Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Bez fizičke zapreke nogostupe teško zaštititi

Autor: Vanja Mirčeta

31.01.2010. 23:00
Bez fizičke zapreke nogostupe teško zaštititi

Foto: A. SITNICA



Tako je po cijelom gradu, ne samo na navedenim lokacijama. Iako je kazna za nepropisno parkiranje 500 kuna, a troškovi pauk službe iznose 300 kuna, uvijek ima upornih građana koji vole riskirati, kazao je Elvis Perinčić


U zadnje je vrijeme sve više neodgovornih vozača koji bez straha od sankcija svoje limene ljubimce ostavljaju na dva koraka nadomak ugostiteljskih objekata u kojima ispijaju kavicu ili što drugo te time narušavaju kvalitetu života ljudi koji žive u obližnjim zgradama i kućama.
Građani s negodovanjem gledaju na takve vozače. Tako je nedavno na portalu Grada Zadra jedan Zadranin (ili Zadranka) aktualizirao već dugo poznat problem nepropisnog parkiranja na platou, odnosno prostoru ispred mosta na Branimirovoj obali te nogostupu ispred i preko puta Veslačkog kluba i Erste banke. Iako se na nekih dvadesetak metara od kavane Branimir nalazi organizirani parking, a javna garaža je niti sto metara dalje, zbog komoda neodgovornih vozača prometna policija i pauk služba na navedenim lokacijama svakodnevno imaju posla.
Načelnik prometne policije Elvis Perinčić informira nas da prometna policija na tim lokacijama učestalo stavlja kazne te kontaktira pauk službu.
– No, nesavjesnih je vozača jako puno. Previše da bismo ih mogli stići sve sankcionirati. Postoji solucija da se na te lokacije postave određeni graničnici, odnosno branici, no, o tome odlučuje Grad Zadar. Taj dio posla nije u nadležnosti policije. Prometna policija jedino može staviti kaznu za parkiranje ili pozvati pauka. S obzirom na učestalost tih situacija, dobro i odrađujemo svoj dio posla. No, upornih građana koji iskoriste priliku dok nas nema i ostave vozilo na tim mjestima, uvijek ima, rekao je Perinčić te napomenuo da se, doduše, u velikom broju slučajeva ne radi o dugotrajnom parkiranju već samo o kratkotrajnom zaustavljanju od nekoliko minuta.
– Problem nam je poznat i rješavamo ga. No, svjesni smo i da se on neće nikada u potpunosti iskorijeniti. Zaista se svakodnevno angažiramo na uklanjanju nepropisno parkiranih vozila te kažnjavanju nesavjesnih vozača. Trudimo se uvesti reda, posebice u turističkoj sezoni kad se problem umnogostruči. Treba imati na umu da je bez fizičke zapreke nogostupe teško zaštititi. Tako je po cijelom gradu, ne samo na navedenim lokacijama. Iako je kazna za nepropisno parkiranje 500 kuna, a troškovi pauk službe iznose 300 kuna, uvijek ima upornih građana koji vole riskirati, kazao je Perinčić.
Iako se navodno govorilo da će Grad postaviti branike uz rub nogostupa na Branimiru, od toga prema svemu sudeći neće biti ništa. U Gradu tvrde da se branici postavljaju samo na mjestima gdje se procijeni da je to moguće, a da to ne sprječava pristup vatrogasnim vozilima, Hitnoj medicinskoj pomoći, policiji i sl. Građani, a prvenstveno majke i očevi s malom djecom ogorčeni su jer nikoga ne zabrinjava činjenica da se s dječjim kolicima s nogostupa moraju spuštati na opasnu prometnicu i zaobilaziti nepropisno parkirana vozila.