Ivan Gligora

Četvrtak, Siječanj 11, 2018 00:27

Što je mlado poskakuje, što je mlado poskajuje,Što je staro podrusuje, što je staro podrusuje!"Tako Kolanjci pjevaju u svom "Kolu za Krneval", s tim da treba objasniti da "drusati ili podrusivati" znači više vući noge nego poskakivati. A sada obratite pozornost na sljedeće stihove: 

"Što na nebu sja visoko, što na nebu sja visoko, mjesec je il' sivi soko, mjesec je il' sivi soko!"

Četvrtak, Siječanj 4, 2018 11:05

Svaki četvrtak u karnevalu bi se organizirao RIĆAVAC. Tako je to nekada bilo u Kolanu i u gradu Pagu, no, nažalost, u Kolanu toga više nema. Nema rićavca. Ali, ima ga još u gradu Pagu. Svi znamo što je karneval, ali malo tko danas zna što je Rićavac.

Četvrtak, Prosinac 28, 2017 11:58

Santule, čestitam Vam porođenje Sina Božjega!" Tako sam ja, kao "fijoco" i kao dječak, svom "santulu", po naputku oca, obavezno izgovarao svake godine čestitku za Božić.

Naravno. "fijoco" i "santul" su iskrivljeni talijanizmi. a dolaze od talijanskog "santolo" što znači kum, i "figlioccio" što znači kumče.

Četvrtak, Prosinac 21, 2017 11:50

Čudna mi čuda! Općina koja, osim u turističkom naselju Gajac, nema izgrađeni sustav javne odvodnje ili kanalizacije, koja nema dječjeg vrtića ni ambulantu (doktor dolazi samo jedanput tjedno) je najrazvijenija u Zadarskoj županiji i uz Općinu Vir nalazi se na vrhu po razvijenosti u Hrvatskoj.

Četvrtak, Prosinac 14, 2017 09:23

Kad smo krčili kamenje od Donjega Graca za nasipanje puta  prema Mandrima i Šimunima,  ja sam, onako kako san bi  uvik znatiželjan, poče kopat mašklinom na jednomu kraju kadi je već bilo  očišćeno od kamenj i prilično meko. I  iskopa san ja lipi broj raznoga suđa; terinic, kumulic, ćikaric i ča ti ja znon čega sve ni bilo. Tako san  jo to metnu sa strone na jedon kupčić.

Četvrtak, Prosinac 7, 2017 10:39

Ovih je dana jedan moj FB prijatelj, Dan Figenwald, inače novinar, mlad, načitan i samoljubiv, poznat po tome što bez dlake na jeziku secira sve naše društvene probleme i o njima piše, imao tako i jednu kritičku opservaciju glede nekih novinskih napisa vezanih za priznanja i nagrade SIRANE GLIGORA.

Četvrtak, Studeni 30, 2017 15:23

Derma me je dermuson, pita me je da mu dom,ja san rekla da nedom, un je reka da morom,a ja legla pa mu dom."

Tako je govorila mala, a okretna i pronicljiva ženica, Paškinja udata u Kolan, Perina Šupraha. Šezdesetih godina prošlog stoljeća smo je zvali Baba Paška ili još češće Baba Perke. 

Četvrtak, Studeni 30, 2017 12:38

Derma me je dermuson, pita me je da mu dom,ja san rekla da nedom, un je reka da morom,a ja legla pa mu dom."

      Tako je govorila mala, a okretna i pronicljiva ženica, Paškinja udata u Kolan, Perina Šupraha. Šezdesetih godina prošlog stoljeća smo je zvali Baba Paška ili još češće Baba Perke. 

Petak, Studeni 24, 2017 14:23

Po zimi je kratki dan, a ocu mi je palo na pamet da me popodne pošalje na Mišnjak kod ovac. A popodne su počinjali tanci. E sad, ča napravit? Ja san jedva čeka subotu i nedilju da bi zatanca s divojkon, a otac me šalje kod ovac. Ali, ni bilo druge. Moran pobadivat oca. Da bi prispi na tanci ja nisan ša kako gredu puti, nego u koso, popriko i pravo. I prispi san na tanci!"

"Znači, zračnom linijom na noge 15 kilometri kod ovac i nazad?", pitam barba Stanka.

Četvrtak, Studeni 16, 2017 10:23

Čujte ljudi, ova velika kamenja s ovog pašnjaka dovaljajte tu, pa ćemo tako  osigurati put da se ne  urušava niz ovu strminu."

Tako je govorio inženjer koji je rukovodio gradnjom suhozida iznad Kolana na brdskom putu  koji je vodio prema Gornjem polju i gradu Pagu.

    "Ali, to je moj pašnjak i moja su kamenja",  javio se moj did Ćore.

Inženjer je s čuđenjem pogledao dida, tada  mladog čovjeka, zastao na trenutak, pa smireno  odgovorio: 

Stranice