Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ulazak u Novu godinu bez prevelike euforije (FOTOGALERIJA)

Autor: Krešimir Bukvić

31.12.2008. 23:00
Ulazak u Novu godinu bez prevelike euforije (FOTOGALERIJA)

Foto: Vedran SITNICA



Iako je Narodni trg i ove godine vrvio od ljudi, novogodišnja je euforija, za razliku od posljednjih nekoliko godina, bila nešto slabija u gradu. Zadrani su dakako i ovu, 2008. ispratili kako i priliči, veselo i bučno, no razlika se mogla osjetiti već na Kalelargi, najudarnijem gradskom prometnom koridoru, koja je na Silvestrovo zjapila dobrim dijelom večeri skoro poluprazna. No zato se, već uvriježeno, “prometni čep” napravio nadomak trga, kojem je bila gotovo prava lutrija prići. Gusto natiskani, Zadrani, a naravno ne i samo oni, dobro su se zabavljali uz svečani program koji je uključivao nastupe Nena Belana & Fiumensa, Bepa Matešića i grupe Gloria, Zorana Jelenkovića, grupe Zadrani te mlade zadarske pjevačice Rubby. Program je vodio Dragan Veselić, prigodno maskiran u Djeda Mraza.
Na svu sreću taj je “mraz” bio i jedini te večeri, temperature su bile sasvim solidne za kraj prosinca, pa je novogodišnji provod na otvorenom bio sasvim izdržljiv. Temperaturu su dakako dizale i brojne petarde koje su svako malo odjekivale, a i alkohol, kojeg te večeri nije manjkalo. Točno u ponoć čestitku je prvi uputio okupljenima gradonačelnik Zadra Živko Kolega praćen direktorom Turističke zajednice grada Zvonkom Šupom i članom gradskog poglavarstva Brankom Ganzulićem.
– Sretna Nova ! Vama i vašim obiteljima zdravlje i mir, čestitao je Kolega okupljenom mnoštvu novu, prepustivši mikrofon Bepu Matešiću koji je zapjevao “Zadar je najbolji, Zadar je slavan, nitko u Europi njemu nije ravan…”, potaknuvši sugrađane da mu se pridruže, da zajedno pjesmom prenesu sve one pozitivne emocije koje ih vežu za svoj grad. Kako to već biva, nedugo nakon čestitki, nebo iznad grada obojilo je na stotine boja, novogodišnji vatromet, u kojem su najviše uživali oni najmlađi.
Daleko od trga, mnogo mirnije, 2009. godina se dočekivala i u hotelu Kolovare, već tradicionalno jednoj od najboljih zabava za malo “ozbiljniju” ekipu u gradu. Zabavljali su ih Ićo i Big fun band, a program je vodila Ana Marušić. Kolovare je ove godine pohodio velik broj talijanskih turista pa je Ana cijeli program vodila i na hrvatskom i talijanskom jeziku. Ićo dakako nije pjevao na talijanskom, no to nije omelo Talijane, a pogotovo domaće goste da cijelu večer plešu, elegatno “skockani”, kako to i priliči “najluđoj” noći u godini. U stankama ih je čekala bogata trpeza na kojoj se, između ostalog, moglo uživati i u lososu, kavijaru, salami od medvjeda, pršutu od jelena, juhi od fazana, raviolima sa škampima, rolanoj teletini i tako dalje i dalje… Borci za prava životinja bi tu imali itekako što raditi, ako ne za stolom, onda u garderobi, gdje su dame odložile svoje bunde. Menadžment hotela nije propustio priliku ni ove godine nagraditi svoje vjerne goste, od kojih velik broj već godinama dolazi pa je organizirana je i bogata lutrija, čija je glavna nagrada bilo četverodnovno putovanje u Rim.
Doček Nove godine nije ni ovaj put podbacio ni u najvećem gradskom multimedijalnom centru Arsenal. Za dobru zabavu bili su zaduženi momci iz grupe Gustafi, a program su vodili Ivana Zrilić i Elvis Papić. Iako je to teško za povjerovati, Gustafi ove godine slave čak 30 godina scenskog djelovanja, pa su im, znajući za njihov jubilej, Ivana i Elvis uručili prigodnu tortu – još malo “pogonskog goriva”. Odlično je bilo i u klubu Gotham, koji je uobičajeno okupio nešto mlađu ekipu. Zabavljala ih je grupa Venera iz Zagreba, majstori dobrog “štimunga”, što se moglo vidjeti po ozarenim licima posjetitelja kojih te večeri u najpopularnijem gradskom night klubu nije manjkalo. Programu je predhodio koktel dobrodošlice, bogat švedski stol, a najsvečaniji dio večeri, ponoćno otkucavanje, proslavljeno je, kako to i dolikuje, uz pjenušac.
Veselo je bilo i u klubu Maraschino. Za dobar štimung brinula su se čak tri DJ-a, pa je atmosfera bila prava – klupska. Slično je bilo i u nekoliko drugih gradskih klubova poput Meduze i Caymana, koje su pohodili oni nešto mlađi Zadrani. Radili su i cafe barovi, gdje se za taj dan najčešće nije organiziralo ništa posebno, no to nije spriječilo njihovu stalnu klijentelu da upravo i tu noć provedu u svom omiljenom lokalu. Radila je i popularna Štriga, cafe bar zadarske sudionice Big Brothera Martine Manojlović. Ugodna, opuštajuća atmosfera bila je dovoljan “mamac” za malu uigranu ekipicu koja je posljednje zdravo 2008. poželjela upravo u Štrige.