Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Počelo rušenje paškog gradskog mosta

Autor:

31.01.2009. 23:00
Počelo rušenje paškog gradskog mosta

Foto: Alenka FESTINI



Ovih dana krenulo je rušenje gradskog mosta i ovim putem odsječen je mostovni prolaz od gradske rive do starog pogona Solane, točnije skoro su presječena dva gradska predjela, stara gradska jezgra i Prosike, Vodice.
Prije rušenja iz konstrukcije mosta je izvađen i na dodatnu skelu prebačen optički kabel koji je spojen na međunarodni telekomunikacijski sustav, na sustav Grčke i Albanije. Zbog toga su djelatnici HT-a od nadležnih ministarstava dobili rok od samo pet sati za njegovo rezanje, prebacivanje i spajanje. Radilo se noću u teškim uvjetima, po jakom jugu i kiši no ipak se sve uspjelo napraviti na vrijeme.
Kako su nam potvrdili u tvrtki “Ploter” koja je izvođač radova na obnovi gradskog mosta, rušenje će biti još nekoliko godina, a istovremeno se vadi mulj iz mora kako bi protok mora bio bolji. Kada most bude srušen krenut će sa izgradnjom novog mosta, koji će biti popločan bijelim kamenom, pa po izgledu jako sličnim onim izvornim iz 15 stoljeća.
Obnova starog gradskog mosta je projekt vrijedan oko 11 milijuna kuna. Ovaj projekt  izvodit će se u sljedećih godinu i pol dana, a bit će završen polovinom 2010. godine.
Obnovu gradskog mosta zajednički financiraju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sa 60 te Ministarstvo kulture i Grad Pag svaki sa po 20 posto sredstava od njegove ukupne vrijednosti.