Ana Grgas

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Nedjelja, Lipanj 18, 2017 00:00

Sredina je lipnja, rascvjetale lipe mame ljepotom i mirisom ali, ovčari slabo uživaju u njenom opojnom mirisu. Valja pokositi, balirati i uskladištiti sijeno i djetelinu, a došlo je i vrijeme striže ovaca.

Strižu obavljamo na podnevnoj pauzi, kaže Mica Mršić, rođena medviđanka kao i suprug, ali sada su u Medviđi ponekim vikendom, obavezno za feštu, a sve ostale dane i mjesece u Miranjima.

Četvrtak, Travanj 13, 2017 00:00

Prije točno godinu dana Ariana i Svemir Tadić ispričali su nam priču o svojem obiteljskom gospodarstvu, ali priča tada nije imala završetak. Krajem prošle godine učinilo se da će priča kojoj je radnja započela prije sedam godina ipak dobiti svoj epilog.

Petak, Listopad 23, 2015 00:00

Svako obiteljsko gospodarstvo koje se bavi uzgojem preživača, velikih (goveda) i malih (koze i ovce) ima i svoj uzgojni cilj, a on je: meso, mlijeko, mlijeko/sir, mlijeko-meso, a mogu i druge kombinacije. Mlijeko je strateški važan proizvod svake zemlje, pa je razumljivo stalno traženje rješenja za nedostatak od 25-30 % mlijeka za domaću preradu i potrošnju.

Četvrtak, Kolovoz 20, 2015 00:00

U Zadarskom zaleđu, u Ravnim kotarima i posebice u našoj prelijepoj Bukovici u svako godišnje doba priroda nudi svoje darove koji nas privlače svojom hranjivom vrijednošću, obiljem vitamina i minerala, ili samo ljepotom, pa čak i za ovih ljetnih vrućina priroda se ne da, upravo rude drenjine, otporne i dugovječne voćke.

Petak, Srpanj 3, 2015 00:00

Od sredine veljače pa sve do početka listopada  na cesti Kula Atlagić - Benkovac, ali i na ulicama Benkovca svakodnevno možemo sresti i čuti zvuk jednog neobičnog skutera. To je skuter u vlasništvu Nevenke Vuletić iz Kule Atlagića kojim ona svojim vjernim potrošačima dostavlja na kućni prag kozje delicije: mlijeko, sirutku i sir, odnosno sireve jer vrsta sira ovisi o želji - narudžbi potrošača.

Četvrtak, Svibanj 14, 2015 00:00

Četvrtak, Svibanj 7, 2015 00:00

Zadarsku županiju čini 26 općina i 6 gradova  (Benkovac, Biograd, Nin, Obrovac, Pag i Zadar). Ukupna površina Županije iznosi 330.499 ha, a poljoprivredne površine čine 231.904 ha. Od toga čak 71,20 % površina su krški pašnjaci.

To ogromno područje najpogodnije je za uzgoj ovaca i koza i to na ekstenzivan način, odnosno na način kako se tradicionalno stočarilo stotinama godina.

Četvrtak, Travanj 23, 2015 00:00

mitrovic
Četvrtak, Travanj 16, 2015 00:00

Prigodom Uskrsnih blagdana uzgajivači ovaca naše Županije utržili su veliki broj janjadi, te je puno majki ostalo bez pomlatka i slobodno od dojenja. To je sada izvrsna prilika da se te ovce barem još jedan mjesec muzu i mlijeko prerađuje u sir i /ili sirovo mlijeko prodaje prerađivačima, u našem slučaju siranama na Pagu.

Nedjelja, Travanj 12, 2015 00:00

Na samo uskrsno jutro, sivo i tmurno izvana, ali toplo i ispunjeno iznutra u svakom kršćaninu - katoliku i onom koji je mogao poći na službu Božju ali i onom koji je morao poći sa stadom na pašnjak, Branimir Paić iz Rodaljica je izabrao ono drugo.

Stranice