Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sunčanje može, kupanje zabranjeno

Autor: Nives Rogoznica

31.12.2008. 23:00
Sunčanje može, kupanje zabranjeno

Foto: Zvonko KUCELIN



Izrijekom više nije zabranjeno ležanje i igranje te vođenje pasa i drugih životinja po površinama staklenih instalacija Sunca i planeta i na popločanom dijelu arhitektonske cjeline “Morske orgulje – sunce”, kako je to bilo definirano u staroj odluci
U posljednjem Glasniku Grada Zadra našla se nova odluka Poglavarstva koja regulira ponašanje na i oko Morskih orgulja i Pozdrava suncu. Izmjenu srpanjske Odluke o zabrani prometovanja, kupanja i izvođenja drugih radnji na području arhitektonske cjeline “Morske orgulje – Sunce” gradonačelnik Živko Kolega je najavio još početkom rujna kada je javnost saznala za postojanje odluke.
Građane Zadra najviše je tada uznemirila zabrana kupanja koja je, kako je pojašnjavajući odluku svojedobno kazao Kolega, uvedena iz sigurnosnih razloga – zbog blizine pristaništa za kruzere. Odluka je donesena neposredno nakon prvih oštećenja na instalaciji Pozdrav suncu, što se može smatrati neposrednim povodom da se izrijekom zabrani prometovanje vozila i postavljanje pokretnih naprava, tribina, skela, instalacija i štandova.
Nova odluka koja je, kako stoji u Glasniku donesena na sjednici Poglavarstva održanoj 17. i 19. studenog, više nije “odluka o zabrani”, već “Odluka o zaštiti arhitektonske cjeline Morske orgulje – Sunce”. Kupanje se zabranjuje u obalnom pojasu arhitektonske cjeline gdje je s jugozapadne strane zabranjeno i pristajanje i zadržavanje plovila.
Provođenje odluke nadležnost je komunalnih redara koji će uhvaćenom u postavljanju štandova, skela ili sličnog naplatiti kaznu od 5.000 ili 10.000 kuna, ovisno o tome je li prekršitelj tvrtka ili obrtnik, odnosno osoba koja obavlja samostalnu djelatnost. S 200 kuna bit će kažnjeni pojedinci uhvaćeni u skakanju ili drugoj radnji koja može oštetiti instalacije ili omesti druge posjetitelje (članak 2), postavljanju pokretnih naprava (članak 3), ležanju, sunčanju, igranju, vođenju i puštanju pasa po zelenim površinama (članak 5) ili u pristajanju brodicom (članak 6).
Ono što više nije izrijekom zabranjeno jest ležanje i igranje te vođenje pasa i drugih životinja po površinama staklenih instalacija Sunca i planeta i na popločanom dijelu arhitektonske cjeline “Morske orgulje – sunce”, kako je to bilo definirano u staroj odluci. Umjesto toga u novoj odluci stoji da je ležanje, sunčanje, igranje, vođenje i puštanje pasa zabranjeno na zelenim površinama.