Damir Maričić

Nedjelja, Prosinac 30, 2018 14:41

Fina je prilično kasno, ali ipak, objavila rezultate poduzetnika po županijama s obzirom na neto dobit. Tako krajem ove imamo podatke za prošlu 2017. u odnosu na 2016., a u kojoj su dvije drastične  promjene od kojih se jedna dobra tiče Zadarske županije, a druga loša  Istre.

Ponedjeljak, Prosinac 17, 2018 13:34

 Iako smo već kazali da je ovdašnja tradicija "ne miješati vina", svaka pristojna eno gastro preporuka polazi od recimo francuskih  tradicija, danas opće prihvaćenih, da svaka hrana traži svoje vino.  Dakle,  kada vas napadne masa sljedova onda je najbolje naoružati se prigodnim pićem (vinom) uz svaki slijed. I tada vas ništa ne može iznenaditi, a  niti vam pozliti.

Uz predjela: pjenušac ili laganije bijelo

Petak, Prosinac 7, 2018 11:17

Posao kojim se gotovo u najvećoj mjeri bave stanovnici Zadarske županije, a to je iznajmljivanje soba, apartmana, stanova i kuća  turistima, ovog trenutka prolazi kroz niz izmjena nakon 14 do 20 godina  mirovanja ili gotovo mirovanja. Izmjene nisu drastične, ali su izazvale  djelomičnu uznemirenost. Navest ćemo dio promjena koje su već izglasane ili se njihovo izglasavanje očekuje.

Petak, Prosinac 7, 2018 09:14

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je tijekom studenog ostvareno gotovo 380.000 dolazaka i 955.000 noćenja, što u usporedbi s istim  mjesecom prošle godine predstavlja rast od visokih 20 posto u dolascima i pet posto u noćenjima. U svih 11 mjeseci  ostvareno je 19.4 milijuna  dolazaka (+6%) i 105.2 milijuna noćenja (+4%).

Petak, Studeni 30, 2018 19:45

"Umrijet ću noćas zbog ljepote", misao  kojom smo u  prošlom nastavku ovog priloga parafrazirali Tina Ujevića govoreći o gradovima koje ugrožava "overtourism" odnosno prekomjernog turizma,  zbog njihove ljepote i atraktivnosti, dobiva pomalo i neobična  shvaćanja. Neka mišljenja idu tako daleko da uvršavanje pojedinih lokaliteta  na Listu svjetske baštine čovječanstva UNESCO-a proglašavaju sukrivcem za nesnosne gužve i ugrožavanje života u takvim sredinama.

Petak, Studeni 9, 2018 14:28

Tijekom deset mjeseci u Hrvatskoj ostvareno 19 milijuna turističkih dolazaka i više od 104 milijuna noćenja. Zadarska županija drži  se u vrhu rasta sa 14,4 milijuna noćenja. 

Petak, Studeni 9, 2018 11:58

 Na Danima hrvatskog turizma najveća hrvatska turistička  nagrada - Nagrada "Antun Štifanić" za životno djelo pripala je Jerku Sladoljevu koji ju je i proslavio u okruženju Zadrana s kojim ga, ili nas, veže  puno tog u turizmu, a što je povod ovom razgovoru.

Kakav je osjećaj primiti ovakvu nagradu ?

Petak, Studeni 9, 2018 11:31

World Travel Market (WTM), vodeće globalno događanje za  industriju putovanja  održano je  od 5. do 7. studenoga u Londonu uz  značajan i neminovan nastup Hrvatske i uvjerljiv nastup zadarske turističke regije upravo kao regije u zajedništvu.

Riječ je o jednoj od najvažnijih svjetskih turističkih burzi na kojoj   se  predstavilo gotovo 5000 izlagača iz 185 turističkih destinacija uz   više od  50.000 posjetitelja, a govorimo o poslovnim posjetiteljima.

Petak, Listopad 26, 2018 08:37

 U sklopu tradicionalne turističke manifestacije Dani hrvatskog turizma, dodijeljene su nagrade Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore gdje je Zadarska županija "okrunjena" sa čak dvije od 10 nagrada završne večeri u velikom finalu pred TV kamerma jer je Maškovića han - Kulturna turistička atrakcija godine, a Kamp godine Turisthotel Zaton Holiday Resort.

Ponedjeljak, Listopad 15, 2018 13:42

Tradicionalno izdanje "500 najboljih u Hrvatskoj" časopisa  Lider i Bisnodea d.o.o.,  društva za trgovinu, posredovanje i usluge, prikupljanje, obradu i distribuciju poslovnih informacija, otkrilo nam je temeljnu istinu kada je u pitanju gospodarstvo Zadarske županije: ovdašnji gospodarstvenici bolji su u stvaranju nove vrijednosti nego u  prihodima!

Stranice