Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Dvije paške sirane preko SAPARD-a dobile nove pogone

Autor: Josip Portada

31.01.2010. 23:00
Dvije paške sirane preko SAPARD-a dobile nove pogone

Foto: Alenka FESTINI



Preko agencije SAPARD Ministarstva poljoprivrede, mora i ruralnog razvoja iz pretpristupnih fondova Europske unije na Pagu je u posljednjih godinu dana investirano oko 19 milijuna kuna i ta su sredstva uložena u izgradnju novog pogona “Sirene – male sirane” u Kolanu i “Paške sirane” u Pagu. Zahvaljujući tim sredstva na Pagu se nalaze dva prehrambena pogona koji su tehnološki najbolje opremljeni u Hrvatskoj, a mogu se mjeriti i s najboljim prehrambenim pogonima u Europi. Uz to, a što je za otok posebno važno, u novim su pogonima otvorena nova radna mjesta. U obje sirane zaposleno je 97 radnika, ali s razvojem proizvodnje potreba za radnicima će se povećavati.
Najuspješniji otočni poduzetnik i jedan od najboljih stručnjaka praktičara iz tehnologije tvrdih sireva u Hrvatskoj, Ivan Gligora, vlasnik “Sirene – male sirane” izgradio je novi pogon na tri etaže s ukupno 1.800 metara četvornih prostora, u što je uloženo tri milijuna eura. Preko SAPARD-a je dobio 40 posto sredstava. U prizemlju nove sirane odvija se proizvodnja, u podrumu je prostor za sazrijevanje sireva, a na katu se nalaze uredski prostori i atraktivna kušaonica Gligorinih sireva.
Radovi na novom pogonu završeni su koncem prošle godine, obavljen je tehnički pregled, proizvodnja je krenula, a svečano otvorenje bit će u ožujku. Proizvodnja će se povećati za 350 posto, a dnevno će se moći preraditi oko 15.000 litara mlijeka. “Sirena – mala sirana” godišnje proizvodi oko 50 tona paškog sira i 150 tona drugih sireva kao što su Figurica, Žigljen, Kozlar i Kolan. Paški sir Ivana Gligore osvojio je brojna priznanja u Hrvatskoj i Europi, no najznačajnija su dva certifikata Superior Taste Međunarodnog instituta za kvalitetu iz Bruxellesa.
U “Paškoj sirani” su se na gradnju novog pogona odlučili kada se pokazalo potrebnim preurediti stari pogon i osuvremeniti ga.
– Shvatili smo da bismo u uređenje starog pogona utrošili gotovo jednaka sredstva kao u izgradnju novog i zbog toga smo se javili na natječaj agencije SAPARD. Dobili smo bespovratna sredstva u visini od 10 milijuna kuna, a kreditnim smo sredstvima pokrili još 20 milijuna kuna koliko je bilo potrebno za izgradnju i opremanje novog pogona, kaže Ante Oštarić, savjetnik člana Uprave “Paške sirane”. U novi pogon ugrađeni su suvremeni uređaji za proizvodnju sira, za skladištenje i obradu mlijeka i za sirenje.
– Ugradili smo i biološki pročišćivač u kojeg uloženo 600.000 eura, imamo dvije proizvodne trake, jednu za paški sir i drugu za ostale sireve te poseban pogon za prihvat i obradu mlijeka. To znači da će se proizvodnja povećati za 30 posto, što na godišnjoj razini znači proizvodnju od 2.000 tona mliječnih proizvoda, kaže Oštarić.
– Imamo dobre proizvode koji su našli svoje mjesto na tržištu, kao što su paški sir, paška janjetina, skuta te drugi sirevi, poput Pramenka, Dalmatinca, Primorca i Trapista. Da radimo dobro, potvrđuju i certifikati HACCP i ISSO koje smo dobili za svoje proizvode, dodaje Oštarić.