Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Mate Beretin osoba godine u Zadru

Autor: Marija Knežević

31.12.2008. 23:00
Mate Beretin osoba godine u Zadru

Foto: Sebastian GOVORČIN



Mate Beretin osoba je godine u Zadarskoj županiji, a otvaranje Dvorane Krešimira Ćosić najvažniji događaj, rezultat je izbora kojeg tradicionalno provodi Zadarski list. Deseteročlanom žiriju ponuđeno je 10 kandidata u svakoj od kategorija (osoba i događaj godine u Zadru, odnosno Zadarskoj županiji). Nakon rangiranja od 1. do 10. mjesta rezultati su zbrojeni i predočeni čitateljima u novogodišnjem broju.
Godinu za nama na nacionalnoj razini obilježili su potresi u politici, brutalna ubojstva na ulicama, većinom u glavnom gradu, stvaranje kvazizvijezda koje su punile i još uvijek pune medijski prostor, te neke vrijedne izložbe. U Zadru je sve događaje zasjenilo otvaranje velebne dvorane koja polako ali sigurno zauzima sve važnije mjesto u životu grada. Moderni gladijatori koji se u njoj bore mamac su za široku publiku.
Junak našeg doba, kapetan Mate Beretin svojim je znanjem i nesebičnim trudom spasio 26 života. Dobio je prestižno priznanje “Plava vrpca Vjesnika” za pothvate spašavanja ljudskih života i imovine na moru. Zahvaljujući njegovom vještom upravljanju golemim 330-metarskim tankerom u iznimno teškim uvjetima su spašeni životi 26 članova posade kineskog broda “Jeinshan”, koji je potonuo kod Filipina. Primajući priznanje istaknuo je da bi unatoč teškim uvjetima spašavanja po valovima višim od sedam metara, ponovno učinio isto.
Drugo mjesto zauzeo je Goran Reljić, mlada 24-godišnja uzdanica hrvatskog ultimate fighta, državni junak godine. To izuzetno laskavo priznanje dodijelila mu je Državna uprava za zaštitu i spašavanje prigodom godišnje dodjele Priznanja za naročiti poduhvat na svečanosti na Učilištu vatrogastva, zaštite i spašavanja na zagrebačkom Mihaljevcu. Oko tri sata poslije ponoći, 15. studenoga 2008. dvojica mladića iz Privlake osobnim su automobilom sletjela u more na predjelu Sfinge u Zadru. Ostali su živi zahvaljujući hrabrom Goranu, sportašu koji je skočio u more i izvukao ih iz potopljenog vozila.
Marinko Jablan, treći s popisa, dobio je prestižnu nagradu “Znanost” za najbolji rad u području prirodnih i biomedicinskih znanosti, zahvaljujući svom istraživanju na području optike, a čiji bi rezultati mogli imati mogućnost primjene u telekomunikaciji i informatičkoj tehnologiji. Jablan je “izdanak” Gimnazije Franje Petrića, popularnog MIOC-a. Student je prve godine poslijediplomskog studija PMF-a na projektu dr. Hrvoja Buljana te je na Massachusetts Institute of Technology gdje, u suradnji s prof. Marinom Soljačićem, radi na projektu ponašanja svjetlosti u fotoničkim i nanostrukturnim materijalima.
Najvažniji događaj bez ikakve sumnje bilo je otvaranje Dvorane Krešimira Ćosića. Zadrani su napokon dočekali otvorenje sportske dvorane koja može zadovoljiti njegove potrebe. Raspolaže kapacitetom od 8.800 sjedećih mjesta i nosi ime velikana zadarske, ali i svjetske košarke.
Drugo mjesto ravnopravno su podijelili 60 godina Galerije umjetnina i postavljanje tri domaće premijere u kazalištu. Zanimljivo da je osvajanje naslova prvaka KK Zadra rangirano tek čeetvrtim mjestom, a jedan od razloga su vjerojatno i “sportski glasovi” koji su otišli samom otvaranju dvorane.
U izboru za osobu godine vodili smo se načelom da je predloženi kandidat baš 2008. godinu nekim svojim činom ili dostignućem obilježio u pozitivnom smislu. Takvih junaka koji su stvarnost učinili ljepšom, koji su svojim radom promijenili djelić svijeta, ali i onih koji su nesebično spasili tuđe živote, bilo je napretek. U izboru za događaj godine nije toliko važno pozitivno načelo, već refleksije koje je događaj imao na javnost, njegova važnost za društvo u pozitivnom ili negativnom smislu.