Panorama

Ponedjeljak, Ožujak 20, 2017 00:00

Iako je vrlo rijetka pojava, jedan od najvećih strahova svih roditelja je smrt u kolijevci, to jest Sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS). Jednostavno rečeno, zdravo dojenče, najčešće na spavanju, prestane disati. Uzrok je nepoznat, čak i nakon obdukcije, iako postoje neki rizični čimbenici i nekoliko stvari na koje sami roditelji mogu utjecati.

Ponedjeljak, Ožujak 20, 2017 00:00

Povjesničar sa zadarskog Sveučilišta prof. dr. sc. Mladen Ančić jedan je od dvanaestero članova Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koje je nedavno na prijedlog premijera Andreja Plenkovića osnovala Vlada, a ne čelo tog Povjerenstva imenovan je predsjednik HAZU-a, akademik Zvonko Kusić. Iako je redoviti profesor Ančić doktorirao i predaje srednji vijek, on je sudionik triju postupaka kao ekspert obrane na Haškom sudu.

Nedjelja, Ožujak 12, 2017 00:00

Pisanje karakteristika, sjetit će se poneki nešto stariji čitatelj, zavuklo se duboko u deveto desetljeće prošloga stoljeća. Riječ je o praksi koja je rođena davno i koja je najživlja bila u socijalizmu i to u svim njegovim inačicama makar gdje one egzistirale. Karakteristike su u pojedinim intervalima bile veoma značajna uporišna točka za dobivanje posla, za napredovanje u poslu, značajne kao takve za opći položaj pojedinca.

Nedjelja, Ožujak 12, 2017 00:00

Dijabetes tipa 1 je autoimuna bolest koja je zadnjih nekoliko godina uhvatila zamah i koja postaje sve češća kod najmlađih pacijenata. Pravi uzrok dijabetesa je, kao i kod većine autoimunih bolesti, nepoznat, a osobe koje obole do kraja života su ovisne o inzulinskih injekcijama.

Ponedjeljak, Ožujak 6, 2017 00:00

Prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru imenovana je nedavno za predsjednicu Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije koje je ovaj tjedan imalo prvu sjednicu, što je i neposredan povod za razgovor.

* Što ste dogovorili na prvoj sjednici Povjerenstva?

Subota, Veljača 25, 2017 00:00 1

Jedna od predavaonica Sveučilišta u Zadru u kojoj je održan ogledni sastanak zainteresiranih za sudjelovanje u provedbi projekta Arhipelogos bila je premala da primi sve one koji su na njemu htjeli sudjelovati. Mnogi su ostali stajati na nogama, ali sastanak se ipak održao.

Podsjetilo je to sve na sastanak na Molatu 2009. godine kada se o projektu Arhipelogos tek počelo razgovarati.

Ponedjeljak, Veljača 20, 2017 00:00

Ratni zapovjednik Vukovara Mile Dedaković Jastreb često dolazi u fokus javnosti, koliko god se trudi živjeti miran život (koliko miran s njegovih 17 dijagnoza može biti). Nedavno se u medijima pojavio video iz devedesetih godina u kojem ga bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić optužuje da je napustio bojište u Vukovaru, ukrao novac, "tukao iz svih oružja po Hrvatskoj"...

Ponedjeljak, Veljača 20, 2017 00:00 3

Andrija Škulić, podrijetlom iz Ražanca, na čelu je Hrvatske pravoslavne crkve. Škulić dolazi iz rimokatoličke obitelji, a od malih je nogu, priča, osjećao duhovni poziv.

Ponedjeljak, Veljača 20, 2017 00:00

Upoznao sam Slavka Pernara u - Zagrebu. Davno, sredinom devetoga desetljeća prošloga stoljeća u situaciji koja nije imala nikakve veze sa sportom u kojemu smo poslije godinama izvrsno surađivali. Riječ je bila o jednom od tada uobičajenih okupljanja i natjecanja hotelijerskih i turističkih radnika u hotelu Panorama u Zagrebu. Tamo sam se zatekao slučajno, a Slavko Pernar bio je dio zadarske ekipe, organizator, koordinator...

Petak, Veljača 10, 2017 00:00

Rikard Utković ima 31 godinu, jedan je od najmlađih ljudi u Europi na poziciji menadžera za globalne kupce te vodi tim od 180 ljudi. Radi u Švedskoj, za jednu od najvećih IT kompanija na svijetu, Hewlett Packard Enterprise, poznatoj po HP marki računala, a rodom je - iz Žerave.

Stranice