Aneli Dragojević Mijatović

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Utorak, Listopad 27, 2020 10:02

Moratorij na kredite građana u bankama dijelom je već istekao, a prema podacima koji se zasad mogu dobiti iz poslovnih banaka, oko petina tih kredita mogla bi trajno (p)ostati nenaplativa. To, tvrde u nekim bankama, ne znači da će se odmah ići na prisilnu naplatu i slati ovrhe, nego će se tim klijentima ponuditi dodatna pomoć, u vidu nekog novog reprograma ili produljenja roka otplate.

Ponedjeljak, Listopad 26, 2020 11:24

Nove Vladine mjere pomoći poduzetnici su pozdravili, no sve više upozoravaju da im hitno trebaju krediti za likvidnost i prozivaju banke da im ih ne daju. Da su sada krediti za likvidnost gorući problem detektirano je i na nedavnom sastanku čelnika HGK i Hamag Bicroa. Rečeno je pritom da poduzetnici, između ostalog, traže produženje rokova za kredite, refinanciranje postojećih obaveza, a muči ih i mogu li se sredstva Hamaga koristiti uz potpore za očuvanje radnih mjesta.

Nedjelja, Rujan 6, 2020 15:46

Hrvatski bankarski sustav jedan je od najjačih na svijetu, moglo se čuti na konferenciji Hrvatsko novčano tržište u Opatiji. Rekao je to Damir Odak, inače bivši viceguverner HNB-a, koji je moderirao panel »Poslije izolacije – kako i kuda dalje«, na kojem su sudjelovali predsjednici uprava najvećih banaka u Hrvatskoj.

Četvrtak, Rujan 3, 2020 10:58

Pandemija i karantena pogodile su gospodarstvo, a najviše turizam, gdje se predviđa da je ugroženo oko 100.000 radnih mjesta. Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić kaže da tržištu rada u turizmu prijeti kolaps ako Vlada ne donese dugoročne mjere, ali i na neki način obveže poslodavce da ne otpuštaju radnike, budući da je činjenica da su najduže primali subvencije na teret svih poreznih obveznika.

Srijeda, Rujan 2, 2020 13:48

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je jučer da je industrijska proizvodnja u srpnju na godišnjoj razini pala 1,6 posto, dok je za 5,6 posto porasla u odnosu na mjesec ranije. To je već deveti mjesec zaredom kako proizvodnja na godišnjoj razini pada, ali sporije no mjesec prije. Naime, u lipnju je industrijska proizvodnja bila 1,8 posto manja na godišnjoj (u odnosu na lipanj 2019.), a 7,4 posto veća na mjesečnoj (u odnosu na svibanj 2020) razini.

Ponedjeljak, Kolovoz 31, 2020 10:18

Ovo ljeto, kao uostalom i cijela godina, nisu tipični ni za tečaj koji se trenutačno kreće oko 7,52 kune za euro. Iako je kuna zadnjih dana opet mrvicu ojačala, ustvari su to relativno visoke razine tečaja za »normalni« ljetni period. U korona krizi, međutim, i kuna očito traži »novu normalu«. Lani je primjerice tečaj kune prema euru gotovo cijelo ljeto bio ispod 7,40. Sezona je bila iznimno dobra, bez ikakvih šokova, devize turista su pristizale, da bi se potom i »zimski« tečaj 2019.

Nedjelja, Kolovoz 30, 2020 09:01

Države su prvo svoje ekonomije zaključale, a sada ih spašavaju na sve moguće načine, fiskalnim i monetarnim poticajima, mjerama za oporavak tržišta rada, a u Europskoj uniji se sprema i možda najveći investicijski ciklus od Drugog svjetskog rata, neki novi New Deal, koji bi u još uvijek fragilnim, štoviše, čak i u pogoršanim epidemiološkim uvjetima Europi trebao omogućiti da se iz recesije digne.

Ponedjeljak, Kolovoz 10, 2020 13:00

Hrvatska narodna banka u nastavku godine očekuje pogoršanje salda tekućeg i kapitalnog računa bilance plaćanja, koje bi moglo biti koncentrirano u trećem tromjesečju zbog snažnog pada prihoda od turizma. Višak na tekućem i kapitalnom računu u cijeloj 2020. tako bi mogao iznositi oko 2 posto BDP‑a, što je znatno manje u odnosu na prošlogodišnji višak od 4,8 posto BDP-a.

Četvrtak, Srpanj 23, 2020 10:10

Hrvatska dobiva 22 milijarde eura iz Europske unije, dijelom bespovratno, što bi mogao biti spas za našu ekonomiju, koja će ove godine pasti za oko 10 posto, ponovo se pogoršavaju fiskalni parametri, ovisni smo o turizmu, i nema u kratkom roku poluga za snažniji rast – osim, dakle, europskog novca, koji ćemo povući za oporavak, projekte, investicije, i koji može naše gospodarstvo gurnuti naprijed.

Utorak, Srpanj 14, 2020 11:29

Pozitivne posljedice puta prema Europskom tečajnom mehanizmu (ERM2) građani su osjećali i prije no smo u taj mehanizam ušli, a sada će ih osjećati i više, na način da su to sve dobre vijesti koje tržišta nagrađuju većim povjerenjem prema Hrvatskoj, a time i manjim kamatnim stopama, rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić, nakon jučer održane sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Stranice