Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kraljica blagdanskog stola

31.12.2013. 23:00


U božićnom miru u skladu Boga i čovjeka, došli su nam Božić i Nova godina.
Što se jelo nekad, a što sada, zanima Luku u Četiri kantuna.
Kao dijete sjećam se babinog žemaka od mladog sira i prve skute napravljene od mlika Zvonare, ovce predvodnice stada.
Uz žemak dobio bih i bubicu, kruščić, koji zamjenjuje sva slatka ovog svita, kako je govorio brat Ive.
Did bi za Badnjak pristavio pravo vino, koje se davalo samo svećeniku, doktoru, gostima i gospodi iz grada.
Suhe smokve, fritule i ovčji sir blagovao se u doba užine.
Domaći pulastri i mladi pivci na lešo, zamirisali bi na blagdanskom stolu, a stari kopun završio bi u lopižnoj zdjeli.
Suhi tovar, grdobina, raža, lubin, hobotnica. Pa srdela inćun i girica u savuru.
Danas su za to dobre zamjenice bakalari na sve načine.
Božićni objed ukrašavao se svježim pečenicama i jelitima (krvavicama).
Najbolju jestvinu koju sam okusio i mirisao ovih blagdana bez sumnje je lubin pripremljen na žaru kaljske kolede.
Bila je to matica, pobjegla iz Cromarisova uzgajališta, a ulovljena na panulu kukljičkog ribiča.
Nema tog morskog organizma koji u sebe može upiti tolike okusnosti, a nakon pečenja u žaru ognja od lozja, maslinade i smokvine i vratiti toliko dobroga osjetilima pravoga jelca.
Malo masnija, debelija, otruhla riba puna ikre. Ulovljena u debelom moru kako bi popravila koreniku uzgojnih lubina, bježi iz kaveza i završava u žaru kolede.
Zalivena bodulskim uljem, Bačićevim mješancem, Vrsaljkovom maraštinom, natopljena aromatikom drvenog žara, ženka lubin postaje kraljica blagdanskog stola.
Vaš Bage