Aneli Dragojević Mijatović

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Srijeda, Srpanj 8, 2020 10:47

Europska komisija jučer je izašla s novim, ljetnim ekonomskim prognozama, u kojima predviđa veći pad BDP-a u ovoj godini, i to prosječnog za EU i eurozonu, ali i po pojedinim zemljama, pri čemu se Hrvatska navodi kao zemlja koja je među najteže pogođenima, prije svega zbog velike ovisnosti o turizmu. Taj je sektor iznimno osjetljiv na epidemiološke uvjete, a oni se opet pogoršavaju i očito prijete izvedbi kakve-takve turističke sezone.

Ponedjeljak, Srpanj 6, 2020 15:02

Ekonomija teško funkcionira u uvjetima neizvjesnosti, a upravo je takvo ozračje višestruko prisutno, i po pitanju epidemiološke slike koja se opet pogoršava, i uslijed očekivane dubine gospodarskog pada, koja kod nas uvelike ovisi i o raspletu turističke sezone. Gospodarstvo sada pokušava zaliječiti rane ožujskog i travanjskog zatvaranja, no bauk korone nadvija se nad ekonomije kao tmuran oblak za koji ne znamo sa sigurnošću hoće li nestati ili će izazvati munje i gromove.

Četvrtak, Lipanj 11, 2020 11:13

Slijedom kretanja Nacionalne referentne stope (NRS) od 1. srpnja u Zagrebačkoj banci snižavaju se promjenjive kamatne stope na postojeće kredite građanima, priopćila je Zaba, da bi odmah potom o smanjenju kamata na postojeće kredite izvijestila i Hrvatska poštanska banka.

Srijeda, Svibanj 27, 2020 10:36

Rast nezaposlenosti i niže plaće onih koji još imaju posao, ukazuju na sve niži standard hrvatskih građana uslijed krize zbog blokade izazvane koronavirusom.

Četvrtak, Svibanj 14, 2020 21:26

Uslijed pojačanog angažmana na realizaciji mjera Vlade za olakšavanje otplate kredita građanima i tvrtkama, a što uključuje moratorije, reprograme te izvanredne kredite za likvidnost, redovno poslovanje banaka - ako se riječ redovno uopće može koristiti u ovoj situaciji - palo je u drugi plan. S obzirom na krizu, strah i neizvjenost, malo tko se i upušta uopće u neke investicije, traži samostalno nekakav redovni kredit i slično.

Ponedjeljak, Travanj 27, 2020 14:59

Nakon što je u Vladinoj mjeri pomoći građanima kroz moratorij ovrha uočen nevjerojatan propust, te se oko svega digla prašina, jer su obustavljene samo ovrhe koje idu preko Fine, a ne i one koje idu izravno na plaću ili mirovinu, Vlada je to sada ispravila.

Srijeda, Travanj 22, 2020 16:26

Poslovne banke tek uvijek prikupljaju zahtjeve za kredite za likvidnost, preko Finine platforme, a u sklopu Vladine mjere pomoći poduzećima, no kredite još nisu počele odobravati. Poduzetnici s kojima smo razgovarali zahtjev su odavno predali, kao i dokumentaciju, poslovni plan i sve što treba. Neprekidno zovu financijske institucije, svoje poslovne banke i HBOR, koji dakle participira putem garantne sheme, međutim ništa se ne događa - kredita nema.

Petak, Travanj 17, 2020 18:38

Gotovo 30.000 građana i 9.500 pravnih osoba podnijelo je zahtjev za moratorijem.

Nedjelja, Travanj 12, 2020 21:25 1

Tragom informacije da će građani koji od banaka budu tražili moratorije za kredite zbog korona-krize morati potpisati aneks ugovora i solemnizirati ga kod javnog bilježnika, a što je dodatni trošak od barem par stotina kuna, ovisno o vrijednosti ugovora, čini se da je praksa različita od banke do banke, ali ovisi i o vrsti kredita. Kako se može neslužbeno čuti, online obrada zahtjeva većinom se provodi neometano te se od većine klijenata ne traže dodatne posjete javnom bilježniku.

Petak, Travanj 3, 2020 09:35

Drugi paket Vladinih mjera dovoljna je pomoć gospodarstvu u ovom trenutku, ali Vlada će i dalje morati pratiti situaciju i morat će biti spremna reagirati brzo jer će brojnim tvrtkama i sektorima trebati još mnogo vremena za oporavak i pri tome će dulje vrijeme trebati i pomoć i razumijevanje države.

Stranice