Ivan Stagličić

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Nedjelja, Veljača 9, 2020 11:15

Obilježavanje prirodnih blagdana ukorijenjenih i ustanovljenih odnosom Zemlje i Sunca i drugim astronomskim pojavama vjerojatno je staro koliko i samo čovječanstvo.

Nedjelja, Veljača 2, 2020 18:15

Sedamnaesto stoljeće u Dalmaciji, obilježeno je, kao i oba koja su mu predhodila, nizom ratnih događanja. Samo što se crta bojišnice počela pomicati prema istoku. Turska osvajanja koja su započela u petnaestom stoljeću, zatekla su većinu ovdašnjeg teritorija još u vlasti hrvatsko-ugarskog kralja, pod upravom banova i hrvatskih velikaša. Premda su Mlečani 1409. od Ladislava kupili kraljevska prava na Dalmaciju, pod tim su pojmom oni uživali isključivo uzak priobalni pojas i otoke.

Nedjelja, Siječanj 26, 2020 16:15

Može se s priličnom sigurnošću reći da nijedan okultni autor iz renesansnog razdoblja nije ostavio toliko traga na svakodnevnicu, a masovnu kulturu posebice kao Michele da Notre Dame ili kraće Nostradamus koji se do dana današnjega redovito i često pojavljuje u svim vrstam,a suvremenih medija, TV-serijama, poularnim pjesmama, stripovima i grafičkim radovima, designu, raperskoj poeziji, video spotovima, neozbiljnoj literaturi, vicevima i šalama,...

Nedjelja, Siječanj 19, 2020 17:00

Drugi svjetski rat sa svojim sudionicima nesmanjeno plijene pozornost javnosti bez obzira što je od završetka tog najvećeg sukoba u povijesti prošlo već 65 godina. Polemike, forumi, rasprave i mnoštvo literature koja stalno izlazi na svim svjetskim jezicima, pokazuju da neslaganja oko tog dijela povijesti nisu nikakva hrvatska posebnost.

Četvrtak, Siječanj 9, 2020 19:00

Prije nekoliko godina u Bruselju je održana tradicionalna NATO-izložba na kojoj se zemlje članice tog vojnog saveza predstavljaju sa svojim autohtonim suvenirima i kulinarskim proizvodima, a prihod od prodaje ide u humanitarne svrhe. Na manifestaciji je nastupilo i hrvatsko predstavništvo koje je izložilo šestinske kišobrane i licitarska srca, kao i gastro stol s različitim specijalitetima i poslasticama.

Utorak, Siječanj 7, 2020 18:00

Jedno od područja kojim astrologija, uz sposobnost predviđanja budućnosti, najviše plijeni čovjekovu pozornost tisućljećima su i međusobni odnosi između dvoje ljudi, njihovo slaganje i međusobno upotpunjavanje, kao i procjena ima li nade i mogućnosti da se neka veza uopće započne. Grana astrologije koja se time bavi zove se sinastrija i razvijala se usporedno s mundanom astrologijom i astromedicinom čime čini temeljni izvor ovoga drevnoga znanja.

Nedjelja, Siječanj 5, 2020 16:30

Godine 1241. potukli su Mongoli mađarsku vojsku na rijeki Šaju i prodrli u Ugarsko-hrvatsko kraljevstvo. Kralj Bela IV skonio se najprije kod austrijskog vojvode, a potom u okolici Zagreba. Obitelj je, međutim, poslao u Dalmaciju pa su mu se žena, kraljica Marija Laskari i djeca smjestili u tvrđavi Klis zajedno s više žena i potomaka mađarskih plemića koji su pali u borbi s Tatarima.

Subota, Siječanj 4, 2020 16:30

Steampunk glasi naziv novog likovnog umjetničkog pravca koji već ima nekoliko svojih istaknutih predstavnika u više europskih zemalja. Nitko nije pretjerano poznat, no ipak se kao najistaknutijeg može navesti bjeloruskog slikara s njemačkom adresom Vadima Voitehoviča.
Njegove scene kritika opisuje kao spoj viktorijanske estetike sa svjetovima Julesa Vernea i H. G. Wellsa.

Nedjelja, Prosinac 22, 2019 16:30

Danas, u 5 sati i 18 minuta, zbilo se nešto što možemo riječima opisati na više načina. Može se kazati da se odigrava zimski solsticij, suncostaj ili kratkodnevnica, da počinje kalendarska zima, da Sunce ulazi u jarca, da dani postaju duži, da je Svjetlo u širenju,....Sve to skupa govori nam da je riječ o značajnom datumu koji se oduvijek obilježavao i to širom svijeta i u svim kulturama.

Ponedjeljak, Prosinac 9, 2019 18:30

Šaroliki politički život Sjedinjenih Američkih Država bogatiji je za još jedan termin i skupinu, naime Groypere. Groyperi (katkad ih se piše i »Gropperi«) su pretežito mladi ljudi, pripadnici generacije Z, studenti i učenici, konzervativci i Republikanci, ali suprotstavljeni službenoj političkoj liniji Republikanske stranke koju nazivaju Conservatism.Inc aludrajući da je postala poput kompanije koja ne mari za stvarne potrebe građana.

Stranice