Rudija Kapovića i to oslobađajućom presudom u slučaju zlouporabe položaja i ovlasti te sigurnosti platnog prometa i poslovanja. Tih se dana pričalo i o misterioznom Novaljcu – čovjeku s tri legalna identiteta koji je proveo tri mjeseca iza rešetaka zatvora u Zadru zbog sumnje da je član međunarodne skupine krijumčara drogom. Koncem veljače na šibenskom je sudu na 13 godina zatvora osuđen Marko Brkić (53) iz Kruševa kraj Obrovca zbog ubojstva supruge Anke na okrutan način, a ŽDO u Zadru dovršilo je istragu i podnijelo optužnicu protiv 22-godišnjeg Hrvoja Domobrana Kneževića koji je u studenom 2015. u Modriču ubio 21-godišnju Josipu Božić. Zadnjeg dana veljače podignuta je i optužnica protiv Borisa Marina, poznatijeg kao Boro Poštar, zbog prijetnji smrću novinaru Ivici Nevešćaninu.
U ožujku je Trgovački sud u Zadru otvorio stečaj nad tvrtkom Fuzul international d.o.o. u vlasništvu Željka Fuzula zbog duga od 15 milijuna kuna, a USKOK je podigao optužnicu protiv bivšeg državnog pravobranitelja iz Zadra Petra Šale zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Polovinom ožujka sutkinja Županijskog suda u Zadru Dijana Grancarić poslala je 26-godišnjaka zbog ubojstva majke na Smiljevcu na psihijatrijsko liječenje. Ožujak će u crnoj kronici biti zapamćen i po presudi petorici mladića zbog grupnog silovanja 17-godišnjakinje 3. studenog 2013. godine na Kolovarama. Prvookrivljenom B.K. izrečena je zatvorska kazna u trajanju od 4 godine i 10 mjeseci, drugookrivljenom M.B. 3 godine maloljetničkog zatvora, dok je četvrtookrivljenom I.Z. sudac Hrvoje Visković dosudio jednogodišnju zatvorsku kaznu. Kako su treće i petookrivljeni A.Č. i D.Z. u vrijeme počinjenja kaznenog djela bili maloljetni, određena im je mjera pridržaja maloljetničkog zatvora koja će se provoditi tijekom tri godine.
Pad presude Slavici
Koncem ožujka izbio je i sukob između vlasnika kuće u Ruplju, Davora Špara i njegova podstanara s njemačkom putovnicom koji je uz kuću držao 15-ak pasa koji je zaključen deložacijom bagerom. Kasnije, Svetko Vidak kojeg je Nijemac unajmio da mu čuva pse sukobio se s vlasnikom kuće i usmrtio ga hicem iz pištolja. Početkom travnja zbog proceduralne je pogreške pala presuda za tragediju na Kornatu te suđenje bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici vraćeno na ponovno suđenje koje je počelo u rujnu.
Šest godina od podizanja optužnice na Županijskom je sudu došlo do preokreta u optužnici protiv sedmoro zadarskih carinika, vlasnika obrta koji je iz Italije uvozio šećer, talijanskog komercijalista i zadarske špediterke. ŽDO je odbacio optužbe za carinike. Polovinom travnja u Galovcu je pretučen bivši načelnik Slavko Šare, na bubnju su se našla bivša kina Zadar i Pobjeda, te je FINA pokrenula stečaj tvrtke Ploter.
Drugi dan svibnja u u prometnoj nesreći u Ždrelcu na otoku Pašmanu poginuo je 43-godišnjak iz Preka, E.G. Tri dana kasnije u na državnoj cesti D8 kod Biograda sudarili su se kamion i osobno vozilo, a u nesreći je smrtno stradao vozač osobnog vozila. Polovinom mjeseca policija je u Pakoštanima, u kući 77-godišnjeg starca pronašla laboratorij za uzgoj marihuane s ukupno 430 biljki. Mjesec je obilježila i rasprodaja Gortanove imovine na TIZ-u, a zanimljiva javnosti bila je i presuda bivšem dožupanu Stanku Zriliću. Zbog klevete prezimenjaka Stipe, zadarskog župana, izrečena mu je novčana kazna.
