Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nemaju pametnija posla pa se bave glupostima

03.01.2020. 17:00


 


HTV-ova EMISIJA GODINE – »NEDJELJOM U 2« S ANTOM MIHIĆEM
Jedan od najpametnijih poteza koje je Stanković u svojoj karijeri napravio jest dovođenje »našega« Ante Mihića u svoju emisiju. Mihić je u svome poznatom stilu elokventnošću, kulturom i urođenom mu dobrotom, ostavio bez daha publiku koja je navikla na tom mjestu, osim normalnih ljudi, gledati i populiste, političare i ostale sumnjivce raznih vrsti. Ne sjećam se da sam vidio voditelja ovako opuštenog, a što mu je drugo i preostalo kada mu je u goste došao ovakav čovjek. Njegovo gostovanje je koincidiralo s dva važna događaja. S Božićem i predsjedničkim izborima. Što se tiče ovog drugog baš mislim što bi bilo da je jedan ovakav, moralno savršen i inteligentan kandidat pojavi na izborima? Dobio bi vjerojatno 0,5% glasova od ovog nazadnog naroda. A što se tiče kršćanske vjere koju tako pravilno i poučno tumači, mislim da bi, bez obzira na činjenicu da se, iako je završio teologiju, nije zaredio, bio izvrstan poglavar katoličke crkve u Hrvata. Sada će netko reći da pretjerujem, ali kada se zrelo razmisli…


NATEZANJA S DJEDOM MRAZOM/BOŽIĆNJAKOM
Mislio sam da su neke stvari iza nas, ali na žalost, to se baš i ne događa. Kada god misliš da smo malo napredovali i odmakli se od balkanskih gluposti, javi se netko tko me razuvjeri. Konkretan slučaj je, nakon dosta godina, ponovljeno etiketiranje »Djeda Mraza« kao ostataka mračne prošlosti, gdje se ide toliko daleko da malo fali da ga se proglasi komunjarom i jugonostalgičarom. Neki ljudi zaista nemaju pametnija posla nego se baviti glupostima. Smeta im Djed Mraz, ali se zato ne bune što je iz lijepih blagdanskih priča nestala naša Sveta Luca, kao da nikada nije ni postojala. A i nije za ove koji su u crkvu počeli ići nakon 90.-te. To su oni koji za Božić idu na »PoLnoćku«, jer dok je to bila »ponoćka« oni još u crkvu nisu ni išli. Zato ni ne znaju za svetu Lucu, čarape, i sijeno za magarca. Ali zato znaju za »čiŽmice«.




PRIGODNI BOŽIĆNI FILM – POBRKANI LONČIĆI
Gledam ja tako na božićnu večer glazbeni film »Jesus Christ Superstar« i razmišljam kako tu ipak nešto nije u redu. Svi su ostali filmovi, na sva četiri kanala, isključivo o Božiću, samo ja gledam film koji je o Uskrsu. Ovaj film je svojevremeno izazvao neke polemike, jer se uvijek nađu nekakvi »vjernici veći od Pape« koji onda nešto palamude i skreću pažnju na sebe, jadne i nikakve. Na žalosti, imamo takvih i u Hrvatskoj, ali takvi često slušaju srpske cajke pa ih ovakvi filmovi s normalnom muzikom i ne zanimaju. Osim toga, i sam tadašnji Papa (Ivan Pavao, ali ne drugi), je nakon gledanja filma izjavio da ovakav prikaz zadnjih sedam dana Kristovog života može samo privući mlade ljude kršćanskoj vjeri, a ne obrnuto.
Bilo kako bilo, uživao sam u svakoj sekundi filma jer ga i inače obožavam (Judin uvod, sastanak Farizeja i Pilatov san omiljene su mi pjesme), i mogao bi ga gledati svaki dan, ali da je puštanje uskršnjeg filma na samu božićnu večer neobično – neobično je!


BOŽIĆNI FILM O SUMNJIVOJ OBITELJI
Ne nećemo sada o Kevinu koji svaki Božić po nekoliko puta, već skoro 30 godina ostaje sam u kući, jer smo o tome pisali već milijun puta, ali moram nešto primijetiti. Gledao sam na preskok taj film koji već svi znaju napamet i ne mogu, a da ne primijetim sljedeće. Taj Kevinov otac bi se sa svojom fizionomijom odlično uklopio u neki od »Kumova« ili u seriju »Obitelj Soprano«. Pravi mafijaš. S druge strane, čime se to on bavi da ima onoliku kućerinu i s desetero djece (a financira još i bratovu obitelj), može za svaki Božić putovati svugdje po kugli zemaljskoj, a ni žena mu ništa ne radi? Osim toga, i onaj stariji brat (mislim Buzz), je oličenje patološki promijenjene ličnosti, nasilnika koji bi za koju godinu mogao preuzeti kriminalni posao svoga oca. Sada će netko reći da sam gori od ovih koji djeci uništavaju snove govoreći protiv djeda Mraza/Božićnjaka, ali ako će djeca gledajući ovaj film odrasti u uvjerenju da se čovjeku može s deset metara visine baciti cigla na glavu i da će se on nakon toga pridići, onda ja ne bih dalje ništa pisao.