Marijan Tomac

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Četvrtak, Listopad 14, 2021 12:33
 
 Jesen je stigla gotovo  preko noći. Pala obilata  kiša, zapuhala bura, a  vrh Velebita se zabijelio.  Dobro je u večer naložiti  peć, naravno onaj tko je na  vrijeme spremio drva. 
-Znaš ti nas u kotarima mi  o drvima razmišljamo kada  triba naložiti špaher, pa sada  trči u gaj i posjeći nekoliko  hrastića i smrika, a sve to zeleno pa vatra nikakv,a pojašnjava Marko iz Polače kojeg sam sreo da traktorom i  prikolicom ide put gaja. 
Četvrtak, Ožujak 4, 2021 15:00

U brojnim maslinicima, prvenstveno u primorskim mjestima naša županije ovih dana počela je rezidba maslina. Iako je još uvijek vrijeme obnove starih i zapuštenih maslinika i njihovo dovođenje u produktivnu rodnost naveliko se obavlja rezidba na rod. Za uspješan uzgoj maslina, a pogotovo za redovitu rodnost potrebno je poznavati fiziologiju maslina, a kako veliki broj maslinara nije spreman prihvatiti se knjige daje svoju verziju vremena početka rezidbe maslina.

Četvrtak, Siječanj 7, 2021 16:01

Vrijeme neumorno  ide. Ušli smo u Novu  godinu svatko s dobrom željom da se  prethodna više nikada ne  ponovi. Jer prethodna je bacila na koljena cijeli svijet.  Pandemija virusa Covid – 19  zatvorila je protok ljudi, roba  i kapitala. I kada se činilo da  će potražnja na domaćim  poljoprivrednim proizvodima porasti sve je ostalo samo  na željama.
 Sa svih strana pljuštale su  preporuke da se kupuju domaći poljoprivredni proizvodi, ali gdje takve proizvode  kupiti.

Petak, Rujan 11, 2020 11:13 1

Pojedina poljoprivredna područja imaju  prepoznatljiv proizvod. Na daleko su  poznate lubenice iz doline  Neretve, vrgoračke jagode,  virovitička paprika i da se  dalje ne nabraja. Bila je nekada prepoznatljiva  smilčićka breskva koja je gotovo nestala iz Ravnih kotara.
Dali u Ravnim kotarima  nema prepoznatljivog poljoprivrednog proizvoda ili je  izostao marketing i njegovo  brendiranje čime bi se povećala njegova prodaja.
 

Četvrtak, Srpanj 30, 2020 21:07

Izostala ljetna gužva kako na plažama tako i na prometnicama. Dok se iznajmljivači apartmana bore za svakog rijetkog gosta oni koji su u Ravnim kotarima krenuli putem seoskog turizma mogu se pohvaliti da su puni cijele sezone. Onaj tko hoće istinski odmor bježi od gužve u oazu mira gdje će napuniti baterije za cjelogodišnji stresni život.

Seoske kamene kuće, dvorišta s domaćim životima, ali obavezno s bazenom pružaju sve mogućnosti odmora.

Nedjelja, Srpanj 12, 2020 15:00

Ovih dana dobio sam brojne upite poljoprivrednih proizvođača iz naše Županije. Upit se sastoji u tome dali moraju pohađati tečaj: „Održiva uporaba pesticida“ jer iskaznice koje su dobili prije pet godina prestale su važiti. Osim toga u većini poljoprivrednih ljekarni prilikom kupovine sredstava za zaštitu bilja ne traži iskaznicu, te je glupo utrošiti pet sati sjedeći na nekom tamo predavanju, po završetku polagati ispit i sve to platiti dvjesto kuna.

Četvrtak, Svibanj 14, 2020 17:25

Vrijeme i dalje promjenjivo s vrlo malo kiše.  Iako kiša i dođe  praćena je neverom  kao što je bilo u ponedjeljak na  dijelu Ravnih kotara. Područje  Banjevaca, Radašinovca kao i  Kožlovca pogodila je krupa.

-Upravo sam završio sa sadnjom paprike, a ono krupa sve  uništila, javlja Saša Kušen poljoprivrednik iz Kožlovca.

Utorak, Svibanj 5, 2020 17:19

Narodna mudrost kaže da žena drži tri kantuna kuće, a muž jedan. Nositelji vrlo uspješnih četiriju poljoprivrednih obiteljskih gospodarstva na otoku Pašmanu su Rozalinda Banić u Ugrniću, Ana Kuštera u Kraju, Ana Matulić u Pašmanu i Ivana Tomašević u Barotulu.

Svako od navedenih obiteljskih gospodarstva ima svoju specifičnost, ali svima je zajedničko da su u njihov rad uključeni svi članovi koji vrijedno obrađuju otočku crvenicu.

Četvrtak, Travanj 23, 2020 15:13

U ponedjeljak krenuo  slobodan odlazak s  otoka i na otoke i  trajekt za Preko krcat  kao u vrijeme turističke sezone. Treba se toliko toga obaviti  u Gradu, ali ima i poslova na  školju koji su čekali na ovaj  dan. Sadnja povrća je pred vratima pa su presadnice pomidora, paprika, balancana i  drugih ljetnica bile krcate  kašete i  borše.

Petak, Ožujak 6, 2020 17:23

Sadnja voćaka je u punom jeku. Treba iskoristiti svaki komadić prostora da vrt obogati s  raznim voćkama. Ljeska nekada znana voćka kontinentalnog područja pronalazi mjesto  pod Suncem u našim vrtovima. Pojedinci ne samo o sadnji  u vrtovima razmišljaju o podizanju plantaža kojih je svakom  danom sve više u kontinentalnim voćarskim područjima.

Stranice