Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Poledica ispraznila skladište ninske Solane

Autor: Branko Božić

31.01.2010. 23:00
Poledica ispraznila skladište ninske Solane


Ninska sol je ovih hladnih zimskih dana spas za odvijanje prometa na zaleđenim hrvatskim prometnicama, poglavito onim u kontinentalnim krajevima. Odvoze je svaki dan cestari, tako da su se gotovo skladišta ispraznila. Sve to za upravu ninske Solane predstavlja još veći poticaj za proizvodnju planiranih 5 tisuća tona godišnje


U okviru postavljenog plana i programa da proizvodnju morske soli sa sadašnjih tri tisuće tona koliko proizvedu godišnje, podignu na pet tisuća tona, čime će postati još konkurentniji na domaćem i izbirljivom inozemnom tržištu, djelatnici ninske Solane d.d. ovih zimskih dana rade punom parom na obnovi starih te na izgradnji suvremeno opremljenih novih proizvodnih postrojenja.
Samohodni stroj
Budući da se trenutačno zbog nepovoljnih vremenskih prilika ne može raditi na bazenima, na kojima se inače za vrijeme ljetnih mjeseci provodi kristalizacija morske soli, većina poslova odvija se unutar skladišta.
– Do početka travnja kada ćemo po uobičajenoj praksi krenuti s punjenjem bazena svježom morskom vodom, planiramo izbetonirati još dva do tri bazena. U proteklih nekoliko godina, a shodno našim financijskim mogućnostima, taj smo posao obavili na oko 36.000 metara četvornih bazena. Osim što smo proces kristalizacije morske soli na tako izbetoniranim površinama znatno skratili, u takvim bazenima skupljanje čiste morske soli umjesto dosadašnjeg teškog i mukotrpnog rada lopatama ubuduće ćemo u potpunosti obavljati s tzv. samohodnim strojem, čime ćemo u znatnoj mjeri smanjiti troškove i vrijeme proizvodnje, kaže član Uprave Solane inž. Predrag Stulić, dodajući da će istodobno raditi i na uređenju tzv. međica između bazena koje su tijekom zime oštetili kiša i bura, izgradnji mostova i prilaznih putova do bazena.
– Stvaraju se pretpostavke da se sol s ukupnih 42.000 metara četvornih proizvodnog prostora do skladišta transportira u potpunosti manjim kamionima umjesto vagonima i stoljetnom lokomotivom “rerom”, što smo radili donedavno dok u svoje ruke ninsku Solanu nije preuzeo njezin sadašnji vlasnik Vlado Mihovec, kaže Stulić.
Nadalje, do početka berbe soli planom je predviđeno da se uz bazene instalira vanjska rasvjeta. Na taj će se način radovi moći obavljati i noću, što je do sada bilo nezamislivo.
Slana atrakcija
– Sve skupa to će predstavljati svojevrsnu atrakciju za ninske turiste, koji iz godine u godinu u sve većem broju posjećuju ninsku Solanu, čija je cjelokupna površina 2005. godine proglašena parkom prirode, ističe Stulić.
Inače, zbog svoje čistoće i vrijednih mineralnih sastojaka, i to prije svega kalcija i magnezija, ninska je sol u posljednje vrijeme sve traženija na domaćem i stranom tržištu. Pored toga što je u velikim količinama kupuju hrvatski riboprerađivači, ninska sol je ovih hladnih zimskih dana spas za odvijanje prometa na zaleđenim hrvatskim prometnicama, poglavito onim u kontinentalnim krajevima. Odvoze je svaki dan cestari pa su se skladišta gotovo ispraznila. Sve to za upravu ninske Solane predstavlja još veći poticaj u nastojanjima da povećaju proizvodnju na planiranih pet tisuća tona godišnje te na taj način uz planirana akumulirana sredstva za daljnju modernizaciju, 20-orici njihovih zaposlenika i njihovim obiteljima u idućim godinama osiguraju uz normalan rad, dobre plaće i konačno bolji život.