Damir Maričić

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Subota, Rujan 12, 2020 11:53

Kako je hrvatska ovisnost o turizmu na oko 20% BDP-a iznimna, ona zadarska je i daleko veća, pa je pored Vlade i Zadar pregovarao o pomoći. Postignut je dogovor gradonačelnika Branka Dukića sa HGK Županijskom komorom Zadar i HOK Obrtničkom komorom ZD županije koje su predstavljali Denis Ikić i Stjepan Knežević.

Subota, Rujan 12, 2020 11:46

Korona godina u turizmu Zadarske županije, u kojoj je ovdje zabilježen najmanji pad noćenja u odnosu na prošlu godinu u Hrvatskoj, podsjeća na jednu našu vinsku priču. Jedino zlato za vino sa londonskog Decantera ova županija ima za Korlat Syrah 2014..To je najgora vinogradarsko vinska godina ikad, jer je recimo u srpnju, u kojem se inače »ni tica na popiša«, 23 dana kišilo!? Pa se čovjek upita jesmo li u ovom komadu Hrvatske pretplaćeni na »kad nikog neće, nas krene i hoće«?!

Petak, Rujan 11, 2020 15:08

Na zasadama poduzetnih predaka, u smilčičkim pržinama što ljube vino, diplomirani agronom Mladen Anić, gotovo jedini te struke među »kotarskim vinskim revolucionarima«, odradio je nekoliko vinskih »ofenziva« s kojima će vječno ostati upisan u ovdašnje vinske knjige.

Petak, Rujan 11, 2020 15:03

Vina iz garaže dala su im ime Degarra, dok su »vina puna zvijezda« pjenušci koje su prvi proizveli u Zadarskoj županiji. Između je dosadašnji tijek njihove priče, koja traje.

Subota, Rujan 5, 2020 17:00

Najveći pad BDP-a od konca Domovinskog rata, otkako se uopće mjeri, u drugom kvartalu ove Corona godine, koji je iznosio 15,1%, trebao je, a dijelom će i biti, ublažen ne toliko lošim srpnjem i kolovozom u turizmu, a u trećem kvartalu turistički prilog BDP- je ključan, dok ga nismo pokopali vlastitim ponašanjem i suzdržavanjem Stožera od zabrane noćnih klubova, partija, svadbi i feštanja.

Subota, Rujan 5, 2020 12:14

Naravno da ćete odmah upitati kakve veze ima Vir i Nives Celzijus, ili je i ovaj novinar, kao i druge mu kolege, počeo navlačiti čitatelje kretenskim naslovima. Povuć ćemo paralelu iz naslova.

Petak, Rujan 4, 2020 19:27

U Suhovarama tog dana sve samo ne - suho. Em, kiša, pa do namočenog vinograda u Baštici i nećemo, em u podrumu kod Darija Buljata »suše« nikad nema, pa se »navlažili«.
Početi je i priču i piće s maraštinom, Darijevom kraljicom.

Petak, Rujan 4, 2020 19:21

Stižemo u impresivan objekt uravnoteženog odnosa moderna arhitekture i poštivanje dalmatinskih tradicija, uz školu u Podrgaridini, kojeg je Zdravko Žuža za sebe i obitelj napravio je iz ljubavi za rodni kraj. I - vino kojeg nazva - Bora!

Subota, Kolovoz 29, 2020 19:07

Stara izreka iz mađarske Baranje (majke vina), jasno naznačuje da kod vina imamo dvije struke i - gušt, nametnula mi se za razgovora s Brankom Bungurom, vlasnikom Vinarije u Biogradu na Moru iz koje izlaze Vina Biograd, a kaže: »Hrvati rade vinograd, Nijemci podrum, a mi Mađari - pijemo.« Vina Biograd izlaze, naime, iz najsuvremenije vinarije u Dalmaciji, a vinograd nema, već grožđe otkupljuju:

Subota, Kolovoz 29, 2020 18:46

Na oko 180 metara nadmorske visine, u praporu ili lesu, što je Smilčiću sljubio s pržinom, s uzvišenja što je za okupacije služio kao izvidnica neprijatelju, sad izviđamo divotu od vinograda obitelji Arbanas dolje niz padinu. Vodi nas Branko, što je nastavio na od oca Rajka, a kažu i više majke Milke, začet OPG Rajko Arbanas, u dijelu vinogradarstva i vinarstva. U 2008. podignuta, sada predivna dva vinograda, na 4 hektara, sa 12.500 panja, pred skori su rod.

Stranice