Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Radije u opoziciji, nego s HDZ-om

Autor: Nives Rogoznica

31.12.2008. 23:00
Radije u opoziciji, nego s HDZ-om


Antifašistima moramo zahvaliti za povratak Zadra pod okrilje Matice zemlje i za povijesno svrstavanje Hrvatske u red pobjednika u Drugom svjetskom ratu. Time smo baštinici povijesne pobjede svijeta u borbi za slobodu i ljudska prava. Zato ćemo polagati vijence na spomen obilježje antifašistima na Gradskom groblju.
Vesna Sabolić, predsjednica Gradske organizacije Hrvatske narodne stranke u Zadru odgovara na pitanja koja su čitatelji Zadarskog lista postavili putem portala www.zadarskilist.hr.
*Je li moguće da bastion HDZ-a, grad Zadar i Županija padnu u ruke nekom drugom ili će ovako ostati još neko vrijeme?
– Mit o tome da je Zadar bastion HDZ-a srušili su Joso Malta, Mirko Šileš i Renata Peroš. A da je mit uzdrman i u novije vrijeme, svjedoči koalicija s HSLS-om, HSS-om i HSP-om. Nepobjedivi ne bi plaćali toliku cijenu opstanka. Sve je to magla i paučina. Pravi problem jest opozicija. Potkupljivost ili egocentričnost krasile su zadarsku političku scenu godinama. Novi Zakon o lokalnim izborima donekle rješava taj problem. Prebjezi više neće postizati visoku cijenu. No, svejedno, dok god se na prvo mjesto ne stave “ideali” kako ih političari-praktičari zovu, umjesto interesa nekolicine u vrhovima stranaka, dotle se ništa neće promijeniti. I dalje će biti na snazi stranački trgovački sporazumi. O svemu, ipak, odlučuju birači, i to oni koji ne izlaze na izbore, i koji su doduše s pravom razočarani. Ali, povlačenje u apstinenciju i prebacivanje odgovornosti na druge nije rješenje. Zato poručujem mnogim mojim prijateljima i kolegama koji su se čudili zašto sam ušla u politiku jer je smatraju profanom i nemoralnom – odgovaram: politički “autizam” je kancerogeno tkivo hrvatskog društva. Ja ću barem pokušati učiniti sve što mogu da bi se demokratizirao javni život. Ne možemo se svi skrivati i očekivati da se za naša prava izbori netko drugi. Razumijem da još uvijek vladaju strah i ucjene i da ljudima ovisi egzistencija o tzv. političkoj opredijeljenosti; ali izaći na izbore može svatko, bez straha da će se znati za koga se glasovalo. U tu fazu demokracije ipak jesmo došli. Ne prihvaćam ni ono opravdanje; u politici su svi isti i nitko ne valja, nemam za koga glasovati. Onda se sam uključi u politiku i pokušaj mijenjati stvari. Ako nitko ne valja onda se politikom moraju početi baviti svi. Ne smije se prepuštati tako važna sfera našeg života jednoj te istoj šačici u principu istomišljenika koji su po logici “zavadi pa vladaj” osigurali svoju i egzistenciju svih svojih.Snaga je ipak u nama koji se nismo okoristili, koji smo nezadovoljni, koji živimo u strahu i rezignaciji. Zato je nužno da se politikom počnemo baviti masovno. To je jedini izlaz.
Koalicijom HNS-SDP do promjene vlasti
*Mislite li da HNS može participirati u sastavu lokalne vlasti u Županiji i Gradu nakon izbora sljedeće godine? Je li to moguće samo u koaliciji s HDZ-om? Je li takva koalicija moguća na lokalnoj razini?
– HNS će, vjerujem, participirati u vlasti nakon lokalnih izbora. Ako bi uvjet bila koalicija s HDZ-om onda ćemo radije ostati u opoziciji. Zadarski HNS nema ambiciju doći na vlast po svaku cijenu. Naši koalicijski partneri mogu biti one stranke koje mogu prihvatiti naše programske orijentacije, stranke koje nisu ekstremne i koje prihvaćaju naše svjetonazore.Mi imamo dva izbora. Samostalno, ili u koaliciju s SDP-om. Prvi je izići samostalno na izbore i na taj način se pozicionirati po modelu “dvije velike i jedna važna stranka”. HNS u Zadru može biti ta važna stranka, ali u tom slučaju teško može doći do promjena na zadarskoj političkoj sceni. Po mom mišljenju koalicija s SDP-om može dovesti do promjene vlasti u Zadru. U doba ekspanzije, koju smo imali do sada, rijetki su se pitali je li uspjeh bio vezan za sposobnost ili za povoljne prilike. U krizi se to mijenja, u teškim vremenima postaje izuzetno važno tko koliko vrijedi i zna. Poseže se za stručnjacima. Vjerujem da dolazi vrijeme kada će znanje, sposobnost i iskustvo dobivati na cijeni. A možda i poštenje postane važno.Dok god stranka na vlasti dijeli građane na jednake i “jednakije”, dok god zakoni budu vrijedili samo za neke – koalicija s HDZ-om nije moguća.
Privatizirati KK Zadar
*Ako HNS dođe na vlast u gradu, kako će se to odraziti na Nogometni klub Zadar i Košarkaški klub Zadar?
– Mislim da je neminovno da se Nogometni klub, pa i Košarkaški klub privatizira. Po uzoru na Hajduk. Jednostavno moraju dobiti titular vlasnika. S obzirom na sredstva koja Grad ulože u ove klubove, jasno je da i Grad mora biti dioničar. Činjenica je da se oko ovih sportova vrti veliki novac, a vjerujem da bi s privatizacijom tih klubova Grad bio na dobitku, i da bi se dio dobiti, ili pak dio oslobođenih sredstava, mogao usmjeriti u školski sport.
*Što mislite o mogućnosti da se zadarski otoci proglase područjem od posebne državne skrbi?
– Svakako, i to je najmanje što bi trebalo učiniti za naše otoke. Dužnost svake jedinice lokalne uprave i samouprave, dakle grada i općine, je da svim svojim stanovnicima osigura ujednačene uvjete za život: počevši od komunalne infrastrukture (kanalizacija, struja, voda, telefon, pristupni putovi, gradska rasvjeta) do jednake dostupnosti liječenju i školovanju, pa onda i jednake dostupnosti onoj životnoj sferi koje zovemo nadgradnja, a u stvari to je ono što čini kvalitetu života zajednice: kultura, sport, informiranje i tehnička kultura. Mislite li vi da je jednako dostupan liječnik, kad dijete (ne daj Bože) slomi ruku – na Silbi, Olibu, Ižu ili u Zadru? Ili da Vaše dijete, ako živite na otoku, ima jednako pravo na nogomet, balet ili ritmiku kao i djeca u Zadru? Zamislite život bez kina. E, vidite, otočani uglavnom ne mogu u kino. Nemaju vezu za natrag. A kino je društveni i kulturni događaj. A kazalište? A koncerti?Apsolutno – otoci moraju biti područja od posebne državne skrbi, a lokalna zajednica kojoj otoci pripadaju mora imati posebni razvojni program za otoke.
