Damir Maričić

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Petak, Studeni 20, 2020 10:51

Europu je u prvih osam mjeseci posjetilo 68% manje međunarodnih turista nego lani, a u cijeloj 2020. zbog novog vala pandemije i ‘zatvaranja’ očekuje se pad od 60%, a vraćanje putovanja na razine prije pandemije predviđa se do 2024. godine.Domaća će se ipak vratiti već 2022.
To se ističe u novom kvartalnom izvješću Europske komisije za putovanja-ETC (European Travel Commission).

Ponedjeljak, Studeni 16, 2020 15:08

Dominacija Zadrana u mladim i otvorenim vinima na najećoj hrvatskoj vinskoj smotri, a što je titula koju s pravom nosu Sabatina u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, već je tradicionalna. Ove godine ogleda se u u 75 posto šampionskih titula u tim kategorijama koje su priskrbili Stjepan Vučemilović (dva puta) i Valerijo Skoblar! Tome se pridružilo i čak 43 od 76 zlata u istim kategorijama, odnosno 57%, tako da je dominacija bila aposlutna. Što to znači? Treba li nas to radovati?

Petak, Studeni 13, 2020 14:23

U Cerodolu smo nad cestom ka Ninu gdje već stoljeće odumiru nekad ponosni vinogradi, a gdje je naš domaćin Stjepan Vučemilović posadio 3.000 loza, gdje je loza oduvijek kraljevala:

Petak, Studeni 13, 2020 10:38

Nakon što smo konstatirali, a državna statistika to potvrdila, da je Zadarska županija prošla najbolje u Hrvatskoj, koja je rekorder Europe, u ovoj Corona godini, osvrnut ćemo se na poslovanje tradicionalno najboljih i oslonaca ovdašnjeg turizma. Za puniji uvid trebali bi nam podaci još nekoliko tvrtki, ali i s podacima Turisthotela i Ilirije, koje imamo jer kotiraju na Zagrebačkoj burzi te su joj dužni podnositi kvartalne izvještaje o poslovanju, stvari će biti jasnije.

Petak, Studeni 13, 2020 10:34

Kako smo u listopadu ostvarili tek 31% lanjskog turističkog prometa, odnosno 207.778 dolazaka i 1.188.658 noćenja, nitko se na hvali njime, tim prije što je i to rezultat udjela vikedaša od preko 36%, s epicentrom u Viru (137.642 noćenja od čega oko 900 u komercijalnom smještaju).

Nedjelja, Studeni 8, 2020 11:46

Međunarodna najveća vinska smotra u Hrvatskoj, Sabatina 2020, sinoć je ušla u svoje veliko finale proglašenjem šampiona i dodjelom medalja za buteljirana vina, odnosno proglašenjem šampiona i dodjelom medalja za jaka alkoholna pića.

Šampioni Sabatine u buteljiranim vinima

Šampion bijelih slatkih, predikatnih i desertnih vina i najbolje ocijenjeno vino je Grk "Elysion" desertno 2018. - Obrt Zure, Lumbarda, otok Korčula

Subota, Studeni 7, 2020 12:48

Već tradicionalan trijumf vinara Zadarske županije u mladim i otvorenim vinima na »Sabatini«, međunarodnoj i najvećoj smotri vina u Hrvatskoj, u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, ove je godine dosegnuo nove vrhunce. Od četiri šampionske titule za mlada i otvorena vina tri odlaze vinima i vinarima Zadarske županije i to Stjepanu Vučemiloviću i Valeriju Skoblaru. Od toga dvije Stjepanu Vučemiloviću, pa Zadarska županija ima 75 posto šampiona u ovim kategorijama Sabatine.

Petak, Listopad 30, 2020 18:51

Šime Škaulj napravio je prvo ovdašnje vrhunsko vino, od Cabernet Sauvignona iz roda 2008. godine, među prvima otišao na Decanter, nakon što je pokupio sve moguće naše nagrade, prvi proizveo Chardonnay metodom sur lie u ovom kraju, prvi ugostio jedan kraljevski par, NJ. E. Carla Gustafa XVI i Siliviju, od Švedske,...
Ovdje se ne »ljudika« nasuho, nego smo na Nud Brut pjenušcu:

Petak, Listopad 30, 2020 18:42

Na imanju zaštićenom od bure, kad se dignete iz Novigrada put Pridrage, pa poviše groblja skrenete lijevo, u ladanjskom savršenstvu kuće s imanjem, okružene moćnim suhozidom, pobrane su masline, pod kojim bujaju tratinčice, i loze, koje hvata jesenje rumenilo.

Petak, Listopad 30, 2020 18:06

Sve što ste znali o maslinama - zaboravite. Kad uđete u maslinik »najboljeg maslinara među ginekolozima i najboljeg ginekologa među maslinarima« napast će vas rod kakvog vidjeli niste, i grane što se pod njim svijaju, pa s jednog stabla četiri sorte?! Umjesto cijevi za kap na kap zalijevanje na podu, ovdje su žbice što strše uvis jer ovdje se zaljeva orošavanjem. I beskrajni nizovi suhozida. I obilna trava pod maslinama. I kameni uzvišeni bazen u formi masline.

Stranice