Siniša Klarica

Četvrtak, Svibanj 16, 2019 13:48

Prije odlaska na obilježavanje stradavanja hrvatskih vojnika  i civila na Bleiburgu, zadarski ogranak Udruge Hrvatski domobran, položio je vijenac i zapalio svijeće za sve nevino stradale domoljube na  Bleiburgu i križnom putu i to kod središnjeg križa na Gradskom groblju  Zadar. Predsjednik ogranka Josip Budimir, nije skrivao ogorčenost aktualnom razjedinjenošću u hrvatskom društvu. Napose među političkim  strankama.

Srijeda, Svibanj 15, 2019 12:05

Za manje od godinu dana, hitna služba mogla bi dobiti prve  hrvatske paramedicse. Riječ je o posebno obučenim medicinskim tehničarima ili sestrama koji će dobiti dodatne ovlasti i kompetencije za  pružanje hitne pomoći, a koje su do sad bile rezervirane samo za liječnike.

Utorak, Svibanj 14, 2019 14:31

Prošlog tjedna u New Yorku je nastavljeno snimanje  dugometražnog dokumentarnog filma Biograd na Moru – ždral u srcu  Jadrana redateljice Irene Škorić. Iako spada u mlađe hrvatske redatelje,  Irena Škorić je od 1998. godine snimila preko 30 kratkometražnih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova te  tri dugometražna dokumentarna filma.

Četvrtak, Svibanj 2, 2019 11:57

Jučer je u zgradi Ujedinjenih naroda na East Riveru, započelo godišnje zasjedanje organizacije Mayors for Peace (Gradonačelnici za mir). Kako bi ostvarili ovaj cilj, Hirošima i Nagasaki uspostavili su Gradonačelnike za mir. U suradnji s partnerskim gradovima širom svijeta, razvili kampanju Vizija 2020, pozivajući na potpuno ukidanje nuklearnog oružja do 2020. godine. što je više moguće kako bi se što više naših starosnih hibakuša (japanski naziv za preživjele eksplozije atomskih bombi prim.

Četvrtak, Svibanj 2, 2019 11:49

Izaslanstvo Grada Biograda, koje sudjeluje na godišnjoj  skupštini organizacije  Mayors for Peace, posjetilo  je u utorak ured Hrvatske turističke zajednice u New Yorku. Gradonačelnik Ivan Knez tom je  prilikom obavijestio direktoricu ureda Inu Rodin o turističkim projektima koje razvija  Biograd. 

Utorak, Travanj 30, 2019 14:00

U povijesti glazbe bilo je mnogo obitelji koje su u svojem  profesionalnom poslu bile orijentirane isključivo na glazbu. Zadarskoj  publici će to pokazati koncertom u četvrtak u koncertnoj dvorani  Kneževe palače. Jer u Zadru, gradu koji ima glazbenu školu 70 godina i  u kojem je s obzirom na broj stanovnika takvo što malo vjerojatno, cijela se jedna obitelj bavi isključivo glazbom.

Petak, Travanj 26, 2019 14:54

Velika platna Mirka Marušića izložena u Gradskoj loži Zadar, privukla su ne samo zanimanje zadarske publike već i stručne javnosti. Kako je rekao prof. dr. Enes Quien Marušićev profesor s Likovne  akademije u Zagrebu, Mirko Marušić jedan je od autentičnih novih hrvatskih autora kojemu je sloboda imaginacije "conditio sine qua non"  stvaralačkoga čina. Naime, prvi pozamašni Marušićev ciklus slika, koji  je već izlagan u Zadru, izrazito je simboličnog karaktera. Marušić, nastavlja prof.

Srijeda, Travanj 24, 2019 13:20

Zadartova galerija upriličila je izložbu plakata Nila Karuca.  Zadarski grafički mag Nilo Karuc predstavio se retrospektivom svojih  plakata od 1976. do 2018. Ostvario je više od 15 samostalnih i oko 60  skupnih izložbi, u Hrvatskoj i inozemstvu. Karuc je po mnogima najznačajnija grafička pojava u javnom oglašavanju Zadra, čuvar tradicije  praiskonskog bavljenja strojem, otiskom i papirom.

Utorak, Travanj 23, 2019 13:08

Gradski park Vruljica prostor susreta svih generacija, naziv  je treće Gradionice koju priprema Društvo arhitekata Zadar. Gradionica  će se osim u Parku Vruljica održati od 24. do 26. svibnja i u prostoru Coworkinga. Kao i prijašnjih godina, sudionici mogu biti arhitekti, krajobrazni arhitekti, urbanisti, dizajneri, geografi, sociolozi, komunikolozi i  ekonomisti. Voditelji Gradionice su potpredsjednik zadarskog Društva  arhitekata Petar Kozina i Nina Nejašmić Kozina.

Ponedjeljak, Travanj 22, 2019 12:46

Pred vijećnicima Skupštine Zadarske županije na sljedećoj  je sjednici odluka o prijenosu vlasništva Srednjoškolskog đačkog doma  Zadar na Medicinsku školu Ante Kuzmanića i Strukovnu školu Vice Vlatkovića. Čini se to zbog osiguravanja sredstava za obnovu Doma iz dostupnih fondova.

Stranice