Plodovi

Četvrtak, Veljača 23, 2017 00:00

 Veljača jedini mjesec ženskog imena polako se primiče kraju. Veljača je vremenski opravdala svoje ime. Hladna i prevrtljiva nije dozvolila da se obave planirani poljoprivredni radovi. Veljača je počela s neprimjerno niskim temperaturama i poljodjelce vezala uz tople peći sprečavajući ih da prionu poslu.

Niske noćne temperature i primjereno tople tijekom dana uzrokovale su da je rezidba vinograda i voćnjaka u punom jeku.

Četvrtak, Veljača 23, 2017 00:00

 Jutarnje temperature polako prelaze u pozitivu, a dan je ugodno topao. Kazali bi meteorolozi temperature primjerene za godišnje doba. Kiša koja je padala u noći subote na nedjelju odlično je došla. Treba proći nekoliko dana i tada prionuti poslovima u povrtnjaku. Sadnja krumpira je primarni zadatak svakog vlasnika povrtnjaka, ali nije na odmet zasijati jednu gredicu rotkvicom

Petak, Veljača 17, 2017 00:00

Petak, Veljača 17, 2017 00:00

Možemo mi govoriti ovo ili ono, ali oblica daje najboje ulje, prokomentirao je jedan od zadarskih maslinara na netom završenom Festivalu maslina u Zagrebu. Pretjeruje?! Možda, ali kad se malo bolje proanaliziraju rezultati nije daleko od istine. Jer i na smotri na Zagrebačkom velesajmu gdje su sudjelovali maslinari iz svih krajeva Hrvatske, od Istre do juga Dalmacije, u kategoriji monosortnih ulja oblica je od ukupno 60 odnijela 19 odličja i to 4 zlatne, 11 srebrnih i 4 brončane medalje.

Četvrtak, Veljača 16, 2017 00:00

Kupio nekoliko litara ekstradjevičanskog maslinovog ulja negdje u Španjolskoj ili Italiji, prepakirao u boce, popunio prijavni list, uplatio 200, 250 ili 300 kuna i poslao ulje na ocijenjivanje. Kao da je njegovo vlastito. Možda se ovakav ili sličan scenarij već i dogodio, a ako nije, moguć je na gotovo svim manifestacijama maslinara i uljara od Istre do juga Dalmacije.

Na svima, kažu naši sugovornici, osim na Danima masline Zadar.

Četvrtak, Veljača 2, 2017 00:00

Sve je spremno za 2. Festival maslina u Zagrebu. Prema riječima predsjednika organizacijskog odbora Krunoslava Kovačevića, na ocjenjivanje su pristigla 163 uzorka maslinovih ulja iz cijele Hrvatske, a 5 uzoraka ulja stiglo je iz Bosne i Hercegovine, te 5 ulja i Slovenije.

Iz Zadarske županije sudjeluje dvadesetak maslinara, s otoka Ugljana i Iža, te kontinentalnog dijela zadarskog zaleđa, najviše iz Ravnih Kotara.

Četvrtak, Siječanj 26, 2017 00:00

Paška janjetina, novi hrvatski prehrambeni proizvod koji je prošle godine dobio zaštitnu europsku oznaku izvornosti, odavno je poznati hrvatski brend. Zaštitom će se dodatno promovirati, iako se i sada odlično prodaje.

Četvrtak, Siječanj 5, 2017 00:00

Nakon više od mjesec dana pala je kiša. Za sada ne preobilna, tek nekih dvadesetak litara po četvornom metru, ali dovoljno da prekine sušu u prosincu.

Prosinac u mediteranskoj klimi spada u najkišovitiji mjesec. Prema podacima DHMZ-a za razdoblje od 1961. do 2015. tijekom prosinca na meteorološkoj postaji Zadar u prosjeku je izmjereno 97,8 litara kiše na četvorni metar. U prosincu 2016. izmjereno je zanemarivih 0,4 litre.

degustacija_polaca_11
Četvrtak, Prosinac 22, 2016 00:00

Prema procjenama stručnjaka 2016. godina je bila naklonjena vinarima, berba je bila dobra, odnosi kiselina i šećera se ocjenjuju kao veoma dobri, a grožđe zdravo pa su sva očekivanja da će vina biti visoke kakvoće. Vrijedi također spomenuti i da proizvodnja grožđa raste te je lani porasla za 14 posto u odnosu na 2014. Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj trenutačno ima 41.188 proizvođača vina, a pod vinogradima se nalazi 20.885,2 hektara zemljišta.

Petak, Prosinac 2, 2016 00:00

Zajedno sa  ocem Milananom krenuo sam  u sadnju  maslinika u Islamu Latinskome prije kojih 8 godina.  Nažalost, ubrzo nakon što smo  ga zasadili i trebali zajedno  uživati u njemu, otac je preminuo uslijed teške bolesti. Pošto  je sama maslina stablo  koje  simbolizira među ostalima mir  i vječnost, simbolika se nametnula sama.

 Spomenik na oca. Prošlost,  sadašnjost i budućnost naše  obitelji .

Stranice