Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Otočni sabor dogovorio još jedan sastanak s ministrom!

02.01.2020. 06:30


Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Marko Pavić, opet će se sastati s predstavnicima Otočnog sabora te načelnicima i gradonačelnicima iz Zadarske županije. Izvrsna je ovo vijest s obzirom da ovakvi sastanci pridonose ubrzanju izvršenja najvažnijih projekata na otocima naše i ostalih primorskih županija. No, ovaj je sastanak i potvrda značaju Udruge za razvitak hrvatskih otoka koja čini sve da pomogne stanovnicima otoka i na taj način zaustavi iseljavanje.
Ovaj, već drugi, sastanak s ministrom trebao bi se održati vrlo skoro te se već radi na njegovoj pripremi. Poznato je, naime, da je Pavić bio na sastanku u Zadru 19. listopada kada je najavljeno da će se ovakvi sastanci nastaviti. Iako se nekim učesnicima sastanka to možda činilo kao puko obećanje, čelnik Otočnog sabora, Denis Barić, potvrdio nam je da su već u tijeku pripreme za drugi sastanak s ministrom.


Proglašenje specifičnim područjem
– Čuli smo se s državnom tajnicom te iza Nove godine kreće priprema za novi sastanak, s obzirom da je zaključak kako će se taj sastanak održavati svaka tri do četiri mjeseca. Tijekom siječnja stoga ćemo obaviti sve pripreme za novi sastanak kojemu će se priključiti i predstavnici mjesnih odbora otoka koji su proglašeni specifičnim područjem i u Dubrovačko-neretvanskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Mjesto sastanka će se mijenjati, tako da ovoga puta nećemo biti u Zadarskoj, već u nekoj drugoj županiji, kaže Barić.
Na pitanje koliko, prema njegovu iskustvu, otocima uopće pomaže ovo proglašenje specifičnim područjem, dobivaju li zbog toga brže neke projekte i općenito pomoć države, Barić pojašnjava kako se to još ne osjeti, ali bi po novom zakonu svi budući natječaji trebali sadržavati i napomenu kako je riječ o otocima proglašenim specifičnim područjem.
Stoga im je bitno da se ovom sastanku odazove i sam ministar, a on je to već i potvrdio, ističu u Otočnom saboru, napominjući kako već ima i velikih rezultata s prvog sastanka s ministrom u Zadru. Naime, kako ovakvi sastanci obično završavaju zaključcima koji tek ostanu mrtvo slovo na papiru, Barića smo pitali ima li konkretnih rezultata s ovog sastanka:
– Kako ne! Na ovom sastranku radimo konkretne stvari, pa je već prvi rezultat bilo poništenje računa mještanima otoka Kaprije koji su dobili visoke račune Vodovoda. Zaključak s prvog sastanka je bio da se, osim poništenja računa, ide i u izmjenu Zakona o otocima, pa bi za sljedeću godinu došlo i do izmjene parametara o količini vode po članu domaćinstva, kaže Barić.
No, je li na zadnjem sastanku bilo i konkretnih zaključaka vezanih za probleme zadarskih otoka, pitamo ga.


Vodoopskrba otoka
– Da, razgovarali smo o vrlo važnom projektu vodooopskrbe otoka, zanimalo nas je u kojoj je on fazi. Zbog takvih stvari i inzistiramo na sastancima s ministrom jer ako nema konkretnih rješenja, onda sastanci nemaju nikakvu svrhu. A već je prvi sastanak pokazao veliku suradnju s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i iznimno nam je drago što su nam i mještani Kaprija rekli da je dobro da se ovakve konkretne stvari rješavaju i da se ide u izmjenu pravilnika o količini vode po domaćinstvima. Idemo, dakle, u rješavanje konkretnih stvari koje tište otočane. Na idućem sastanku govorit ćemo o realizaciji zaključaka s prvog sastanka te rješavati dalje trenutačno najvažnije probleme otočana, najavljuje Barić.
Na sastanak će biti pozvani svi načelnici otočnih općina, kao i gradonačelnik Branko Dukić, s obzirom da Grad Zadar u svom sastavu ima ove otoke, kaže čelnik Otočnog sabora, pojašnjavajući kako je do sastanka s ministrom i došlo nakon problema s otokom Kaprijem zbog izdavanja visokih računa za vodu.




Novi računi za vodu
– Mještani će dobiti nove račune za isporučenu vodu, ali ne i za njen prijevoz, kao što je bilo u prethodnom računu. Rečeno nam je da će se i gospodarstvenici koji koriste vodonosce ili autocisterne sa svojim računima javiti na natječaj koji će objaviti Ministarstvo jer po zakonu gospodarstvenici imaju popust do 50 posto na vodu, s obzirom da plaćaju ekonomsku cijenu, ističe Barić najavljujući i nove teme na drugom sastanku s ministrom, ovisno o onome što se između dva sastanka dogodilo.
Naime, na prvom su sastanku otočni načelnici govorili o aktualnoj problematici koja muči otočane, zaključujući kako su najveći problemi zemljišno-knjižne naravi, s obzirom da nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.
– To znači da se ni gradovi ni općine, a ni sami vlasnici ne mogu javljati na natječaje jer svi natječaji traže vlasništvo jedan kroz jedan. Govorilo se i o zdravstvu i problemima ovog resora jer znamo koliko oni muče mještane kojima, zbog udaljenosti od kopna, treba što brža i kvalitetnija skrb. Zaključeno je da bismo ovakve sastanke trebali održavati nekoliko puta godišnje, konkretno svaka dva do tri mjeseca, te da bi na njima trebali sudjelovati svi predstavnici otoka proglašenih specifičnim područjem. Takvi otoci spadaju pod grad ili neku općinu, pa tako u našoj županiji imamo Zverinac koji pripada općini Sali, Sestrunj i Rivanj koji pripadaju općini Preko te ostali mali otoci koji pripadaju gradu Zadru, zaključuje čelnik Otočnog sabora.


NA SASTANKU I GRADONAČELNIK DUKIĆ
Na sastanak će s ministrom Pavićem bit će pozvani svi načelnici otočnih općina, kao i gradonačelnik Branko Dukić, s obzirom da Grad Zadar u svom sastavu ima ove otoke