Iz športske knjige izranja i dio raštanske povijesti

Slika korisnika valentinam
Marko Marin predstavio monografiju o NK Raštane (1976. - 2016.)
U ovoj knjizi naći ćete ne samo sve rezultate, pobjede i poraze, nego i mnoštvo likova, vaših djedova, otaca, sinova i prijatelja i to će ostati za sva vremena, kazao je Drago Marić, doajen zadarskog športskog novinarstva, publicist i povjesničar športa
Velimir BRKIĆ
Predstavljanje monografije privuklo je veliku pozornost

U organizaciji Dinka Mitrovića i susretljivošću Gorana Ražnjevića, direktora hotelske kuće Ilirija, dugogodišnji zadarski športski novinar Marko Marin predstavio je svoju treću monografiju pod naslovom "NK Raštane 1976. - 2016. Ponos sela i Ravnih kotara /a tek nam je 40 godina/".

Predstavljanje monografije u Ilirijinom restoranu Kornati u Biogradu na Moru vodio je Željko Kapelari, novinar HRT-a Radio Zadra. Za svečani ugođaj brinuo se kvintet Glazbene škole OŠ Biograd na Moru.

- Ova knjiga nije samo povijest NK Rašane, nego ste svi vi skupa s njezinim autorom kroz športsku knjigu iznijeli veliki dio povijesti vašeg mjesta. U ovoj knjizi naći ćete ne samo sve rezultate, pobjede i poraze, nego i mnoštvo likova, vaših djedova, otaca, sinova i prijatelja i to će ostati za sva vremena, kazao je Drago Marić, doajen zadarskog športskog novinarstva, publicist i povjesničar športa.

Na 208 stranica nalazi se faktografija o klubu od njegova utemeljenja, zatim različiti statistički podaci iz natjecanja, mnoštvo fotografija i isječaka iz različitih glasila koja su pisala o NK Raštane.

- Prof. Marin u ovoj monografiji piše o ponosu sela i Ravnih kotara, klubu 40-godišnjaku iz kojeg su izrasli mnogi čestiti ljudi, športaši, domoljubi. Nogomet ovdje jest "in medias res", ali u Ravnim kotarima nakon pojave NK Raštane ništa više nije isto, klub je to svjedočanstva i kažiprst mnogima, poručio je Branko Ljubičić, koji je zajedno s Marićem te Bernardom Palekom i Draženom Žurom recenzent ove monografije.

Zanimljivo da je monografija o NK Raštane, koji je u razdoblju od 1994. do 1998. ulaskom u Drugu ligu, svojim rezultatima bio na korak do ulaska u Prvu ligu, dok je u sezoni 2010./2011. i 2011./2012. bio prvak Treće HNL jug, objavljena u vremenu u kojem je djelovanje kluba potpuno ugašeno.

- Čast mi je i ponos što sam kao tajnik bio dio NK Raštane. Posebno se zahvaljujem sad već pokojnom Špiri Zriliću, koji je vidio knjigu, ali nažalost nije dočekao predstavljanje. Hvala svim suradnicima, a posebne riječi hvale Zoranu Pelicariću Peci, načelniku Općine Sv. Filip i Jakov, te Dinku Mitroviću i Goranu Ražnjeviću, zahvaljivao je Marko Marin te se ispričao ako je nekog u monografiji nenamjerno izostavio.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno