Ljerka Bratonja Martinović

Četvrtak, Prosinac 6, 2018 19:00

Gripa je stigla u Hrvatsku, a u protekla je dva tjedna virus gripe laboratorijski potvrđen kod ukupno 11 osoba iz raznih dijelova Hrvatske. Mahom se radi o pacijentima koji su zbog težeg oblika gripe hospitalizirani, a među njima ima i djece. Kao i uvijek, stručnjaci upozoravaju da je stvarni broj zaraženih višestruko veći u odnosu na prijavljeni broj slučajeva.

Četvrtak, Prosinac 6, 2018 15:45

Lakše školske torbe, niže cijene udžbenika i mogućnost digitalizacije osnovne su novosti Zakona o udžbenicima koji je Vlada jučer pustila u saborsku raspravu. U tom se zakonu, koji je izazvao puno bure, prije svega među nakladnicima, a onda i trzavice među koalicijskim partnerima, limitiraju gornje granice cijene i težine udžbenika, učiteljima i nastavnicima daje se veća autonomija u izboru nastavnih materijala i uvode se digitalni udžbenici. Zakon bi, prema najavama, trebao biti 14.

Utorak, Studeni 27, 2018 18:45

Svaka treća žena koja je prošla neki od bolnih ginekoloških postupaka, nije bila adekvatno liječena u pogledu analgezije, odnosno umanjenja boli prilikom takvog zahvata, pokazalo je istraživanje agencije "Ipsos" koje je potaknuta akcijom "#PrekinimoŠutnju" naručila Udruga "Roda".

Ponedjeljak, Studeni 12, 2018 10:17

Vodeći svjetski znanstvenici u istraživanju tumora, među njima prof. dr. Ivan Đikić  s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, prof. dr. Anton Berns  s Instituta za istraživanje raka u Nizozemskoj i prof. dr. Joseph Schlessinger s američkog Sveučilišta Yale, okupili su se na konferenciji Hrvatskog društva za istraživanje raka (HDIR) "Primjena znanosti u medicini: ciljevi i terapije" koja se održava u Zagrebu.

Srijeda, Kolovoz 22, 2018 06:15

Bjelovarsko-bilogorska županija objavila je nedavno konkretne mjere kojima će privući liječnike ili stimulirati njihov ostanak na svom području. To je jedna od rijetkih županija koje su odlučile uložiti u svoj medicinski kadar, a prema podacima Hrvatske liječničke komore i jedina županija koje je donijela trajnu odluku o dodjeli subvencija liječnicima da bi ih privukla ili zadržala u svojoj sredini.

Nedjelja, Ožujak 11, 2018 14:26

 Bivši ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić zagrebačkom Općinskom sudu tužbu za klevetu protiv Jure Zovka, jednog od potpisnika prijave Sveučilištu u Augsburgu u kojoj se Barišića optužuje za autoplagiranje u doktorskoj disertaciji. Barišić od Zovka na ime duševnih boli traži odštetu od 14.000 kuna. Povod za tužbu više je tekstova i medijskih istupa Jure Zovka, profesora s Instituta za filozofiju, Odjela za filozofiju Sveučilišta u Zadru  i jednog od suosnivača Hrvatskih studija.

Nedjelja, Kolovoz 20, 2017 21:01

Tri su osobe poginule, a najmanje devetero ih je ranjeno u napadima nožem u Finskoj i Njemačkoj, koji su se dogodili samo dan nakon terorističkih napada u Španjolskoj. Zbog najnovijih napada u tim je državama, ali i u Italiji, pojačan stupanj sigurnosti, osobito u turističkim mjestima i u blizini turističkih znamenitosti gdje se okuplja veći broj ljudi. U gradu Turku na jugozapadu Finske napad je u petak rano poslijepodne počinio mladić koji je na ulici nasumce nožem napadao prolaznike.

Ponedjeljak, Kolovoz 10, 2015 00:00

Od objave prve liste u 2014. najuspješnijih hrvatskih hrvatskih bolnica došlo je do ozbiljnog "premetanja" na listi uspješnosti. Po pokazateljima uspješnosti i kvalitete kojima se mjeri kvaliteta rada pojedine bolnice, a odnose se na broj pacijenata po liječniku, stopu smrtnosti, postotak liječenja u dnevnoj bolnici, stopu bolničkih infekcija...

Stranice