Ivan Stagličić

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Četvrtak, Travanj 30, 2020 21:35 2

Običaj svetkovanja i slavlja, bez imalo sumnje je star jednako koliko i čovjekovo bivanje na Zemlji. Od pamtivijeka ljudi su imali običaj određene dane u godini posvetiti nečemu drugačijem od često mukotrpnog i naizgled beskrajnog rada i truda koji im je činio većinu svakodnevice.

Nedjelja, Travanj 19, 2020 17:29

Mjere za suzbijanje zaraze koronavirusom zaustavile su kulturni život širom svijeta pa tako i u našem gradu, no podjednako su se umjetnici i kulturni djelatnici brzo snašli i počeli osmišljavati načine da i u ovim nemogućim uvjetima pruže koliko je moguće svojoj publici i ostanu u kontaktu s njom. Glavno, a često i jedino oruđe kojim se to može postići je Internet, a tim su putem krenule i mnoge od zadarskih kulturnih institucija.

Nedjelja, Veljača 23, 2020 16:14

Lilith, tajanstveno i fizički u Svemiru nedokazano nebesko tijelo od davnine plijeni posebnu premda nedovoljnu pozornost astrologa. No, kako su nebeska tijela ipak samo jedan od načina na koji možemo shvaćati astrologiju, tako ni ovaj, naizgled, nedostatak ne sprječava Lilith da se nađe u svakom profesionalno izrađenom horoskopu. Sam naziv, a i karakter ovog navodnog Zemljinog satelita, neke vrste crnog Mjeseca, vezan je uz prvu knjigu Postanka i židovske legende općenito.

Nedjelja, Veljača 9, 2020 11:15

Obilježavanje prirodnih blagdana ukorijenjenih i ustanovljenih odnosom Zemlje i Sunca i drugim astronomskim pojavama vjerojatno je staro koliko i samo čovječanstvo.

Nedjelja, Veljača 2, 2020 18:15

Sedamnaesto stoljeće u Dalmaciji, obilježeno je, kao i oba koja su mu predhodila, nizom ratnih događanja. Samo što se crta bojišnice počela pomicati prema istoku. Turska osvajanja koja su započela u petnaestom stoljeću, zatekla su većinu ovdašnjeg teritorija još u vlasti hrvatsko-ugarskog kralja, pod upravom banova i hrvatskih velikaša. Premda su Mlečani 1409. od Ladislava kupili kraljevska prava na Dalmaciju, pod tim su pojmom oni uživali isključivo uzak priobalni pojas i otoke.

Nedjelja, Siječanj 26, 2020 16:15

Može se s priličnom sigurnošću reći da nijedan okultni autor iz renesansnog razdoblja nije ostavio toliko traga na svakodnevnicu, a masovnu kulturu posebice kao Michele da Notre Dame ili kraće Nostradamus koji se do dana današnjega redovito i često pojavljuje u svim vrstam,a suvremenih medija, TV-serijama, poularnim pjesmama, stripovima i grafičkim radovima, designu, raperskoj poeziji, video spotovima, neozbiljnoj literaturi, vicevima i šalama,...

Nedjelja, Siječanj 19, 2020 17:00

Drugi svjetski rat sa svojim sudionicima nesmanjeno plijene pozornost javnosti bez obzira što je od završetka tog najvećeg sukoba u povijesti prošlo već 65 godina. Polemike, forumi, rasprave i mnoštvo literature koja stalno izlazi na svim svjetskim jezicima, pokazuju da neslaganja oko tog dijela povijesti nisu nikakva hrvatska posebnost.

Četvrtak, Siječanj 9, 2020 19:00

Prije nekoliko godina u Bruselju je održana tradicionalna NATO-izložba na kojoj se zemlje članice tog vojnog saveza predstavljaju sa svojim autohtonim suvenirima i kulinarskim proizvodima, a prihod od prodaje ide u humanitarne svrhe. Na manifestaciji je nastupilo i hrvatsko predstavništvo koje je izložilo šestinske kišobrane i licitarska srca, kao i gastro stol s različitim specijalitetima i poslasticama.

Utorak, Siječanj 7, 2020 18:00

Jedno od područja kojim astrologija, uz sposobnost predviđanja budućnosti, najviše plijeni čovjekovu pozornost tisućljećima su i međusobni odnosi između dvoje ljudi, njihovo slaganje i međusobno upotpunjavanje, kao i procjena ima li nade i mogućnosti da se neka veza uopće započne. Grana astrologije koja se time bavi zove se sinastrija i razvijala se usporedno s mundanom astrologijom i astromedicinom čime čini temeljni izvor ovoga drevnoga znanja.

Stranice