Šenol Selimović

Subota, Kolovoz 17, 2019 09:39

Je li Nikola Tesla koji se rodio 1856. godine hrvatski ili srpski znanstvenik? Oko odgovora na to pitanje posvađali se, eto, ovih dana vladajući u Zagrebu i Beogradu. Ministarstvo kulture Srbije ljuti se što Hrvatska na svjetskoj izložbi Dubai EXPO 2020. Teslu želi predstaviti kao hrvatskog znanstvenika i inovatora. Srbijanska politika u tome vidi neutemeljeno »prisvajanje Tesle« jer je on, eto, Srbin, a ne Hrvat.

Četvrtak, Kolovoz 15, 2019 13:54

U subotu, 17. kolovoza, u Krnetama kod Jezera, održava se u sklopu projekta »Duga iznad Krke« već tradicionalna manifestacija pod nazivom »Kistanjski zalasci sunca«.

Utorak, Kolovoz 13, 2019 10:48

Ovih je dana izišla iz tiska knjiga Drage Marića pod naslovom »Rivom, Trgom, Murajem...«. Riječ je o 14. po redu iz biblioteke Grad u kojoj ovaj naš vrsni kroničar bilježi i otima zaboravu pregršt zanimljivih ljudi i događaja koji su obilježili povijest svakodnevice Zadra i zadarskoga kraja.

Četvrtak, Kolovoz 8, 2019 11:31 2

Poznati Zadranin, bivši boksač, prijatelj i menadžer legendarnog Miše Kovača, danas trener i sportski fizioterapeut, oglasio se na svome facebook profilu sljedećom objavom. »Radi istine. Danas 6. 8.

Utorak, Kolovoz 6, 2019 14:58

Nakon nedavne objave teksta u našem listu u kojemu smo iznijeli neka razmišljanja o (pre)imenovanju ulica i trgova u gradu, ne prestaju stizati svakojake reakcije i ideje čitatelja koji žele sudjelovati u kreiranju odonima u javnome prostoru.

Nedjelja, Kolovoz 4, 2019 17:17

Da građani Zadra vole, žive i osjećaju svoj grad podsjete nas ponekad i (neočekivane) refleksije na neki novinski članak. Ne sjećam se kad sam posljednji put dobio toliko reakcija na neki tekst (izuzev na onaj o pečenju janjca na rivi) kao što je pobudio živi interes onaj od prije nekoliko dana kada sam pisao o zadarskim odonimima pa, onako usput, kroz »glasno razmišljanje« naveo neke osobe (Van Tropp, Hitchcock) i toponime koji bi zavrijedili svoje mjesto na zadarskim ulicama i trgovima.

Četvrtak, Kolovoz 1, 2019 23:29

Danas je u Zadru, na izlazu iz grada kod Supernove, u nazočnosti brojnih poslovnih partnera i uzvanika, svečano otvorena benzinska crpka »Apios«. Riječ je o 21. pumpi iz »Apiosova« lanca u Hrvatskoj, a neposredno nakon zadarske otvorena je i 22.

Četvrtak, Kolovoz 1, 2019 13:25

Nakon teksta o zadarskim odonimima objavljenom u Zadarskom listu od 30. srpnja, a u kojemu se govori, između ostalog, o tome kako bi grad u svom stradariju trebao imati i imena ulica i/ili trgova posvećenih Europi, gradovima prijateljima, Von Trappu, Hitchcocku i drugima, dobili smo dosta reakcija građana među kojima i onih koji su željeli ovaj članak nadograđivati novim idejama.

Srijeda, Srpanj 31, 2019 13:15

Stanislav Antić, legendarni direktor SAS-a, tvornice specijalnih strojeva od čijega su rada profitirali mnogi građani, udruge i institucije ovoga grada, znao je reći da ta firma, pomažući sredinu u kojoj djeluje, slijedi japansko načelo suživota gospodarstva i društvene okoline.

Turizam usmjeriti na bolju kvalitetu stanovništva

Subota, Srpanj 27, 2019 15:18 1

Rasprave o (bez)vrijednosti naše turističke ponude svake sezone pune stranice domaćih medija, nude se analize, dijagnoze, službene statistike – sve kako bi se dao jasan i precizan odgovor na pitanje: zašto smo (ne)uspješni? Dok, s jedne strane, službeni izvori iz godine u godinu lansiraju hvalospjeve o novim rekordima (doduše, ove godine su priznali da je zabilježen pad od 3 do 4 posto u odnosu na srpanj prošle godine), s druge strane slika »odozdo« izgleda prilično drugačije.

Stranice