Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U 2008. godini manje poginulih nego lani

Autor: Suzana Bandić

31.12.2008. 23:00
U 2008. godini manje poginulih nego lani


Zadarske su ceste u posljednjih deset godina uzele čak 317 života, od čega je osmero djece, no u crnim statistikama godina na izmaku ipak će biti zabilježena kao pozitivna, s tendencijom pada.
Naime, broj osoba poginulih u prometnim nesrećama ove je godine smanjen za oko 4 posto u odnosu na proteklu 2007. godinu, a takvu situaciju, mišljenja su u policiji, treba zahvaliti novom Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa koji je stupio na snagu 17. lipnja, radi smanjenja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama na državnoj razini s 14 osoba na sto tisuća stanovnika.
Sudeći po statističkim podacima za razdoblje od posljednjih deset godina, moglo bi se reći kako se prvi pozitivni rezultati već vide.
Najviše poginulih 2006. godine
Naime, nakon 2000. godine, kada se bilježi najmanji broj smrtnosti u posljednjih 10 godina, a kada je u prometu poginulo 18 osoba, slijede tekuća 2008. i 2003. godina, sa po 25 poginulih osoba.
U 2001. i 2002. godini poginulo je po 28 osoba, a među njima i jedno dijete.
Iako sa samo jednom smrću više, prošla 2007. godina ostat će zapamćena kao jedna od najstravičnijih kada su u pitanju prometne nesreće. Nju su, naime, obilježile dvije nesreće kakve se na zadarskom području ne pamte. Riječ je o prometnoj nesreći u tunelu Ledenik u kojoj su poginule dvije žene i njihovo dvoje malodobne djece, te o drugoj, koja se dogodila 31. srpnja na otoku Ižu, u kojoj je smrtno stradalo troje mladih.
Godina 2006. ostat će zapamćena po najvećoj stopi smrtnosti u prometu u posljednjih deset godina, kada je poginulo čak 40 osoba. Nešto manje nesreća zabilježeno je 1999. i 2004. kada je poginula po 31 osoba, dok je 1998. zabilježena jedna smrt manje, a 2005. jedna više.
Stopa smrtnosti tijekom desetogodišnjeg razdoblja bila je promjenjiva, no čini se da su uzroci nesrećama isti. Naime, najčešće je to neprilagođena brzina uvjetima kolnika, alkohol i neiskustvo kod mladih vozača.
Posljednja ovogodišnja prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom ide u prilog toj tvrdnji. Riječ je o stravičnoj nesreći koja se dogodila 26. prosinca u mjestu Buković nedaleko od Benkovca u kojoj je smrtno stradao Ante Nimac (30) iz mjesta Lepuri. Do nesreće je došlo kada je Nimac, kao vozač osobnog automobila VW golf zadarskih registracija, sletio automobilom s kolnika. Tom prilikom automobil se nekoliko puta prevrnuo, a nesretni je vozač pri prevrtanju ispao iz vozila. U automobilu je na suvozačkom mjestu bio A. LJ.(28) koji je zadobio teške ozljede.
Brzina najčešći uzrok nesrećama
Kiša koja je 8. studenoga lila od ranog jutra te neprilagođena brzina najvjerojatnije su bile uzrokom teške prometne nesreće koja se dogodila samo nekoliko metara prije ulaza u mjesto Krneza. U silovitom sudaru “jeepa cherokee” gospićkih registarskih oznaka i “renaulta sharana” bjelovarskih registracija, život je izgubio 44-godišnji Dalibor Bahunek.
Slična je bila i nesreća kod Bibinja koja se dogodila 26. rujna, a u kojoj je život izgubio 44-godišnji državljanin susjedne BiH.
U sudaru motocikla i terenskog vozila kojim je upravljala 21-godišnja Mađarica, koji se dogodio 21. kolovoza na Viru, smrtno je stradao virski općinski vijećnik SDP-a Renato Vučetić. Na motociklu je u trenutku nesreće bio i 14-godišnji dječak koji je zadobio teške ozljede opasne za život. Ni stradali Vučetić niti 14-godišnjak nisu imali zaštitne kacige, a do nesreće je došlo kada je motocikl oduzeo prednost terencu.
Tragičnoj prometnoj nesreći koja se 26. travnja dogodila na cesti između Karina i Pridrage, kumovali su neprilagođena brzina i alkohol što je 24-godišnji Vedran Polak, nažalost, platio preskupo – svojim životom, dok je troje njegovih prijatelja ozlijeđeno.
Korištenje mobitela najvjerojatnije je bio uzrok prometnoj nesreći koja se još u siječnju dogodila u Sukošanu, a u kojoj je život izgubio mladi odvjetnik iz Biograda Branimir Pinjatela (31), koji je upravljao osobnim automobilom “ford focus”.
Pinjatela je vozio iz pravca Biograda prema Zadru. Na blagoj krivini u blizini restorana “Joso” u Sukošanu iz neutvrđenih razloga izgubio je kontrolu nad vozilom, prešao u suprotni kolnički trak i izravno se sudario s kombijem “mercedes”.
Od Pinjatelinog “forda” zbog siline udarca nije ostalo skoro ništa, a on je na mjestu preminuo.