Početkom lipnja jedna je osoba poginula u stravičnom sudaru kod Raštana Donjih. Državno odvjetništvo u Zadru pokrenulo je istragu nad stankovačkim načelnikom Željkom Baradićem zbog sumnje da je krivotvorio zapisnik tamošnjeg DVD-a, a istovremeno se istraživala i adresa njegova stanovanja u vrijeme kad je otkupio stan u Zadru. Zadnji dan lipnja u Francuskoj je zbog izazivanja nereda na tribinama nogometnog stadiona uhićen mladi Zadranin jer je zapalio bengalku.
Ubojstvo u Ruplju
 Sedmi mjesec u godini svakako je obilježio incident u Preku gdje je nepoznati počinitelj bacio kamen u staklo na vili u kojoj je s obitelji ljetovao nogometni reprezentativac Ivan Rakitić. U srpnju je započela, a u kolovozu nastavljena policijska akcija Helios na Zrću. Zaplijenjene su pozamašne količine droge te naplaćene ogromne novčane kazne. Zadarski medicinari zasigurno će zapamtiti srpanj po napadu na neonatologa dr. Ivicu Glavana. U krugu bolnice čeljust mu je slomio muškarac u tridesetim godinama, inače psihički bolesnik. Koncem srpnja slovenska turistkinja, za silovanje je prijavila dvojicu zaposlenika na turističkom brodu kod gradskog mosta. U tom ljetnom mjesecu na benkovačkom je sudu dijelom ispravljena nepravda počinjena jednom Biograđaninu koji je početkom rata bio osumnjičen i pritvoren, potom i demobiliziran radi sumnje da je ubio civila. Istraga je obustavljena, a Biograđaninu ostala stigma ubojice. Sud mu je dosudio ukupno 40 tisuća kuna odštete.
Srpanj i kolovoz obilježile su brojne nezgode na moru, ali i smrt dvoje ronilaca. Tragalo se za nestalima, zabilježeni su i brojni požari. No kolovoz će se pamtiti i po uhićenju oca-monstruma koji je godinama seksualno zlostavljao kći. Djevojka je kao maloljetnica rodila njegovo dijete, a slučaj je policiji prijavila sestra zlostavljane djevojke. Drugi događaj koji je obilježio kolovoz je spomenuto ubojstvo u Ruplju, a nedavno je protiv ubojice podignuta optužnica.
Uhićena sutkinja
Već na samom početku rujna dvije su osobe smrtno stradale u prometnoj nesreći na cesti Zadar – Ražanac iznad Bokanjca. Vrhovni sud preinačio je kaznu ubojici supruge Marku Brkiću te mu je s 13 povećao na 15 godina.
Mjesec studeni obilježilo je uhićenje nekoliko osoba osumnjičenih zbog organiziranja prostitucije, a ubrzo je protiv “madam” i šestoro suokrivljenika podignuta i optužnica. Studeni će biti zapamćen i po četiri paljevine u kojima je izgorjelo šest automobila i jedan skuter. Tri požara namjerno su potpaljena. Boris Skroće, direktor KK Zadra, u studenom je prijavio dvije prijetnje smrću, a brojne Zadrane uzrujala je vijest o nestanku umirovljenog profesora Josipa Cindrića na Velebitu koji još nije pronađen. Pravosudni djelatnici pamtit će studeni po uhićenju kolegice – sutkinje općinskog suda, zbog sumnje da je pogodovala i primala mito od benkovačke trgovkinje nekretninama.
Mjesec prosinac Zadrani će pamtiti po incidentu na Narodnom trgu čiji je akter bio vlasnik nekadašnje pizzerije Dalmatino, boksački trener te sportski i estradni promotor Davor Dujić koji je na Narodni trg dovezao automobilom, na njega položio kanticu s gorivom i odaslao “posljednje upozorenje” pred samozapaljenje.
Konac godine zapečatio je i odlazak nekadašnjeg građevinskog giganta, tvrtke Gortan, u stečaj, ali i veliki požar koji je izbio u Zemuniku i brzo se širio nošen jakim vjetrom.