Ljerka Bratonja Martinović

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Četvrtak, Svibanj 14, 2020 15:30

Tek su u utorak navečer, 12. svibnja, epidemiolozi ušli u trag svim putnicima s leta iz Frankfurta, kojim je prije 12 dana u Hrvatsku, zajedno s radnicima "Đure Đakovića" na povratku iz Švedske, stigao i koronavirus. Dosad je potvrđeno najmanje 13 oboljelih među 74-ero putnika i članova posade s tog leta.

Četvrtak, Svibanj 7, 2020 11:00

Hrvatski znanstvenici u Njemačkoj, Ivan Đikić i Luka Čičin-Šain, u svojim su istraživanjima došli do značajnih otkrića koja bi mogla pomoći u liječenju koronavirusa. Tim Instituta za biokemiju II (IBC2) u Frankfurtu na čelu s prof. Đikićem otkrio je proteazu virusa SARS-CoV-2, ključni enzim koji bi mogao biti slaba točka tog virusa.

Utorak, Svibanj 5, 2020 09:30

Prvoga dana u kojem su bolnice nakon dvomjesečne pauze opet počele primati naručene pacijente, u mnogim je poliklinikama bilo nervoze i nesnalaženja. U većim zagrebačkim bolnicama tvrde da se radi o početnom uhodavanju te da će već za koji dan biti uspostavljen glatki protok pacijenata, u skladu s preporukama epidemiologa. U funkciji je i oko četvrtina kapaciteta KB-a Dubrava, koja je otvorila dio specijalističkih ambulanti i dijagnostičkih pretraga poput MR-a i CT-a.

Ponedjeljak, Travanj 27, 2020 15:20

Prof. dr. Alemka Markotić ravnateljica je Klinike za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević« i dio tima koji u protekla dva mjeseca upravlja krizom zbog epidemije koronavirusa. U Klinici su prije desetak dana uspjeli izolirati virus SARS-CoV-2, što predstavlja veliki uspjeh hrvatske medicine i otvara prostor za sudjelovanje Hrvatske u istraživanjima novih lijekova i cjepiva protiv koronavirusa.

Petak, Travanj 24, 2020 10:58

Još 31 novooboljeli i dvoje preminulih u splitskoj bolnici bilanca su još jednog dana epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. Broj oboljelih tako se popeo na ukupno 1.981 bolesnika, a broj umrlih na 50. Najviše je novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, čak 25, troje je u Varaždinskoj, jedna u Osječko-baranjskoj i jedna u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Petak, Travanj 17, 2020 17:50

S prof. dr. Antoinette Kaić-Rak, voditeljicom Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Hrvatskoj, razgovarali smo nakon što je WHO dao upozorenje europskim državama da u popuštanje mjera restrikcije idu postupno i vrlo oprezno, te nakon što je američki predsjednik Donald Trump uskratio financiranje toj organizaciji. Njegovu odluku hrvatska predstavnica u WHO-u prokomentirala je vrlo suzdržano:

Subota, Travanj 11, 2020 21:11

Doc. dr. sc. Marko Kutleša, pročelnik je Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević« u Zagrebu, voditelj tima koji se u aktualnoj epidemiji koronavirusa bori za život najteže oboljelih pacijenata. Trenutno ih je u Klinici na respiratoru 15, uglavnom su stariji od 60 godina, a najmlađi pacijent ima 32 godine. Potporu respiratora dosad je, prema riječima doc. dr.

Subota, Travanj 11, 2020 11:59

Hrvatski znanstvenik sa sveučilišta u Torontu, prof.dr. Igor Štagljar, uoči Uskrsa za naš list ističe važnost socijalne distance u suzbijanju zaraze koronavirusom te objašnjava dobrobiti seroloških testova koji pokazuju je li neka osoba imuna na SARS-CoV-2 koronavirus.
Strogo pridržavanje socijalnog ili fizičkog distanciranja je u ovom trenutku naša jedina šansa da se obranimo protiv SARS-CoV-2 virusa, kaže prof. Štagljar. Zašto?

Utorak, Travanj 7, 2020 10:32

U Klinici za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević« od koronavirusa je preminuo muškarac srednjih godina koji nije imao kroničnih bolesti. To je, ističe ravnateljica Alemka Markotić, statistička iznimka koja potvrđuje da se smrtni ishod može dogoditi i mlađima i zdravima.

Petak, Travanj 3, 2020 09:48

Broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj prešao je tisuću. Iz Nacionalnog stožera oštre su kritike jučer upućene mladima u Dalmaciji, koji se oglušuju o zabrane i okupljaju u lokalnim kafićima. Posljednji je dan u pogledu broja novooboljelih protekao vrlo dobro: pozitivnih je u 24 sata bilo 48, što je upola manje nego dan ranije. No, tek će se za nekoliko dana vidjeti posljedice neodgovornog ponašanja mladih, upozoravaju u Stožeru.

Stranice