“Neću se kandidirati za dogradonačelnicu”
* Hoćete li se vi kandidirati za zamjenicu gradonačelnice Ingrid Antičević-Marinović?
-Ne, zato što mislim da tim oko gradonačelnice Ingrid Antičević-Marinović mora nadopunjavati samu gradonačelnicu. Osobno mislim da dvije žene ne bi bile previše za izvršnu vlast, međutim procjenjujem da je za naš rezultat važnije da na toj poziciji bude jedan od mojih kolega. Osim toga, ja sam tek ušla u stvarnu političku sferu i još nisam poznata ni afirmirana, te mislim da je za sada prerano za moju kandidaturu.
Uvjerena sam da to što to se kao čelna osoba neću kandidirati na neposrednim izborima, ni na koji način ne umanjuje ugled mojoj stranci. Dapače,zadarski HNS sada vodi tim od 17 ljudi i svatko od nas predstavlja čelnu funkciju. Ja sam na čelu tog tima i odabrat ću opciju koja će imati najbolji efekt i polučiti najbolji rezultat. Za mene je od većeg značaja da buduća gradonačelnica prihvati dio naših projekata zajedno sa stručnjacima odnosno nositeljima tih projekata, s kojima izlazimo pred birače i da nam jamči njihovu realizaciju. Naravno, svi naši projekti s kojima izlazimo na izbore su održivi i ne oslanjaju se isključivo na sredstva proračuna. Suštinsko pitanje u obnašanju vlasti nisu idejna načela ili programski okviri već sposobnost da u što kraćem vremenu i sa što manjim proračunskim novcem ostvarite što više javnih potreba, to jest što više povećate kvalitetu života za što veći broj stanovnika. Gradom se ne smije upravljati kao s poduzećem kako su to govorili dosadašnji gradonačelnici. Osnovni cilj svakog poduzeća je profit. A cilj upravljanja Gradom je poboljšanje kvalitete života svih stanovnika, a ne profit.
*Kako se mislite boriti protiv korupcije, nepotizma i partitokracije koja vlada od najniže do najviše razine u gradu Zadru?
– Instrumenti pravne države su jedino moguće oružje u toj borbi. Dakle, protiv korupcije, nepotizma i partitokracije možemo se boriti samo pobjedom na lokalnim i na parlamentarnim izborima.
*Zašto u HNS-u nema mjesta za Mladena Vojkovića koji se bio kandidirao na prošlim unutarstranačkim izborima?
– Nije istina da nema mjesta za Mladena Vojkovića u HNS-u, dapače njegov status u stranci isključivo ovisi o njegovom osobnom angažmanu.
* Bojite li se da će vam vaši nekadašnji kolege Damir Mišlov i Željko Predovan odnijeti glasove kao “nestranački” ili već nekako dodani na listu HDZ-a?
– Ne bojim se.
*Razumijete li se bolje s tolerantnom i idealima sklonom Vesnom Pusić ili s verbalno brutalnim i nestrpljivim Radimirom Čačićem?
 -Bolje se razumijem s “tolerantnom i idealima sklonom” Vesnom, što opet ne znači da se ne razumijem s “verbalno brutalnim i nestrpljivim” Radimirom. Nažalost, istina je da javnost ima takvu ili sličnu percepciju o predsjedniku HNS-a Radimiru Čačiću. Kao i obično, stvarnost je nešto sasvim drugo. Čačić je ustvari vrlo iskren i neposredan. Istina, po svojoj osobnosti bi se reklo da je pomalo kolerik. A kolerika ćete prepoznati po brzom pristupu, brzom preuzimanju kontrole, samopouzdanju, nemirnom i nadmoćnom nastupu. Njegov odgovor na stres je da odmah pronalazi i napada krivca. Ne čeka da se maknu mediji. Zato takva percepcija. No, ključna snaga Radimira Čačića je sposobnost preuzimanja vodstva i donošenje brzih i ispravnih prosudbi, energičnost i sposobnost da u kratko vrijeme postigne maksimum. Možda je ponešto pretjerano iskren, ali vjerujem da je jedini lider na hrvatskoj političkoj sceni s kojim se možete žestoko posvađati, ne slagati se s njim i ostati u stranci. A percepcija je posve druga.
* Ukoliko budete u vladajućoj koaliciji u Gardu Zadru, gdje ćete vi polagati vijenac za antifašističke državne praznike; na Narodnom trgu ili “pod zvijezdu”?
– Polaganje vijenaca oduvijek je bio znak pijeteta, kulture i poštovanja. Svoju prošlost se nikada ne smije zaboravljati niti omalovažavati, pa tako ni antifašizam. Zadar mora posebno biti osjetljiv na ovo pitanje s obzirom na povijesne okolnosti i pripojenje matici Hrvatskoj. Antifašistima moramo zahvaliti za povratak Zadra pod okrilje Matice zemlje i za povijesno svrstavanje Hrvatske u red pobjednika u Drugom svjetskom ratu. Time smo baštinici povijesne pobjede svijeta u borbi za slobodu i ljudska prava. Zato ćemo polagati vijence na spomen obilježje antifašistima na Gradskom groblju. Na Narodnom trgu ispisani su simbolični stihovi u čast onih koji su položili život za slobodu Zadra kroz povijest i također zaslužuju da im se o svečanim prigodama poklonimo.
* Hoćete li, ako budete u prilici, tražiti da zaklada “Za Istinu o Domovinskom ratu” podnese Gradu izvještaj o svojem radu budući da Grad već godinama iz proračuna za ovu zakladu izdvaja 300.000 kuna?
– Nadam se iskreno da ću biti u prilici zatražiti, ne samo izvještaj o utrošenim sredstvima ove Zaklade, nego i o rezultatima njenog rada. Koliko smo danas bliže istini? Jesu li naši generali imali adekvatnu pravnu pomoć? Puno je i drugih pitanja koje, s obzirom na sudionike i branitelje u Domovinskom ratu iz moje obitelji i sudionike i branitelje iz moje stranke, imam puno moralno i etičko pravo postavljati.


