Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nove knjige, premijere, izložbe, koncerti…

Autor: Goran Bujić

31.12.2008. 23:00
Nove knjige, premijere, izložbe, koncerti…

Foto: Zvonko KUCELIN



Bilo je bogato, sadržajno i raznoliko na kulturnoj sceni Grada protekle godine: od nekoliko ljetnih kult – festivala preko kazališne i koncertne sezone do predstavljanja knjiga, raznovrsnih izložbi, plesa, musicla i i8nih umjetničkih formi izražavanja u umjetnosti općenito
Ako bismo radili pregled događanja u kulturi i u jetnosti u gradu Zadru tijekom proteklih dvanaest mjeseci, onda bi to bilo najjednostavnije služeći se kalendarskom kronologijom. Pa bi onda najvažniji događaji koje smo ovdje zabilježili bili slijedeći, po mjesecima:
Siječanj
Ušli smo u 2008. godinu s velikom izložbom “Priča nad pričama” Marca Chagalla u Klovićevim dvorima u zagrebu, koju su pohodili i mnogi Zadrani. U Hrvatskoj kazališnoj kući (odsad HKK) 14. 1. gledali smo komediju “Gle kako dan lijepo počinje” Zvonimira Bajsića u izvedbi malom hrvatskog teatra ‘Kiklop’ i Šibenskog kazališta, sa Špirom Guberinom i Jasminkom Antić u glavnim ulogama. Dana 23. 1. stigla je i “Ćelava pjevačica” E. Ionisecoa, u režiji Aleksandra Ogarjova, u izvedbi HNK Split, sa Zojom Odak, trpimirom Jurkićem i Elvisom Bošnjakom u najvažnijim ulogama.
Koncerti su startali sa zanimljivim gostovanjem orkestra harfi ‘Ventaglio d’arpe’ iz talijanskih Udina; 20. 1. pijanistički koncert u Svečanoj dvorani Sveučilišta održao je Danijel Detoni, a 28. 1. Pavica Gvozdić, u pratnji Zadarskoga komornog orkestra. Obilježeno je i 40 godina umjetničkog rada Tomislava Marijana Bilosnića, a preminuo je pravnik Konstantin Selestrin.
Dana 20. 1. obilježili smo prvu godišnjicu smrti dragog nam Lobela Nižića, zadarskog glumca, a također i stoljeće biogradske Gradske glazbe izložbom u njihovom Zavičajnom muzeju. Od izložbi istaknuli bismo “Floru i faunu južnog velebita” u Prirodoslovnom odjelu Narodnog muzeja, kojom prigodom smo imali i razgovor s kustosicom i autoricom izložbe Snježanom Vujčić Karlo. Dana 25. 1. održana je u Zadru, kao i u cijeloj Hrvatskoj, Noć muzeja.
Veljača
Dana 19. 2. održana je premijera predstave “Mambo italiano” Stevea Gallucia u HKK, a održano je u Maloj dvorani predstavljanje romana “Libar od Žmaka” Slavka Govorčina. U zadru je održan prvi BOBCATSSS, godišnji simpozij studenata knjižničarstva, doktorirala je Mirjana Pehar, predstavljene su knjige “Odisejeve pjesme” i “Put za Casablancu” T. M. Bilosnića, a u Gradskoj loži otvorena je izložba ilustratorice Dubravke Kolanović. najavljen je i program obilježavanja ‘Zoranićeve godine’, povodom 500 godina od rođenja autora “Planina”, ali i 100 godina djelovanja HPGD ‘Zoranić’.
Održan je i LIDRANO 2008., glumci Duško Modrinić i Žana Bumber postali su članovima novog ansambla u HKK, a u ‘Arsenalu’ je otvorena velika multikulturalna međunarodna izložba “Art promocija Zadar 2008.”.
Ožujak
U Arsenalu je postavljena izložba “Otočki fotografi Zadarske županije”, te smo stoga imali razgovor sa Senkom Sorićem. Od 13. do 17. 3. trajali su ‘Dani hrvatskoga jezika’, na Dan Sveučilišta 25. 3. koncert su održali ZKO i maestro Pavao Dešpalj, gledali smo predstave “Disco burger” Kazališne udruge ‘Igrajmo se’ i “Moju staru gospođu” u produkciji HKK zadar, 20. 3. obilježen je Svjetski dan lutkarstva, kojom prigodom je Milena Dundov primila u Vukovaru Povelju za životno djelo. Otvorene su i nove izložbe, Sylvie Perović u GKZD, te Maje Pavin Radaljac u izložbenoj dvorani Državnog arhiva.
