Mirna Milković

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Ponedjeljak, Lipanj 14, 2021 12:31

Mellissa officinalis iliti po naški melisa je biljčica čije ime vuče korijene iz starogrčkog a znači pčelica. Gotovo je sigurno da je ime dobila po tome što svojim opojnim mirisom neodoljivo privlači pčele. Domovina limunovog matičnjaka, proteže se od istoka Mediterana, pa sve do jugozapadnog Sibira. Arapi su ga u 10. stoljeću prenijeli u Španjolsku, a kršćanski redovnici u Srednju Europu.

Subota, Lipanj 5, 2021 11:33

Moj prijatelj iz metropole, kao i svi žabari, jednostavno je fasciniran morem. I to nije ništa neobično, jer more nas neodoljivo privlači, a ponekad i plaši baš kao i život. Neobično je kod njega samo to što je desetak i više godina posvetio tome da svojim starim analognim Nikonom uhvati sve boje i raspoloženja mora.

Subota, Svibanj 29, 2021 11:27

Oko 1,5 kg naših živčanih stanica (mozak) razvijalo se milijunima godina. Limbički sustav, koji se zove još i emotivni mozak ili stari mozak, prvi se razvio, i u njemu se smjestila amigdala u kojoj stanuju emocije, i to one najjače, instiktivne i najiskrenije: zadovoljstvo, bol, strah, ljutnja, tuga, seksualni osjećaji.

Subota, Svibanj 22, 2021 12:17

Plinije Stari, navodi da su je u Rimsko carstvo donijeli, oko 72 PC, iz zone današnje Turske. Nazivali su je »Voćem iz Raja«. Grci su je smatrali »apsolutnim užitkom«, obožavali su je tijekom stoljeća. U nju se zaljubio Kralj Sunce, do te mjere da je dao izgraditi poseban staklenik, tako da u tim divnim plodovima može uživati cijele godine. Japanci su pak doveli obožavanje trešnje i njenog cvijeta, do sasvim novih nivoa.

Subota, Svibanj 15, 2021 10:55

Dvogodišnja biljčica, prve godine daje samo listove, a onda pomalo i bez žurbe, druge godine izbaci cvijet. I to kakav cvijet! Dva metra, uspravan i ponosan, žut i crven, toliko lip da je postao ukras vrtova samo zbog lipote. Cvjetovi divizme su toliko naočiti da su redovita sadnica u brojnim vrtovima, ali divizma je daleko od toga da bude samo barbika ugodna oku već skriva ta lipotica svoju još lipšu stranu. Već više od 2.000 godina ljudi je koriste kao pomoć za zdravlje.

Subota, Svibanj 8, 2021 09:00

Kad čovjek malo sagleda češnjak, čini se nevjerojatno čudo za zdravlje. I bolje od toga jednostavno ne može, osim eto, tko ne voli baš taj miris… Ali, moguće je, moguće i to baš u ovaj sveobnoviteljski stađun. Njegova je, recimo to tako, osobna isprava naslovljena profesionalnim nazivom Allium ursinum pa ćemo ga tako i mi oslovljavati s početka, da budemo malo tajnoviti.

Subota, Svibanj 1, 2021 14:30

Kad je ribar Palunko završio s kraljevskim objedom, Kralj Morski ga zapita želi li mu još štogod srce njegovo, a Palunko nakon svih ponuđenih i kušanih kraljevih gastronomskih ekstravagancija, poželi SAMO »dobar pladanj varene lobode«, a sve kako bi napokon bio sit. I nije mu to bilo prvi niti jedini puta da je blagovao skromnu i neuglednu lobodu u bezvremenskoj priči Ivane Brlić Mažuranić o traganju za srećom i smislom života.

Subota, Travanj 24, 2021 10:32

Baš je to dobro sročeno u onom našem libru, kad se kaže da ima vrijeme za rat i vrijeme za mir, vrijeme za rađanje i vrijeme za umiranje, kao što je i u našim florenzičkim putovanjima bilo vrijeme za blagdansko bilje ili vrijeme za biljčice što tjeraju zimsku depresiju. Bilo je došlo vrijeme da posijem štogod, na komadiću polja – rezerviranom za već tradicionalne kapulu, češnjak i špinat – naslonjenom na veliku parcelu s grmovima lavande.

Subota, Travanj 17, 2021 09:32

Nomen est omen, pa kad je već tušt onda se nekako podrazumijeva da ga ima tušta i tma, to jest u nepreglednim količinama. Smatraju ga najraširenijim korovom na svijetu i zato ga možete pronaći na bezbroj mjesta. Lukav je poput Šeherezade i zna 1001 način da se održi na okrutnom svijetu. Sjeme mu može mirovati u tlu i do četrdeset godina, da bi onda nenadano niknulo kao da se tu našlo tek prošle jeseni.

Subota, Travanj 3, 2021 09:48

Naši su stari, to sad svi znamo, od pokrovnih listova zrele kapule, dobivali lijepu crveno-smeđu boju pisanica, od crvenog iliti ljubičastog kupusa predivnu boju neba, a od špinata ili petrusimula zelenu. Mladi sljedbenici prirode i prirodnog danas još za jarku boju sunca koriste kurkumu ili kavu za boju čokolade. I danas, kao i u starini, te se boje skladaju s biljnom ornamentikom zanimljivih oblika što ih imaju listići djeteline, sljeza ili komorača.

Stranice