Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Borba punk sastava za titulu najboljeg ide dalje

Autor: Tomislav Jerak

31.01.2009. 23:00
Borba punk sastava za titulu najboljeg ide dalje

Foto: Filip BRALA



U subotu je u kinu “Pobjeda” održana druga gitarijada “Jeza irokeza” na kojoj su nastupili sastavi punk usmjerenja. “Jeza irokeza” je prva finalna gitarijada ove godine u organizaciji udruge Šigureca, čiji pobjednik ulazi u veliki finale koje će se održati u kolovozu. Publika je za svoje favorite mogla glasati putem kupljenih ulaznica.
 Doduše, malo drugačija atmosfera nego lani, kada se gitarijada održavala u puno manjim prostorima DHM-a, dok golemi prostor kino “Pobjede”, na istu količinu ljudi, izgleda nešto prazniji. Ipak, to nije bila nikakva prepreka da se Zadrani željni alternativne glazbe zabave.
 Svirka je, kako je i najavljeno, započela točno u osam sati. Prvi su probili led zadarski punk veterani “Trn u oku”, publici itekako poznati po svojim energičnim nastupima. Iako je bend neko vrijeme pauzirao, subotnjim koncertom su pokazali da su se vratili i da imaju još dosta toga za reći.
 Nakon njih, red je došao na “Tehničku grešku”, koji su također na dobrom putu da postanu veterani zadarske scene. Subotnji nastup im je i na neki način bila promocija za nedavno snimljeni album te je Zadranima ovo bilo premijerno izdanje.
 Atmosfera se pomalo zahuktavala te je došao red i na treći bend, naziva Harald Blixen. Iako tek mladi bend, pokazali su da odlično vladaju melodijama, ali i simpatijama publike.
 Uslijedio je bend pomalo čudnog i ovećeg naziva, O.S.H.B.P.A.M.T.N.N.P.Z.R., ili u prijevodu, Oduvijek sam htio biti panker, ali mi to nikad nije polazilo za rukom. Obrada i nekoliko autorskih pjesama ovog benda bili su zagrijavanje za glavnu atrakciju večeri, legendarni Pogreb X, još legendarnijeg Satana Panonskog.
 Bend je nastao 1978. u Vinkovcima i osnovao ga je Vlado Soldo – Rudy. Nedugo zatim bendu se na mjestu vokala pridružuje Ivica Čuljak, tada poznat po nadimku Kečer II, a kasnije Satan Panonski. Svoje skandalozne ispade, kao što su razbijanje boca u vlastitu glavu, polijevanje voskom te samoozljeđivanje čavlima, Satan je savršeno uklopio u bend i njemu pronašao način za izricanje svog osebujnog imidža. Pogreb X naglo postaje popularan te, uz Majke, i jedini tada predstavnik Vinkovaca. Uz nekoliko uspona i padova, te s izmijenjenim članovima, bend nastavlja s djelovanjem sve do još dan-danas nerazjašnjene pogibije Satana 1992. u Domovinskom ratu.
 Koncert u Pobjedi su započeli teatralnom ceremonijom, u njihovom stilu. Uslijedilo je energično sviranje sve do kraja koncerta, što je publika objeručke prihvatila.
I tada je završio još jedan vikend i jedan odlični provod za one željne “žive” glazbe. Sljedeća gitarijada će se vjerojatno održati u ožujku i, sudeći prema viđenom, zabava je zajamčena.