Travanj
Glede predstava, vidjeli smo Zijaha Sokolovića i “CabaRES, cabaREI”, te “Bitange i princeze” Satiričkoga kazališta ‘Kerempuh’. Održana je u metropoli Pasionska baština, pa smo stoga imali interview s prof. Ivom Nižićem. U Gradskoj loži otvorena je izložba lelle sambunjak, a doktorirali su na Sveučilištu sociolog Neven Duvnjak i Tomislav Frleta, profesor francuskog i talijanskog jezika.
Koncert je održao zagrebački gitaristički kvartet, predstavljen je časopis “Zlato i srebro Zadra”, kao i 1. broj “Rostre”, glasila studenata povijesti. Izašao je roman “Balada o impali i Starom leopardu” Igora Eškinje, kao i monografija “Skriveno kameno blago Ravnih kotara i Bukovice” T. M. Bilosnića, dok je u Arsenalu otvorena izložba fotografija Borisa Guine.
Svibanj
Doktorirala je Dolores Miškulin Čubrić, u GKZD otvorena je izložba slika Frane Gligore, realizirani su “Dani seksualnosti”, pa smo imali razgovor sa sociologinjom Inge Tomić Koludrović. Župni zbor iz Arbanasa ‘Vicko Zmajević’ proslavio je 60 godina djelovanja, a Zadrani su povodom obilježavanja 500 godina od rođenja Marina Držića bili u Veneciji. Predstavljen je zbornik o dr. Aleksandru Stipčeviću, sociologu i povjesničaru knjiga i knjižničarstva; u Gradskoj loži otvorena je izložba Marije Višić Guina, izašao je 1. broj ‘Pridraškog glasnika’, a dr. Ana Proroković došla je na mjesto dr. Dijane Vican kao prorektorica za međunarodnu suradnju i studentska pitanja. U Znanstvenoj knjižnici otvorena je izložba o našem poznatom prirodoslovcu Spiridonu Špiri Brusini.
Lipanj
dana 3. 6. krenuo je projekt “Dolazak u baštinu”, realiziran na relaciji Nin – Zadar. Stoga smo porazgovarali s voditeljem projekta Josipom Zankijem. Izašli su novi brojevi časopisa, ‘Asseria’ no. 5 i ‘Zadarska smotra’ 3-4/2005. U Zadru je gostovao istarski pisac Boris Biletić, a nove knjige objavili su Zlatko Štokić, Marin Buljat, Petar Bodulić i Tomislav Maričić-Kukljičanin. Premijerno je 11. 6. u HKK odigrana predstava “Vrijeme je za komediju” Mira Gavrana, a u sv. Dominiku otvorena je izložba Ivana Kožarića. Krajem mjeseca, 30. 6., otvoreno je 14. Zadarsko kazališno ljeto, na Trgu 5 bunara igrao je musical “Briljantin” Jima Jacobsa i Warrena Caseya, a Mojmir Mihatov osvojio je dvioje nagrade na Salonima karikature.
Srpanj
Dana 12. 7. otvoreno je 3. Obrovačko kulturno ljeto, a 6. 7. i 48. Glazbene večeri u sv. Donatu. Vidjeli smo i čuli dijelove iz opere “Carmen”, koje je pjevala mezzosopranistica Sanja Anastasia. Marija Višić-Guina imala je izložbu keramike u Baroknoj kući u Ninu, a održana je i “Večer kukljiške čakavske poezije”. Zadarski plesni ansambl premijerno je otplesao svoje “Planine”, u Preku je otvorena izložba fotografija Ante Jaše, a 21. 7. počeo je i 4. Festival suvremene glazbe. Otvoren je i 55. Pulski film festival, te jubilarni 10. Motovun fest. A na kraju mjeseca, 29. 7., otvoren je novi zadarski ljetni kulturni festival: Igris Smrkinić i ekipa osmislili su trodnevni ‘KalelargArt’.
Kolovoz
U kolovozu je glavni događaj predstavljalo novo izdanje festivala suvremenog teatra ‘Zadar snova’. Ujedno, najavljeno je obilježavanje 60 godina rada Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar, o čemu smo imali razgovor s voditeljicom Galerije mr. Ljubicom Srhoj Čerina.
