Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dobar put za jeftiniji kaput

31.12.2016. 23:00
Dobar put za jeftiniji kaput


Otkako je na snazi sniženje veći je broj mušterija koje kupuju, a manje onih koji samo razgledavaju. Kupuje se sve, ali najviše snižena zimska kolekcija, pa i skuplji odjevni predmeti poput kaputa i toplih jakni, kaže prodavačica
Već s prvim danom sezonskog zimskog sniženja, koje je prema Pravilniku o uvjetima i načinu provođenja sezonskog sniženja započelo 27. prosinca, i u zadarskim su trgovinama primjetne gužve. Da su Zadrani odmah nakon božićnih blagdana pohrlili u trgovine u potrazi za povoljnim artiklom iz zimske kolekcije, potvrđuju i prodavači.
Kvalitetnija roba snižena minimalno
– Otkako je na snazi sniženje veći je broj mušterija koje kupuju, a manje onih koji samo razgledavaju. Kupuje se sve, ali najviše snižena zimska kolekcija, pa i skuplji odjevni predmeti poput kaputa i toplih jakni. I prije Božića imali smo dobar promet, ali tada su se kupovali dosta darovi, posebno za djecu, dok se sada želi upotpuniti zimska garderoba po sniženim cijenama. Mnogi kupuju i više artikala odjednom, kaže prodavačica u jednoj od trgovina u Supernovoj, dodajući kako su cijene znatno niže, a tijekom sniženja koje najdulje može trajati 60 dana, neki artikli bi se mogli, doznajemo, i dodatno sniziti. No, ima kupaca koji se baš i ne slažu da su cijene povoljne, uspoređujući sniženja u Hrvatskoj s onima u ostalim članicama EU.
– Kod nas su sniženja uglavnom do maksimalnih 50 posto, a i tada samo kod onih artikala koji se slabije prodaju. Kvalitetnija roba snižena je minimalno, uglavnom 20 posto. No, bolje išta nego ništa, kaže jedna Zadranka i dodaje da treba imati strpljenja i obilaziti dućane ukoliko se želi obaviti uspješan shopping, a posebno imati volje čekati u redu na slobodnu kabinu.
Neki kupci žale se i na činjenicu da pojedine trgovine raspolažu s malim brojem kabina, što je posebno nedovoljno kad je u dućanu gužva.
– Uz to, u nekim je kabinama, osim što su skučene pa se u njima jedva okreneš, još i loše svjetlo. Možda i zato da se kupac ne može dobro vidjeti pa kupi robu koja mu ne stoji, smije se starija gospođa dok čeka red na blagajni s nekoliko odjevnih predmeta u rukama.
Pravilnik o sezonskim sniženjima
Prodavači još navode kako su najveće gužve u kasnijim popodnevnim satima i navečer, te očekivano u tjednu između Božića i Nove godine, tim više što su mnogi u tom periodu još uvijek tražili garderobu za novogodišnju noć. Ipak, nadaju se kako će i siječanj, inače mjesec kada se slabije troši, biti za trgovce dobar i da će kupce uspjeti privući povoljnim cijenama.
Zadarske trgovine uglavnom su robu snizile u rasponu od minimalnih 20 do maksimalnih 50 posto, za razliku od mnogih drugih država koje već u tom blagdanskom razdoblju imaju sniženja i do 70 i 80 posto.
Podsjetimo i na odredbu iz Pravilnika o uvjetima i načinu provođenja sezonskog sniženja prema kojoj trgovine i nakon razdoblja označenog kao sezonsko sniženje mogu nastaviti prodavati proizvode po sniženim cijenama, ali takvu prodaju više ne smiju oglašavati kao sezonsko sniženje. Zakon, naime, omogućuje da i prije dva velika zimsko-ljetna sezonska sniženja, trgovci robu mogu prodavati i izvan zadanih termina uz popuste, ali pod određenim promotivnim nazivima kao što je, primjerice, “ljetna ponuda”, “akcija” i slično. Također, kupci imaju pravo sniženi proizvod vratiti ukoliko je na njemu uočena greška, te u tom slučaju imaju pravo na zamjenu proizvoda ili povrat novca ukoliko identičnog proizvoda u trgovini više nema.