Hana Radulić

Ponedjeljak, Ožujak 18, 2019 14:09

U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održan je 6. Zadarski lingvistički forum pod nazivom  "Jezik i komunikacija u višejezičnom društvu."

- Cilj ovog stručno-popularnog događanja, kako ističe izv. prof. dr. sc.  Marijana Kresić Vukosav s Odjela za lingvistiku Sveučilišta u Zadru, koja  je i glavna organizatorica Foruma, je upoznavanje zainteresirane javnosti s različitim vidovima višejezičnosti, te njenom važnosti u današnjem  društvu.

Ponedjeljak, Ožujak 18, 2019 13:54

Služba za mentalno zdravlje  i prevenciju ovisnosti Zavoda  za javno zdravstvo Zadar osmislila je projekt pod nazivom ''Izazovi u  zlatnim godinama'', namijenjen osobama treće životne dobi kako bi se  ovoj populaciji stanovništva ponudile nove spoznaje o temama od  njihova interesa.

Nedjelja, Ožujak 17, 2019 16:20

Jučer je u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održan 6. Zadarski lingvistički forum pod nazivom  "Jezik i komunikacija u višejezičnom društvu." 

- Cilj ovog stručno-popularnog događanja, kako ističe izv. prof. dr. sc.  Marijana Kresić Vukosav s Odjela za lingvistiku Sveučilišta u Zadru, koja  je i glavna organizatorica Foruma, je upoznavanje zainteresirane javnosti s različitim vidovima višejezičnosti, te njenom važnosti u današnjem  društvu.

Višejezičnost je uobičajena

Petak, Ožujak 15, 2019 14:57

Na Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru danas su  održane radionice pod nazivom "Biofeedback u tretmanu psihičkih poremećaja" i "Neurofeedback u terapijske svrhe". Radionice, namijenjene  studentima psihologije, lječnicima psihijatrima i zainteresiranoj široj  javnosti organizirane su u povodu organiziranja 18. Tjedna mozga, a  održali su ih klinička psihologinja Vesna Biondić, mag. psych. i klinički  psiholog Nikola Babić, mag. psych. iz Psihijatrijske bolnice Rab.

Četvrtak, Ožujak 14, 2019 19:15

Na zadarskom području najbrojnija su peludna zrnca iz porodice čempresa, koja su u zraku prisutna gotovo cijele godine, ali maksimalne vrijednosti dostižu kroz veljaču ili ožujak. Upravo u ovo doba  svršetka zime, te u rano proljeće, kada se smanjuje broj oboljelih od gripe i virusnih infekcija dišnih putova, liječnicima se javljaju građani sa  simptomima proljetnih alergija.

Četvrtak, Ožujak 14, 2019 12:57

Odjel za oftalmologiju i optometriju Opće bolnice Zadar nizom događanja obilježava ovogodišnji Svjetski tjedan glaukoma. Kao i  svake godine, i tijekom ovogodišnje svjetske akcije pod nazivom "World  glaucoma week 2019.", koja se odvija u periodu od 10. do 16. ožujka, zadarski zdravstveni djelatnici upozoravaju javnost na ovu bolest koja je  jedan od vodećih uzroka sljepoće u svijetu.

Utorak, Ožujak 12, 2019 13:16

Do 4. ožujka trajalo je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za nacrt prijedloga o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti  prometa na cestama, pa su tako građani putem elektroničke aplikacije e- Savjetovanje mogli dostavljati  svoje primjedbe i prijedloge. Neki od prijedloga izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama, izazvali su u dijelu javnosti već sada, prije saborske procedure, određeno negodovanje, poput prijedloga da su nakon 67.

Subota, Ožujak 9, 2019 15:37

Od 10. do 16. ožujka obilježava se ovogodišnji Svjetski tjedan glaukoma s osnovnim ciljem promicanja svijesti o glaukomu kao jednome od vodećih uzroka sljepoće diljem svijeta. U mnogim hrvatskim gradovima, pa tako i u Zadru, tijekom idućega tjedna građane će se educirati o ovoj bolesti koja se još naziva „tihim kradljivcem vida“ i koja se teško prepoznaje.

Subota, Ožujak 9, 2019 12:28

 U povodu Međunarodnoga dana žena jučer je dr. Renata Sabljar Dračevac, spec. psihijatrije održala predavanje pod nazivom "Utjecaj zahtjeva suvremenog doba na psihičko zdravlje žene." Predavanje,  koje je održano u maloj županijskoj vijećnici u organizaciji županijskog  Povjerenstva za ravnopravnost spolova, bilo je namijenjeno županijskim  vijećnicama i vijećnicima, kao i predstavnicima Centra za socijalnu skrb  u Zadru, Benkovcu i Biogradu, te Udruzi Duga.

Četvrtak, Ožujak 7, 2019 15:07

Ovogodišnji, osmi po redu, Etno dani Zadarske županije  obilovat će brojnim zanimljivim i originalnim događanjima kojima će se  kao i svake godine promovirati i popularizirati tradicijska kultura zadarskoga kraja i cijele sjeverne Dalmacije.

Stranice