Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Svjetlo antičkih uljanica u sv. Donatu

Autor: Nikola Markulin

31.01.2009. 23:00
Svjetlo antičkih uljanica u sv. Donatu

Foto: Filip BRALA



Arheološki muzaj Zadar prvi je od zadarskih muzeja otvaranjem izložbe “Lux in tenebris – svjetlo u tmini: antičke svjetiljke u Arheološkom muzeju Zadar” započeo obilježavanje “Noći muzeja ’09”, manifestacije koja se u 28 hrvatskih gradova obilježava u organizaciji Hrvatskog muzeološkog društva.
Izložba “Svjetlo u tmini” postavljena je u sv. Donatu, a kao odličan uvod u otvaranje izložbe prikazan je 10-minutni film s prikazom izrade glinenih antičkih svjetiljki. Dr. sc. Dražen Maršić, ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar otvorio je izložbu:
– Ovo opsegom nije velika izložba, ali je u nju uloženo puno truda od strane svih naših djelatnika. Osim što ovom izložbom sudjelujemo u “Noći muzeja”, višemjesečnu pripremu izložbe iskoristili smo za obradu, radove na zaštiti i inventarizaciji ovog dijela našeg bogatog opusa. Na koncepciji izložbe najviše su radili Jakov Vučić i Kornelija Giunio, kustosi našeg muzeja. Ova izložba najbolji je demant zadarskim medijima koji uporno i nepravedno djelatnike Muzeja nazivaju neradnicima.
Povodom izložbe po, kako kaže Maršić, prigodnim cijenama sa 50 posto popusta prodavani su katalozi “Lux in tenebris – svjetlo u tmini” (40 kuna) i “Ranokršćanske glinene svjetiljke u Arheološkom muzeju Zadar” (65 kuna), te suveniri replike antičkih svjetiljki (12,50 kuna).