Aneli Dragojević Mijatović

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Ponedjeljak, Kolovoz 10, 2020 13:00

Hrvatska narodna banka u nastavku godine očekuje pogoršanje salda tekućeg i kapitalnog računa bilance plaćanja, koje bi moglo biti koncentrirano u trećem tromjesečju zbog snažnog pada prihoda od turizma. Višak na tekućem i kapitalnom računu u cijeloj 2020. tako bi mogao iznositi oko 2 posto BDP‑a, što je znatno manje u odnosu na prošlogodišnji višak od 4,8 posto BDP-a.

Četvrtak, Srpanj 23, 2020 10:10

Hrvatska dobiva 22 milijarde eura iz Europske unije, dijelom bespovratno, što bi mogao biti spas za našu ekonomiju, koja će ove godine pasti za oko 10 posto, ponovo se pogoršavaju fiskalni parametri, ovisni smo o turizmu, i nema u kratkom roku poluga za snažniji rast – osim, dakle, europskog novca, koji ćemo povući za oporavak, projekte, investicije, i koji može naše gospodarstvo gurnuti naprijed.

Utorak, Srpanj 14, 2020 11:29

Pozitivne posljedice puta prema Europskom tečajnom mehanizmu (ERM2) građani su osjećali i prije no smo u taj mehanizam ušli, a sada će ih osjećati i više, na način da su to sve dobre vijesti koje tržišta nagrađuju većim povjerenjem prema Hrvatskoj, a time i manjim kamatnim stopama, rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić, nakon jučer održane sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Ponedjeljak, Srpanj 13, 2020 13:44

Pozitivne posljedice puta prema tečajnom mehanizmu ERM2 građani su osjećali i prije no smo ušli u taj mehanizam, a sada će ih osjećati i više, na način da su  to sve dobre vijesti za tržišta, koja ih nagrađuju većim povjerenjem prema Hrvatskoj, a time i manjim kamatnim stopama, rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić nakon netom održane sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Srijeda, Srpanj 8, 2020 10:47

Europska komisija jučer je izašla s novim, ljetnim ekonomskim prognozama, u kojima predviđa veći pad BDP-a u ovoj godini, i to prosječnog za EU i eurozonu, ali i po pojedinim zemljama, pri čemu se Hrvatska navodi kao zemlja koja je među najteže pogođenima, prije svega zbog velike ovisnosti o turizmu. Taj je sektor iznimno osjetljiv na epidemiološke uvjete, a oni se opet pogoršavaju i očito prijete izvedbi kakve-takve turističke sezone.

Ponedjeljak, Srpanj 6, 2020 15:02

Ekonomija teško funkcionira u uvjetima neizvjesnosti, a upravo je takvo ozračje višestruko prisutno, i po pitanju epidemiološke slike koja se opet pogoršava, i uslijed očekivane dubine gospodarskog pada, koja kod nas uvelike ovisi i o raspletu turističke sezone. Gospodarstvo sada pokušava zaliječiti rane ožujskog i travanjskog zatvaranja, no bauk korone nadvija se nad ekonomije kao tmuran oblak za koji ne znamo sa sigurnošću hoće li nestati ili će izazvati munje i gromove.

Četvrtak, Lipanj 11, 2020 11:13

Slijedom kretanja Nacionalne referentne stope (NRS) od 1. srpnja u Zagrebačkoj banci snižavaju se promjenjive kamatne stope na postojeće kredite građanima, priopćila je Zaba, da bi odmah potom o smanjenju kamata na postojeće kredite izvijestila i Hrvatska poštanska banka.

Srijeda, Svibanj 27, 2020 10:36

Rast nezaposlenosti i niže plaće onih koji još imaju posao, ukazuju na sve niži standard hrvatskih građana uslijed krize zbog blokade izazvane koronavirusom.

Četvrtak, Svibanj 14, 2020 21:26

Uslijed pojačanog angažmana na realizaciji mjera Vlade za olakšavanje otplate kredita građanima i tvrtkama, a što uključuje moratorije, reprograme te izvanredne kredite za likvidnost, redovno poslovanje banaka - ako se riječ redovno uopće može koristiti u ovoj situaciji - palo je u drugi plan. S obzirom na krizu, strah i neizvjenost, malo tko se i upušta uopće u neke investicije, traži samostalno nekakav redovni kredit i slično.

Ponedjeljak, Travanj 27, 2020 14:59

Nakon što je u Vladinoj mjeri pomoći građanima kroz moratorij ovrha uočen nevjerojatan propust, te se oko svega digla prašina, jer su obustavljene samo ovrhe koje idu preko Fine, a ne i one koje idu izravno na plaću ili mirovinu, Vlada je to sada ispravila.

Stranice