 TKO JE VESNA SABOLIĆ


*Prihvatili ste društveno vrlo odgovornu funkciju, a budući da o vama javnost ipak nedovoljno zna, možete li se ukratko predstaviti?
– Mnogi mi zamjeraju da se ništa ne zna o meni. Što reći? Rođena sam u Bihaću, u “prosvjetarskoj” obitelji. U Zadar sam došla studirati. Završila sam Turistički studij, smjer – Selektivne vrste turizma. Tada je to zvučalo vrlo “cool”. Istina, bio je to iznimno kvalitetan studij gdje su predavali najeminentniji profesori i stručnjaci iz područja turizma i humanističkih znanosti. Nakon diplome na turističkom studiju, ponovo sam se vratila u brucoše i upisala sociologiju, te diplomirala na grupi Sociologija i organizacija kulturnih djelatnosti. Zaposlena sam u Zadarskoj županiji u Odjelu za društvene djelatnosti kao savjetnik za prosvjetu. Prije toga bila sam pomoćnica pročelnika za društvene djelatnosti u Županiji. Malo sam opširna s odgovorom na ovo pitanje jer znam da nije postavljeno “bez vraga”. Kažu mi, naime, da mi se “zamjera” da nisam Zadranka, i da me zbog toga nisu podržali neki moji stranački kolege, ali ja te kvalifikacije na “Zadrane” i “dođoše” ne prihvaćam. Koliko je tko Zadranin mjeri se ljubavlju prema svom gradu, a ljubav prema gradu mjeri se osobnim angažmanom u životu grada. Onima koji misle da je bitno samo porijeklo, a o tradiciji i kulturi znaju manje od mene poručujem: “tu su moji sinovi davno sidro bacili – mene vezali”.