Ivan Gligora

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Petak, Lipanj 29, 2018 07:00
Dodaj, dodaj balu! A na njega, na njega! Ča čekaš  Anđelko, uzmi mu balu?!  Evo ga. evo ga gol! Ma, ni  to gol, sudac! Bala je šla preko trstike,  a ne u gol! Kakovo je ovo suđenje?!  Uuuaaaa sudac!!!"
Subota, Lipanj 16, 2018 19:12

Nećete vjerovati, i Kolan je imao svoj Kaštel. Kažem imao, jer danas, nažalost, postoje još samo ostaci nekadašnjeg KOLANJSKOG KAŠTELA sagrađenog u 15-om stoljeću kada je Kolan bio u svom nastajanju. O tome ima, koliko mi je poznato, zanemariv broj pisanih tragova. Kako navodi Ivo Oštarić, teško je utvrditi kako se selo razvijalo i kako se kretao broj stanovnika. Kolan se razvija i živi kao posjed paških plemića koji imaju svoje posjede i u Kolanjskom polju.

Četvrtak, Lipanj 7, 2018 14:21

Neposredni povod  za temu  kolumne  bio je Međunarodni  znanstveno- književni susret PETAR KANAVELIĆ I KORČULA, održan od  24. do 27. svibnja 2018. u  Korčuli. Pozivnicu sam dobio od  strane Hrvatskog književnog  društva i njegovog počasnog  predsjednika, inače poznatog  hrvatskog suvremenog pjesnika,  Valeria Orlića, a na susretu sam  prezentirao svoje kolumne i poeziju u lokalnom govoru.

Četvrtak, Svibanj 24, 2018 11:29

Svugdje na svijetu se maslac radio, i radi, iz vrhnja od mlijeka, pa onda iz takvog maslaca se radilo maslo. Svugdje, samo na otoku Pagu ne! Na Pagu se maslac radio iz skute, a onda iz njega maslo. Dakle, maslo iz Paške skute.

Četvrtak, Svibanj 10, 2018 12:19 1

Faljen Isus!"

"Vazda budi!"

"A kamo grete, barba Dikane?"

Ovako je započela konverzacija između mog prijatelja iz djetinjstva, koji je poput mene imao desetak godina, i barbe Ivana, čovjeka koji je tada imao blizu sedamdesetak. Sve je na početku izgledalo normalno; idu dva balavca, susreću starijeg čovjeka, kulturno ga pozdravljaju, a on im na isti način otpozdravlja. Ali, onda moj prijatelj ide dalje i pita: "A kamo grete barba Dikane?!"

Četvrtak, Travanj 26, 2018 09:13

Sićan se koda je učer bilo. Kolanjsko polje bilo je uređeno kaj slika; panji svi skopani na kupi, sve poredani jedan do drugoga kaj po špagu. Ljudi su u polju lavurali i pivali." Tako se svojih mladih dana prisjeća teta Mare, kada se pedesetih godina prošlog stoljeća, kao mlada nevista, preselila iz grada Paga u Kolan udavši se za Blasa Šuprahu, prvog kolanjskog "šustera", o čemu sam opširnije pisao u prošloj kolumni.

Petak, Travanj 13, 2018 11:15

Grote su nakupine ovećeg "živog" kamenja naslaganog po hrptu otoka Paga, nepravilna oblika, oštrih rubova, pa je zato hodanje po njima vrlo otežano, ponekad čak i opasno.

Zanimljivo je da su grote, iako različitih dimenzija i veličina, vrlo često rasprostranjene kao po nekim pravilima. Tako npr., penjući se prema vrhovima brda dolazimo do prvog masiva

Četvrtak, Ožujak 29, 2018 14:41

Najnovija objava na portalu Otok  Pag, vezana uz ekološku katastrofu koja prijeti Vlašićima,  znak je za uzbunu. Jedna je  čitateljica Portala poslala sliku divljeg  odlagališta otpada na samom ulazu u,  kako je navela, pitoreskno mjesto Vlašići. Na divljem  odlagalištu su, između ostaloga, prošle godine pronašli čak i strvine svinja!

 Kako navodi, odlagalište postoji već godinama, a  nakon što ga komunalci jednom godišnje očiste, neodgovorni pojedinci ga ponovo aktiviraju.

Ponedjeljak, Ožujak 19, 2018 14:23

Prije nekoliko dana, vodila se  rasprava na Facebooku, grupa Otok Pag, o nekadašnjoj  trajektnoj liniji Karlobag-Pag.

Naravno, prevladavali su nostalgični tonovi što je i razumljivo, jer  većina učesnika u raspravi su svjedoci  vremena svojih mladih dana. I ne bi to bilo ništa  čudno da mnogi od njih najozbiljnije ne zagovaraju ponovnu uspostavu trajektne veze između Paga  i Karlobaga.

 A tko ne bi bio za to?

Četvrtak, Ožujak 1, 2018 11:04

Na vijest da je Grad Novalja pokrenuo izgradnju i opremanje "Poduzetničkog inkubatora Ragan", uslijedila su uglavnom pozitivna reagiranja na otoku, no ima, kako to priliči nama Pažanima i zajedljivih komentara. Tako su na i Facebooku uslijedili komentari koji su se kretali od pohvala na račun Novalje i Novaljaca do kritika na račun političara grada Paga i stanovnika grada.

U raspravu se uključila i moja malenkost, apelirajući na prevladavanje naših, već svima poznatih animoziteta.

Stranice