Ljerka Bratonja Martinović

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Petak, Travanj 17, 2020 17:50

S prof. dr. Antoinette Kaić-Rak, voditeljicom Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Hrvatskoj, razgovarali smo nakon što je WHO dao upozorenje europskim državama da u popuštanje mjera restrikcije idu postupno i vrlo oprezno, te nakon što je američki predsjednik Donald Trump uskratio financiranje toj organizaciji. Njegovu odluku hrvatska predstavnica u WHO-u prokomentirala je vrlo suzdržano:

Subota, Travanj 11, 2020 21:11

Doc. dr. sc. Marko Kutleša, pročelnik je Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević« u Zagrebu, voditelj tima koji se u aktualnoj epidemiji koronavirusa bori za život najteže oboljelih pacijenata. Trenutno ih je u Klinici na respiratoru 15, uglavnom su stariji od 60 godina, a najmlađi pacijent ima 32 godine. Potporu respiratora dosad je, prema riječima doc. dr.

Subota, Travanj 11, 2020 11:59

Hrvatski znanstvenik sa sveučilišta u Torontu, prof.dr. Igor Štagljar, uoči Uskrsa za naš list ističe važnost socijalne distance u suzbijanju zaraze koronavirusom te objašnjava dobrobiti seroloških testova koji pokazuju je li neka osoba imuna na SARS-CoV-2 koronavirus.
Strogo pridržavanje socijalnog ili fizičkog distanciranja je u ovom trenutku naša jedina šansa da se obranimo protiv SARS-CoV-2 virusa, kaže prof. Štagljar. Zašto?

Utorak, Travanj 7, 2020 10:32

U Klinici za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević« od koronavirusa je preminuo muškarac srednjih godina koji nije imao kroničnih bolesti. To je, ističe ravnateljica Alemka Markotić, statistička iznimka koja potvrđuje da se smrtni ishod može dogoditi i mlađima i zdravima.

Petak, Travanj 3, 2020 09:48

Broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj prešao je tisuću. Iz Nacionalnog stožera oštre su kritike jučer upućene mladima u Dalmaciji, koji se oglušuju o zabrane i okupljaju u lokalnim kafićima. Posljednji je dan u pogledu broja novooboljelih protekao vrlo dobro: pozitivnih je u 24 sata bilo 48, što je upola manje nego dan ranije. No, tek će se za nekoliko dana vidjeti posljedice neodgovornog ponašanja mladih, upozoravaju u Stožeru.

Srijeda, Travanj 1, 2020 11:57

Od ponedjeljka, 6. travnja, u primjenu u zdravstvu kreću e-potvrde. Odlukom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), osobama s kroničnim bolestima omogućeno je propisivanje ortopedskih pomagala elektronskim putem. Tako će svi pacijenti koji su do sada za svako ortopedsko i drugo pomagalo morali fizički otići k svom izabranom liječniku i čekati u liječničkim ordinacijama, od sad svoju doznaku ostvariti elektronskim putem.

Srijeda, Travanj 1, 2020 11:53

Hrvatski znanstvenik Igor Štagljar, profesor Sveučilišta u Torontu, razvija mjerljive imunološke testove, zasnovane na tehnologiji nedavno razvijenoj u njegovom laboratoriju u Kanadi. Ti brzi testovi prema njegovim tvrdnjama mogli bi utvrditi zaraženost virusom SARS-CoV-2 te pritom pomoći u identifikaciji osoba otpornih na taj virus.

Srijeda, Travanj 1, 2020 11:48

S 867 potvrđenih slučajeva COVID-19, 77 novooboljelih, 32 na respiratoru od kojih je petero novih, te 48 sati bez preminulih, u razvoju epidemije koronavirusa i dalje stojimo dobro. Dva su nova pacijenta na respiratoru na Klinici za infektivne bolesti, po jedan novi u Osijeku i Rijeci te dva nova u Splitu, jedan od njih prebačen iz Dubrovnika. To je, kažu u Nacionalnom stožeru, očekivano, a njihovo se stanje može mijenjati u vrlo kratkom roku. Mahom su to kronični bolesnici i starije osobe.

Nedjelja, Ožujak 29, 2020 11:13

Prof. dr. sc. Krešimir Pavelić osnivač je i dugogodišnji pročelnik Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, odnedavno imenovan dekanom novog Medicinskog fakulteta u Puli. Znanstvenik kojem je u fokusu interesa molekularna medicina, iznio nam je svoj pogled na pandemiju koronavirusa i brojne nepoznanice s kojima se ovih dana suočava i znanstvena zajednica.

Subota, Ožujak 28, 2020 10:27

Dok se čitav svijet upire da restriktivnim mjerama, karantenama, zabranom kretanja i okupljanja, i čitavom nizom drugih ograničenja zaustavi širenje koronavirusa, sve je manje izvjesno da će se u tome uspjeti. Virus se proširio većim dijelom zemaljske kugle, a vodeći svjetski znanstvenici sa sve većom sigurnošću predviđaju da bi virus mogao postati sezonski i vraćati nam se iznova svake godine, kao i gripa.

Stranice