Ivan Stagličić

Utorak, Listopad 31, 2017 14:30

Ove noći mnogi će ljudi širom svijeta pa i u našim krajevima obilježiti Halloween, svetkovinu kod nas prilično netočno prevedenu kao  "Noć vještica". Sam naziv Halloween je prema više istraživanja od kojih  su neka provedena još u devetnaestom stoljeću, zapravo skraćenica od  "All Hallow's Eve" ili večer uoči crkvenog blagada Svih svetih.

Nedjelja, Listopad 29, 2017 10:40

Život današnjeg Europljanina teško je zamisliv bez kave pa  pojavljivala mu se ona na stolu u bilo kojme obliku, makar i bez kofeina. Pa ipak, nije uvijek bilo tako, a slično mnogim drugim novotarijama  i kava si je dugo i mukotrpno probijala put do prava na uživanje.

Četvrtak, Listopad 5, 2017 11:11

Znanstveno nastavno vijeće visokoškolske ustanove College Iliria u Prištini, donijelo je dvije odluke kojima se iskazuje posebna počast pokojnom akademiku Aleksandru Stipčeviću, hrvatskom arheologu, albanologu i povjesničaru, rođenom 1930. u zadarskim Arbanasima. Naime, kako se navodi u priopćenju iz College Iliria, koje potpisuje predsjednik Odbora prof. dr.

Subota, Rujan 30, 2017 14:45

U sklopu predstavljanja ovogodišnje 27. Sabatine, održana je i  Komparativna degustacija vina  istih sorata grožđa s različitih  područja Dalmacije koju je pripremio i  vodio Božo Novaković iz Hrvatske udruge vinarskih gradova. Novaković je u uvodnom izlaganju upozorio na situaciju s  vinskom ponudom na našoj obali koja  nije zadovoljavajuća.

Petak, Rujan 29, 2017 15:14

Županijska organizacija Hrvatske stranke umirovljenika i Matica umirovljenika Zadarske županije održali su zajedničku konferenciju za medije povodom Međunarodnog dana starih osoba koji se obilježava prvog listopada prema odluci Glavne skupštine UN-a 1990. Godne.

Četvrtak, Rujan 28, 2017 15:14

Zadružni savez Dalmacije održao je konferenciju za medije u zadarskoj Poljoprivrednoj prehrambeno i veterinarskoj školi Stanka Ožanića, na kojoj su predstavili ovogodišnji 27. Susret vinogradara i vinara, popularnu Sabatinu koja će se održati od 2. do 5. studenoga u Adriatiq hotelu Zora u Primoštenu.

Subota, Rujan 23, 2017 15:38

U organizaciji Odjela za kroatistiku i slavistiku u Zadru i Biogradu se održavaju Zadarski filološki dani 7, međunarodni znanstveni skup. Tematske cjeline, odnosno sekcije u koje su ovogodišnji Filološki dani podijeljeni su: Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, Jezik i književnost zadarskoga područja, Fantastika i mistika u slavenskim književnostima te Suvremene lingvističke teorije i slavistika.

Četvrtak, Rujan 21, 2017 16:09

Na prigodnoj svečanosti u predavonici Opće bolnice Zadar,  upriličeno je uručivanje pomoći u vrijednosti sto tisuća kuna, koju su  za pomoć ovoj ustanovi nakon katastrofalne poplave, prikupili gospodarstvenici Korivničko-križevačke županije. Inicijator ove plemenite akcije bila je Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Koprivnica. Goste iz Koprivnice pozdravio je  zadarski župan, Božidar Longin i poručio kako je ovo primjer da se na  muci poznaju junaci, te podsjetio:

Četvrtak, Rujan 21, 2017 14:48
Obilježavanje Dana Državnog arhiva u Zadru, 20. rujna, nastavljeno je u utorak kada je u čitaonici DAZD održavana Prezentacija restauratorsko-konzervatorskih radova na planu grada Zadra iz 19. stoljeća te predavanje prorektora Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Josipa Faričića, „Zadar na starim kartama“.
Srijeda, Rujan 20, 2017 21:18

Nisu svi internet blogeri i novopečeni turisti-putopisci oduševljeni našim krajevima pa ni Zadrom kao takvim. Najsvježiji primjer takvog stava je od ovog proljeća kada je blogerica The Travel Medley iznijela niz kritika na Zadar, proglasila ga nezanimljivim i previše komercijaliziranim te preporučila turistima da radije posjete Split, Zagreb ili Rovinj.

Stranice