Ivan Stagličić

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Subota, Siječanj 4, 2020 16:30

Steampunk glasi naziv novog likovnog umjetničkog pravca koji već ima nekoliko svojih istaknutih predstavnika u više europskih zemalja. Nitko nije pretjerano poznat, no ipak se kao najistaknutijeg može navesti bjeloruskog slikara s njemačkom adresom Vadima Voitehoviča.
Njegove scene kritika opisuje kao spoj viktorijanske estetike sa svjetovima Julesa Vernea i H. G. Wellsa.

Nedjelja, Prosinac 22, 2019 16:30

Danas, u 5 sati i 18 minuta, zbilo se nešto što možemo riječima opisati na više načina. Može se kazati da se odigrava zimski solsticij, suncostaj ili kratkodnevnica, da počinje kalendarska zima, da Sunce ulazi u jarca, da dani postaju duži, da je Svjetlo u širenju,....Sve to skupa govori nam da je riječ o značajnom datumu koji se oduvijek obilježavao i to širom svijeta i u svim kulturama.

Ponedjeljak, Prosinac 9, 2019 18:30

Šaroliki politički život Sjedinjenih Američkih Država bogatiji je za još jedan termin i skupinu, naime Groypere. Groyperi (katkad ih se piše i »Gropperi«) su pretežito mladi ljudi, pripadnici generacije Z, studenti i učenici, konzervativci i Republikanci, ali suprotstavljeni službenoj političkoj liniji Republikanske stranke koju nazivaju Conservatism.Inc aludrajući da je postala poput kompanije koja ne mari za stvarne potrebe građana.

Nedjelja, Prosinac 8, 2019 15:45

U javnosti, kako hrvatskoj, tako i onoj mnogih drugih zemalja, nisu rijetke rasprave o broju i opravdanosti blagdana i inih neradnih dana kroz godinu. O karakteru i značenju istih, pak, obično se ne zna previše, tim više što je običaj obilježavanja nekoga datuma stariji iako u Hrvatskoj, doduše, nismo mogli baš jednostavno odrediti niti dan vlastite državnosti.

Četvrtak, Prosinac 5, 2019 16:56

Od prije nekoliko dana Jupiter je ušao u znak jarca u kojem će boraviti idućih godinu dana. Jupitera se u astrologiji uobičajeno naziva planetom "sreće i sudbine". Astronomski djeluje kao svijet za sebe s dvanaest satelita, jakom gravitcijom i jatima Trojanaca koji ga prate sa strana. Od Sunca je udaljen kojih 780 milijuna kilometara, a obilazi ga u periodu od 12 godina, tako da se u svakom znaku zadrži po prilici jednu godinu.

Utorak, Studeni 12, 2019 20:00

U jesen godine 533. tlo na kojem su davno stajali temelji moćne Kartage ponovno je drhtalo od topota silne bitke. Sukobile su se snage istočnog Rimskog carstva i Vandala koji su u Velikoj seobi naroda našli sebi dom u sjevernoj Afriki. Vandali su bili neko vrijeme saveznici caru u Bizantu, no kad je Gelimer svrgnuo zakonitog kralja Hilderika, odnosi su se znatno pogoršali.

Nedjelja, Studeni 10, 2019 13:30

 

Nedjelja, Studeni 10, 2019 11:00 1

Općine i mjesta Zadarske županije sve su popularnija turistička odredišta na globalnoj karti suvremenih nomada.

Četvrtak, Listopad 31, 2019 14:21

Noć koja dijeli zadnji dan listopada od prvog dana studenoga, tradcionalno se u duhovnim i ezoteričkim predanjima smtra vremenom kada je granica koja odvaja vidljivi od nevidljivog svijeta najtanja. Od davnine je za to vrijeme postojao i poseban naziv, od kojih je danas najpoznatiji i najpopularniji Halloween, kod nas malko nezgrapno preveden kao Noć vještica.

Utorak, Listopad 15, 2019 10:10

Iako je astrologiji od davnina u središtu zanimanja čovjek pojedinac, njegove osobine i životna sudbina, taj se interes još u antičko doba proširio i na mnoga druga područja kojima se ljudi bave. Uz sinastriju, koja proučava ljubavni bračni, poslovni ili neki drugi odnos dvoje i više rođenih, svakako najdužu tradiciju ima mundana astrologija koja istražuje povezanost Zodijaka i događaja na Zemlji posebice onih vezanih uz politiku i ratove.

Stranice