Mons. Puljić: Bog nije ravnodušan nego pažljiv - budimo i mi takvi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN
Na novogodišnjoj misi bio je i zadarski gradonačelnik

Misu zahvalnicu sa svečanim 'Tebe Boga hvalimo' za proteklu građansku godinu u četvrtak 31. prosinca u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Nadbiskup je predvodio i svečano misno slavlje jučer na svetkovinu Svete Bogorodice Marije i Svjetski dan mira. Podsjetio je kako tjedan dana nakon Božića ponovno imamo čitanja koja u središte stavljaju Isusa i njegovu majku.

- Stavljaju u središte Mariju, riječima kako je u mislima prebirala sve događaje. Možemo samo zamisliti kako je bilo njezino srce ispunjeno, od onog trena kad je anđeo navijestio i, evo, sad osam dana nakon rođenja kad se dijete obrezuje i prima ime Isus. I nema braćo drugog imena u kome se možemo spasiti. I Pavao govori o tom imenu, a na polnoćki smo čuli Izaiju kako govori o svjetlosti. Isus je ta svjetlost, on je otkupitelj koga je Otac poslao, da svojom mukom i smrću nas spasi, istaknuo je nadbiskup Puljić podsjećajući kako je jučerašnji dan posvećen miru, a papa Franjo je ovih dana poslao poruku tim povodom. Nadbiskup se osvrnuo na prvo čitanje i Mojsijev blagoslov.

- Kako je bilo lijepo kad bi dijete išlo u školu i majka ga ovako blagoslivljala. Kad bismo se bar mi ovako blagoslivljali, dobivali i primali blagoslov. Papa u svojoj poruci kaže kako je ravnodušnost razlog zašto je malo milosrđa, a onda i mira, kazao je Puljić podsjećajući kako je ovaj dan prije 49 godina uveo Pavao VI., te su ga od tada obilježavala četvorica papa, a teme koje su razvijali su raznolike, ali uvijek posvećene miru.

- Papa Franjo polazi od činjenice da Bog nije ravnodušan, kada je poslao svoga sina za nas. Mir je, kaže on, plod Božjeg pregnuća. Papa poziva da odbacimo ravnodušnost i kako to nije nešto osobno već globalno. Čovjek si umišlja da je samodostatan, traži isključivo svoje pravo. Sami znate kako je to kad onaj u koga polažeš nade se ohladi. Bog se nije ohladio, zanima ga čovjek i njegova povijest. Tako je bilo i s izraelskim narodom u Egiptu. Bog, dakle, nije ravnodušan, silazi i oslobađa. Nije ravnodušan, već pažljiv. Papa nas, prispodobom o milosrdnom Samarijancu, poziva da budemo i mi takvi, pažljivi, milosrdni. Poziva nas da se naučimo zaustaviti, biti pažljivi. Papa poziva da Crkva bude prisutna u župama, zajednicama, da svatko može biti siguran da će tu naći oazu mira, kazao je nadbiskup Puljić ističući kako Papa u poruci spominje i novinare i fotografe te ih hvali kako senzibiliziraju javnost za ono što nije dobro.

- Papa povjerava ovu godinu onoj kojoj je posvećen ovaj dan, Mariji. Mi, kao novogodišnju čestitku, uputimo jedni drugima Mojsijev blagoslov, neka te Bog blagoslovi i čuva, poručio je nadbiskup Puljić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno