Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Francuska otela zlato

Autor:

31.01.2009. 23:00
Francuska otela zlato

Foto: AP



Hrvatska rukometna reprezentacija nije uspjela osvojiti naslov svjetskih prvaka. U finalnoj utakmici u Zagrebu poraženi su od olimpijskih pobjednika Francuza sa 19:24 u tipičnoj utakmici hrvatskih i francuskih rukometaša koju je odlučila snaga Francuza u obrani, a ne vještina Hrvata u napadu.
Francuska obrana na čelu s povratnikom Didierom Dinartom bila je preveliki bedem za izabranike Line Červara, koji su bili jako nervozni, u većini slučajeva s pravom zbog suđenja danskih sudaca. Nažalost, priča oko sudaca koji će suditi finale pokazala se kontraproduktivnom za Hrvatsku, Danci su finale sudili domaćinski, ali se u njihovim mislima finale igralo u pariškoj dvorani Bercy, a ne u zagrebačkoj Areni. Prevelika nervoza i francuska obrana odnijela je snove o naslovu u utakmici koju nisu odlučile obrane vratara, niti vještina i atrakcija igrača već surova snaga.
Francuzi nisu bili nimalo impresionirani ozračjem u prepunoj Areni, dok su hrvatski rukometaši u utakmicu ušli “nabrijani” o čemu svjedoči i isključenje Pere Metličića nakon svega dvije minute igre. Francuzi su poveli sa 3:1 dok su se hrvatski rukometaši u napadu zabijali u “zid” na čelu s Dinartom. Već u 5. minuti bila je to tipična utakmica Hrvatska – Francuska, s čvrstim obranama i malo pogodaka, a prednost do kraja poluvremena nije bila više od jednog zgoditka razlike.
U 20. minuti Metličić je zaradio drugo isključenje, a minutu prije je Balić ostao ležati na terenu. Hrvatska je bolje igrala u završnici, prednost je mogla iznositi i više od jednog zgoditka na poluvremenu, ali je Francuze u igri držao Danielle Narcisse sa četiri uzastopna pogotka u završnici.
Pogotkom Lackovića Hrvatska je u drugom dijelu došla do prvog vodstva od dva razlike 13:11, no to je vodstvo trajalo svega tri minute. U vrlo nervoznom nastavku Domagoj Duvnjak je doveo Hrvatsku u vodstvo 17:16, a onda kao da su Červarovi izabranici nestali sa terena. Hrvatska više od deset minuta nije uspjela postići zgoditak iz igre, razbranio se Omeyer, a napravljeno je previše pogrešaka u napadu. Najbolji igrač utakmice Michel Gigou pogađa sedmerac za 19:18 vodstvo Francuza, Karbatić povećava na 20:18, da bi ključni pogodak koji je konačno razbio hrvatske nade postigao Narcisse za 21:18. Lacković je u 55. minuti pogodio za 19:21, ali su dokraja Francuzi postigli još tri pogotka za proslavu naslova svjetskog prvaka.


 HRVATSKA – FRANCUSKA 19:24


HRVATSKA: Losert, Alilović; Balić 1, Duvnjak 2, Lacković 4, Kopljar, Vori 2, Gojun, Horvat, Šprem 3, Špoljarić, Metličić 1, T. Valčić, Čupić 6 (4)
FRANCUSKA: Omeyer, Karaboue; Fernandez 2, Dinart, Gille, Narcisse 6, Karabatic 2, Kempe, Junillon, Abati, Abalo 2, Sorhaindo 2, Guigou 10 (7), ostertag.
Sedmerci: Hrvatska 4/4, Francuska 7/7
Isključenja: Hrvatska 6 minuta, Francuska 4 minute
CRVENI KARTON: Vori (59)