Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Poslodavci koriste rupe u zakonu

Autor: Teuta Babajko Jamičić

31.01.2009. 23:00
Poslodavci koriste rupe u zakonu

Foto: Vedran SITNICA



Zakon o trgovini koji zabranjuje rad nedjeljom, propisuje radno vrijeme trgovina, no ne i trgovaca u njima. Tu zakonsku rupu poslodavci su iskoristili kako bi svoje radnike uposlili na inventurama, čišćenju trgovina i skladišta, preslagivanju polica i drugim sličnim poslovima, govori Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH


Mjesec dana je prošlo od stupanja na snagu Zakona o trgovini koji je donio uglavnom pozitivne efekte. Napetosti izazvane zabranom rada nedjeljom polako su se smirile, a najavljeni masovni otkazi radnika ipak se nisu dogodili.
U Zadru i Zadarskoj županiji, kako nam je potvrdio pravni zastupnik SSSH-a Vedran Uranija, zbog neradne nedjelje, otkaza nije bilo, a provedena anketa, među sindikalnim povjerenicima i članovima, pokazuje kako su kupci i trgovci zadovoljni novim Zakonom o trgovini. Što se tiče poslodavaca, kako pojašnjava Uranija, i oni su većinom zadovoljni, mada nekolicina ih još uvijek žali za gubitkom profita, što ne odgovara istini. Od ponedjeljka do subote, koliko traje radni tjedan, Uranija navodi kako se može organizirati rad tako da gubitka profita ne bude.
Suzbiti sivu ekonomiju
– Godinama su trgovci morali raditi nedjeljom, što im nije bilo uopće plaćeno. Na taj način, poslodavci su stvarali ekstra profit na koji nisu imali pravo i to je jedino što im sada može faliti. Stoga, nema govora o gubitku profita jer rad se može uredno organizirati od ponedjeljka do subote. Poslodavci eventualno gube ekstra profit na koji nikada nisu ni imali pravo, no zarađivali su ga na račun onih koji su besplatno morali raditi nedjeljom, govori Vedran Uranija te dodaje kako se nedjeljom ne radi i u većini zemalja Europske unije, po čijim je standardima, odnosno zakonodavstvu, donesen i hrvatski Zakon o trgovini.
Njime se želi uvesti red u trgovini te suzbiti siva ekonomija, s tim da su do kraja godine moguće njegove daljnje izmjene i dopune, ovisno o stvarnim učincima Zakona o trgovini na terenu, koji se očekuju za tri do šest mjeseci. U međuvremenu, uz pozitivne efekte, javljaju se i negativni, koji su posljedica iskorištavanja tzv. rupa u zakonu. Tako posljednjih nedjelja trgovine u Hrvatskoj nisu radile, ali su zato u nekima od njih radili trgovci.
– Zakon o trgovini koji zabranjuje rad nedjeljom, propisuje radno vrijeme trgovina, no ne i trgovaca u njima. Tu zakonsku rupu poslodavci su iskoristili kako bi svoje radnike uposlili na inventurama, čišćenju trgovina i skladišta, preslagivanju polica i drugim sličnim poslovima.
Više od 53 milijuna prekovremenih sati
 Time poslodavci ne krše zakon, jer se u njemu nigdje ne spominje da radnik u trgovini ne smije raditi nedjeljom, već samo da trgovina ne smije toga dana biti otvorena, kaže Uranija te ističe kako se iskorištavanjem rupa u zakonu od strane poslodavaca, gubi smisao zabrane rada trgovina nedjeljom, dakle, krši se osnovna intencija Zakona o trgovini.
Zbog rada trgovaca nedjeljom i još nekih problema koji se javljaju u provedbi Zakona o trgovini, Uranija najavljuje sastanak sa socijalnim partnerima – predstavnicima Vlade RH i poslodavcima. Problemi koji dovode u pitanje smisao Zakona o trgovini, kako Uranija smatra, trebaju se što prije riješiti.
– Gledajući unatrag tri godine evidentno je kako većina zaposlenih u trgovini nije plaćena za prekovremeni rad te rad nedjeljom i blagdanima. U Hrvatskoj, radnici u trgovini godišnje odrade više od 53 milijuna prekovremenih, a neplaćenih sati, što je dovoljno za otvaranje 20 tisuća radnih mjesta. Što se tiče Zadra, radnici u trgovini godišnje odrade oko dva milijuna prekovremenih sati, što je dovoljno za otvaranje tisuću novih radnih mjesta, kaže Uranija te ističe kako špekulacije o otkazima zbog neradne nedjelje i na ovom primjeru padaju u vodu, jer milijuni prekovremenih sati najbolje govore o potrebi za otvaranjem novih radnih mjesta u segmentu trgovine.
Zbog milijuna neplaćenih prekovremenih sati u Hrvatskoj, sindikalisti će od poslodavaca tražiti novčanu nakadnu radnicima za unatrag tri godine. Ukoliko do sporazuma za naplatu prekovremenih sati ne dođe, Uranija ne isključuje ni mogućnost sudske tužbe.