Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Duhoviti komentari o danima odrastanja

Autor: Ante Rogić

31.12.2009. 23:00
Duhoviti komentari o danima odrastanja

Foto: Sebastian GOVORČIN



U knjižari V.B.Z. u srijedu je održan književni susret s Mašom Kolanović, mladom književnicom i znanstvenom novakinjom hrvatske književnosti. Tom prilikom promovirala je svoj roman “Sloboština Barbie”. Riječ je o njenom proznom prvijencu koji se, kako je kazala autorica, samo nadovezao na njena recentna znanstvena istraživanja.
Književni susret u V.B.Z.-ovoj knjižari prošao je u poprilično neformalnom druženju, u kojem je Maša Kolanović odgovarala na pitanja okupljenih poznanika, ali i znatiželjnika. Tako se Kolanović prisjetila svojih literarnih početaka, pojašnjavajući kako je pjesme stvarala kolažiranjem novinskih naslova i tekstova, uz povremeno dopisivanje vlastitih stihova.
U romanu “Sloboština Barbie” našli su se duhoviti komentari o danima odrastanja tijekom ratnih devedesetih u podrumu i na ulicama zagrebačkog kvarta Sloboština, transkripti vijesti i intervjua iz različitih medija, prepričavanje dječjih igara, igre s Barbikama uz snimanje radio-misija o stanju na ratištima, uz tekst dizajniran dječjim crtežima same autorice, koji pred čitateljima oblikuju mozaičnu sliku s temom ‘posljednje djetinjstvo u Jugoslaviji i prvo u Hrvatskoj’.