Nikola Šimić Tonin

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Ponedjeljak, Prosinac 7, 2020 11:35 3

Čudni su putovi Gospodnji, Bog samo zna, zašto i koje na tom putu zbližava ljude. Zbližila je Dragana Govorčina i mene, moja kolumna u Zadarskom listu: Kakvi smo to ljudi. Tad ukaza na nešto što se graniči sa zdravim razumom, za rubrike: Vjerovali ili ne. Ali se nažalost radi o živj živcatoj istini, koja tegobi i podcrtava ljudski život, život pojedinca i okreće ga svim neverama hrvatske zbilje. Pojedinac u raljama hrvatske birokracije i čega sve ne. Moglo bi se i tako reći.

Ponedjeljak, Srpanj 20, 2020 15:27

Postoje razne vrste tekstova, poput pravnih, tehničkih ili književnih pa nam je stoga i logično da postoje mnoge vrste prevođenja i prevoditelja specijaliziranih za pojedine vrste tekstova. Svaka vrsta teksta zahtijeva poseban pristup i ima posebne zakonitosti koje su specifične samo za nju, struku, stručnost, stručne riječi, kratice i odrednice.

Nedjelja, Lipanj 28, 2020 11:12

Izuzetan umjetnički pothvat, strip, i strip je dakako umjetnost - strip - od engl. comic strip: komična vrpca, tj. strip, slijed crteža prikazuje priču, najčešće popraćen tekstom u oblačićima na crtežima, a katkad u podnaslovima ispod crteža u kvadratu, pothvat likovnjaka, likovnoga umjetnika iz Zadra, Julija Jelaske, strip o HNK Hajduk, prvi strip o HNK Hajduku. Još riječ dvije o stripu. Pri recepciji stripa odvija se svojevrsna intelektualna montaža slična filmskoj, tj.

Petak, Svibanj 15, 2020 10:28

Gusarsku priču po tekstu Lidije Sopjanac i s ilustracijama Julija Jelaske izdalo je Hrvatsko književno društvo Ogranak Zadar, Biblioteka Donat, Zadar 2020.

Ponedjeljak, Siječanj 6, 2020 17:00

Vlado Kerošević (Husino, Tuzla, 25. travnja1955.) je hrvatski bosanskohercegovački kazališni glumac i redatelj. Diplomirao na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu 1978. godine u klasi profesora Minje Dedića. Nakon diplomiranja angažiran je u ansamblu Narodnog kazališta u Tuzli gdje je ostao do 1993. godine. Od 1999. godine radi kao profesor glume i govora na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli. Trenutačno je i dekan ove visokoškolske ustanove. 2002.

Utorak, Rujan 4, 2018 13:22

Zadarski književnik Ante Gregov, Jurin ostvario je značajan i zapažen uspjeh, naime njegov roman: Pilot s Jadrana, treći program Hrvatskoga radija u sedam nastavaka emitirati će u večernjim satima. Na ovom projektu radila su eminentna imena iz glumačkoga svijeta. O cijelom projektu oglasit će se Hrvatski radio. Isti roman biti će ekraniziran i prikazan na HRT.

Utorak, Kolovoz 21, 2018 16:31

Izišla je dugo čekana knjiga Branimira Čakića spisatelja i djelatnika Gradske knjižnice Zadar. Knjiga je iz Branimirovoga fantastičnoga serijala Divovi i bunari. Ne treba zaboraviti kako je Branimir vrstan crtač i glazbenik. Toliko toga kreativnoga u jednoj osobi. Izuzetnoj i neponovljivoj osobnosti.

Subota, Siječanj 21, 2017 00:00

Umirovljeni slikar i restaurator Ivan Tomljanović preminuo je 18. siječnja u svojoj 90. godini. Pok. Ivan i njegova supruga Anita Tomljanović zadarskoj javnosti poznati su po vrijednom radivanju zbirke tapiserija Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar krajem 2015. godine.

Subota, Prosinac 31, 2016 00:00

Veliki Japan unazad nekoliko godina, pa i desetljeća, otkrio je - Zadar. Isprva zbog najbolje tune na svijetu, koja se uzgaja u zadarskom akvatoriju i potom plasira na japansko tržište, a potom i zbog turističkih ljepota koje ih svake godine sve više dovodi u naš kraj. Dugogodišnja suradnja rezultirala je i pokretanjem Tuna, Sushi & Wine Festivala, koji će se ove godine realizirati treći put zaredom, od 1. do 5. veljače.

Ponedjeljak, Prosinac 12, 2016 00:00

Mišljenja sam da bi trebali malo više poraditi na zadarskom „lobiju" u Zagrebu. Tamo imamo jake zadarske snage, odnosno adute u ministarstvu kulture, teatru, HDLU-u, govori Gregov Jurin

Stranice