Kolumne

Četvrtak, Rujan 28, 2017 15:23

Mašklini su lavurali u tunelu i badiljiman su hitali na podac,a težaške crne ruke muku celu od prvoga na drugi, ki je bi kapac.

Po rukamin vele žile bi skočile od krvi mišnice prebrekle kaj vime i kopi pota niz obraz su cidile na bose noge, ča su mastile brime.

I na dumpi u šiferu, stalno prignut,skupljalo se crni karbun u sprte,tukalo je teški piz u sprti dignut pa na kupi, za svakoga, ruke strte.

Četvrtak, Rujan 21, 2017 14:37

Čovjek koji je dao pečat razvoju  vinogradarstva i ovčarstva na  otoku Pagu, bio je inženjer  agronomije Mićel Fabijanić.

Na njegovu inicijativu je početkom  šezdesetih godina prošlog stoljeća, u  sklopu Poljoprivredne zadruge Pag, izgrađena Vinarija. Ona je izgrađena u skladišnim prostorima Solane (zadnji magazin). Tada je značila spasonosno  rješenje za paške vinogradare koji su tada proizvodili  cca 8 milijuna kilograma grožđa.

Srijeda, Rujan 20, 2017 21:46
NOSATI PLASTIČNI KIRURG S KLEMPAVIM UŠIMA
Petak, Rujan 15, 2017 17:27

O vih je dana poljoprivredni portal Agroklub, iz pera poznatog zadarskog novinara Nedjeljka Jusupa, ponovo aktualizirao temu proizvodnje i prodaje Dalmatinskog pršuta i to, ni više ni manje, nego na planini Zlatibor u jugozapadnom dijelu Srbije.

Dalmatinski sa Zlatibora

 Dalmatinski pršut je čuvena gastronomska delicija koja je od prošle godine nositelj certifikata o zaštiti zemljopisnog podrijetla, te je tako ušao u registar zaštićenih oznaka Europske unije.

Četvrtak, Rujan 14, 2017 14:58
POTOPLJENE ŠKRINJE PUNE MESA
Četvrtak, Rujan 7, 2017 17:08

Ima tome priličan broj godina kada sam barba Antu Sabalića – Bilu pitao da mi posudi capetu. Za vašu informaciju, capeta je jedna vrst motike, a služi za okopavanje povrća, a ja sam, pak, te godine trebao kopati krumipire.

Gleda mene barba Ante, onako ispod oka, pa će u povjerenju: «Ne capeta, Gligora, rozi! Nemoj da te ki cuje!»

Četvrtak, Kolovoz 31, 2017 18:58

Svi, zapravo, odmah pomisle da će se u Kolanu peći janjci, čim se spomene fešta. Kad ono, fešta od sira! Sve, sve, ali nema janjetine. A kakva je to fešta u Kolanu, centru ovčarstva, kolijevki Paškog sira u kojoj se zibao sir, a da se na ražnju, na fešti, ne ziblje janjetina?!

   Pa, janjetine je , kažu, bilo, ali na svečanoj večeri, koja se odvijala baš u špici zabave dok je naš vrijedni Nenad Marčina među ljepoticama birao "Kraljicu sira".

Četvrtak, Kolovoz 10, 2017 15:10
DOBRA PRILIKA ZA PROSJEČNOG HRVATA
Srijeda, Srpanj 26, 2017 20:59
PIROMANI I ONI DRUGI
Srijeda, Srpanj 19, 2017 20:50

Eto, počinje nova nogometna sezona i to odmah Ligom prvaka. Ove godine imamo opet pretkola, a ugodna je promjena to što u njima, nakon desetak godina monotonog ispadanja bez „prezimljavanja u Europi“, imamo novi klub, tj. N.K.Rijeku iz Rijeke. Ugodna je to promjena već zbog toga što sam ja djelomični navijač Rijeke pa ću ove godine malo to ipak popratiti i očekivati da se postignu neki rezultati.

Stranice