Damir Maričić

Petak, Studeni 30, 2018 19:45

"Umrijet ću noćas zbog ljepote", misao  kojom smo u  prošlom nastavku ovog priloga parafrazirali Tina Ujevića govoreći o gradovima koje ugrožava "overtourism" odnosno prekomjernog turizma,  zbog njihove ljepote i atraktivnosti, dobiva pomalo i neobična  shvaćanja. Neka mišljenja idu tako daleko da uvršavanje pojedinih lokaliteta  na Listu svjetske baštine čovječanstva UNESCO-a proglašavaju sukrivcem za nesnosne gužve i ugrožavanje života u takvim sredinama.

Petak, Studeni 9, 2018 14:28

Tijekom deset mjeseci u Hrvatskoj ostvareno 19 milijuna turističkih dolazaka i više od 104 milijuna noćenja. Zadarska županija drži  se u vrhu rasta sa 14,4 milijuna noćenja. 

Petak, Studeni 9, 2018 11:58

 Na Danima hrvatskog turizma najveća hrvatska turistička  nagrada - Nagrada "Antun Štifanić" za životno djelo pripala je Jerku Sladoljevu koji ju je i proslavio u okruženju Zadrana s kojim ga, ili nas, veže  puno tog u turizmu, a što je povod ovom razgovoru.

Kakav je osjećaj primiti ovakvu nagradu ?

Petak, Studeni 9, 2018 11:31

World Travel Market (WTM), vodeće globalno događanje za  industriju putovanja  održano je  od 5. do 7. studenoga u Londonu uz  značajan i neminovan nastup Hrvatske i uvjerljiv nastup zadarske turističke regije upravo kao regije u zajedništvu.

Riječ je o jednoj od najvažnijih svjetskih turističkih burzi na kojoj   se  predstavilo gotovo 5000 izlagača iz 185 turističkih destinacija uz   više od  50.000 posjetitelja, a govorimo o poslovnim posjetiteljima.

Petak, Listopad 26, 2018 08:37

 U sklopu tradicionalne turističke manifestacije Dani hrvatskog turizma, dodijeljene su nagrade Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore gdje je Zadarska županija "okrunjena" sa čak dvije od 10 nagrada završne večeri u velikom finalu pred TV kamerma jer je Maškovića han - Kulturna turistička atrakcija godine, a Kamp godine Turisthotel Zaton Holiday Resort.

Ponedjeljak, Listopad 15, 2018 13:42

Tradicionalno izdanje "500 najboljih u Hrvatskoj" časopisa  Lider i Bisnodea d.o.o.,  društva za trgovinu, posredovanje i usluge, prikupljanje, obradu i distribuciju poslovnih informacija, otkrilo nam je temeljnu istinu kada je u pitanju gospodarstvo Zadarske županije: ovdašnji gospodarstvenici bolji su u stvaranju nove vrijednosti nego u  prihodima!

Petak, Rujan 28, 2018 20:39

Na prigodnoj svečanosti ministar turizma  Gari Cappelli i direktor HTZ-a Kristjan Staničić, zajedno s vodstvom  Hanza medije na čelu s  Anom Hanžeković i glavnim urednikom "Jutarnjeg lista" Goranom Ogurlićem i uglednim uzvanicima organizirali su  dodjelu "Zlatnog sidra" najboljoj marini u Hrvatskoj za ovu godinu odnosno Olive Island Marini u Sutomišćici na otoku Ugljanu.

Ponedjeljak, Srpanj 2, 2018 09:41

Zadnja sjednica Gospodarskog vijeća HGK Gospodarske komore Zadar ostat će upamćena po izlaganju predsjednika Darija Jurina o "nikad boljim gospodarskim rezultatima" i najave sastanka s gospodarstvenicima gradonačelnika Zadra Branka Dukića u cilju "povećanja (očito zaostalih op.a.) plaća".

Ponedjeljak, Lipanj 18, 2018 10:44
Zadarska županija u 1000 najvećih u zemlji ima 20 tvrtki, što  je 2% udjela. Kako sam Zagreb ima gotovo pola, odnosno 487 takvih tvrtki, a u "satelitu" je Zagrebačka županija s daljnjih 76, većina županija je  s brojem skromna. Više takvih tvrtki imaju, očekivano, Splitsko-dalmatinska (66),  Primorsko-goranska (58),  Varaždinska (42), Osječko-baranjska (41), Istarska (40), mala Međimurska (28), dok je Vukovarsko- srijemska s 21 tvrtkom također ispred Zadarske.
Petak, Svibanj 25, 2018 20:19

Najslavniji njemački western  serijal Winnetou, kao i autor knjiga koje su poslužile kao predložak serijala Karl  May, imaju desetljećima nepoljuljanu, gotovo mitološku, popularnost, svoje klubove i fanove na njemačkom govornom području i već  su dugi niz godina i hrvatski turistički proizvod.

Stranice