Rujan
Otvorena je izložba “Arheološke fotografije” Jose Špralje, objavljen roman “Listopad” T. M. Bilosnića, te knjiga “U ozračju poezije i znanosti” prof. dr. Mladena Dorkina. Objavljene su i knjige “Glista na asfaltu”, biografija slikara i tapisera te restauratora Ivana Tomljanovića, “Molat u Drugom svjetskom ratu” Josipa Bašića – Bepa, te “Austrijska cenzura i nadzor nad tiskom u Dalmaciji” Ivana Pederina. Umro je lingvist Tomislav Ladan, razgovarali smo s novim ravnateljem Kazališta lutaka Petrom Šimunićem, a Šime Perović imao je izložbu “Restauracija antičkog stakla”.
Listopad
Naš je Nikola Bašić bio predstavnik Hrvatske na 11. međunarodnom biennalu arhitekture u Veneciji, a dirigent Ivan Repušić dao je ostavku na mjestu ravnatelja Opere HNK Split. dani 3. i 4. listopada obilježili su kulturu prtogramom za Dan Grada Zadra, kada je u Svečanoj dvorani Sveučilišta koncert održao Zadarski komorni orkestar. kazališnu sezonu otvorio je “Skup” Marina Držića s Perom Kvrgićem, vidjeli smo izložbu fotografija “Prisutnost svjetla” Željka Cara u Kukljici, a nove zbirke poezije objavili su u biblioteci GKZD Vinko Hajnc i Pavao Despot. KLZ je gostovao u Čakovcu na 11. ASSITEJ-u, s “Čarobnjakom iz Oza” umjesto najavljivanog “Regoča”, dok je u Gliptoteci HAZU otvorena retrospektiva i zadarskog kipara Ante Orlića.
Studeni
Objavljen je i novi roman Julienne Eden Bušić “Tvoja krv i moja”, a 14. 11. vidjeli smo dugo očekivani musical “Love, Janis”. U Loži je postavljena izložba kustosa Vladimira Alavanje na temu 90. godišnjice početka Prvoga svjetskog rata, TMB je objavio knjigu kratkih priča “Doručak”, Ivo Govorčin izabran je za novog predsjednika HADLU Zadar, a na Sveučilištu je održan znanstveni skup na temu ‘Zadarskog mira 1358. godine’.
Prosinac
Izašao je zbornik “Otok Rava”, a Kazalište lutaka imalo je premijeru “Božićne bajke”. Vidjeli smo i ponajbolju predstavu sezone, “Kauboje” Saše Anočića, ali i našu domaću premijeru, 11. 12., “Staklenu menažeriju” Tennesseea Williamsa u režiji Dražena Ferenčine, s kojim smo tim povodom imali i duži razgovor za ‘Donat’. Dana 1. 12. preminuo je književnik Slavko Mikolčević (1919. – 2008.), krenuo je naš natječaj za kratku priču ‘Petar Zoranić’…
I naravno, to nipošto nije bilo sve. Ni izdaleka. Tek pregled e da biste imali kakav takav pregled događanja u kulturi protekle godine. Uglavnom u zadru i Županiji, te poneki važniji u državi. Mnogi su uglednici primili nagrade, pa tako i one Grada i Županije za životno djelo, dr. Esad Ćimić i dr. Branimir Glavičić, kao i godišnje nagrade, kao naš stalni suradnik TMB. Bilo je mnogo znanstvenih skupova, o ‘Zori dalmatinskoj’, o Zoraniću i Držiću, o Kranjčeviću, bilo je još časopisa koji su tiskani, a sve se to najbolje moglo vidjeti na godišnjoj izložbi o izdavaštvu i tiskarstvu, koja se svakog studenog održava tradicionalno u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice. O gotovo pa svakodnevnim događanjima u Gradskoj knjižnici da i ne govorimo, o ‘Morskim utorcima’, predavanjima Nove Akropole, danima filozofije, Danima frankofonije, Danima psihologije…
Najvažnije je da je zadarska kulturno – umjetnička scena bogata i živa, i da se kreće. Štono bi se reklo: eppur si muove. Stoga joj želimo sve najbolje i što više novčanih sredstava i u Novoj godini!