Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Zadru otvoren prvi spašeni Pevec

Autor: Anamarija Bilan

31.01.2010. 23:00
U Zadru otvoren prvi spašeni Pevec

Foto: Vedran SITNICA



Moramo istaknuti da je ovo prvi prodajni centar u Hrvatskoj koji se otvorio od početka Pevecove krize i odlaska u stečaj. Iako su mnogi sumnjali da će se situacija razriješiti na ovakav, pozitivan način, mi u sindikatu SSSH i radnici nismo gubili nadu u očuvanje radnih mjesta, rekao Uranija
Jutros u osam sati ujutro Pevecov salon namještaja u Zagrebačkoj ulici u Zadru otvorio je svoja vrata kupcima i time označio novi početak rada.
Pevecov salon namještaja prvi je od 14 salona u Hrvatskoj koji nakon duge stanke od gotovo pola godine počinje raditi. Trgovina će biti otvorena svakog radnog dana od 8 do 20 sati te će svoj dosadašnji asortiman upotpuniti i bijelom tehnikom.
Novi model
– Moramo istaknuti da je ovo prvi prodajni centar u Hrvatskoj koji se otvorio od početka Pevecove krize i odlaska u stečaj. Iako su mnogi sumnjali da će se situacija razriješiti na ovakav, pozitivan način, mi u sindikatu SSSH i radnici nismo gubili nadu u očuvanje radnih mjesta, rekao je Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH, istaknuvši da je ovo velika stvar za Zadar, ali i za Hrvatsku. Dodao je da će se osim ovog centra, u kojem će raditi četvero radnika, za 15-ak dana otvoriti i veliki prodajni centar pored gradskog groblja. U tom će centru posao opet naći 50-ak zaposlenika. Oni se ovih dana intenzivno pripremaju za početak rada velikog centra. Završili su s inventurom i polako se spremaju za ponovno otvorenje.
– Otvaranjem ovog prodajnog centra probijamo led i dokazali smo da zajedničkim radom sindikata, radnika i stečajnog upravitelja možemo napraviti pozitivan rezultat. Ovaj stečaj je novi model u Hrvatskoj jer se stečajni postupak i dugovi tvrtke odvajaju od radnika koji mogu nastaviti raditi, objasnio je Uranija i dodao da je centar u Zadru prvi koji se otvara zato što su do ljeta poslovali najbolje u Hrvatskoj. Istaknuo je da su u sindikatu zadovoljni ovakvim raspletom slučaja jer su uspjeli sačuvati radna mjesta.
Inače, radnici Peveca, koji su unatoč svemu ostali u tvrtki, do 31. siječnja bili su na otkaznom roku te su im tada prestali važiti ugovori o radu. Oni radnici koji su danas počeli raditi u salonu namještaja te oni koji će 15. veljače početi raditi u ponovno otvorenom prodajnom centru potpisat će ugovore o radu na određeno vrijeme.
Veliko sniženje
 – Jako smo zadovoljni i sretni što smo nakon dugo vremena konačno počeli raditi. Drago nam je da se slučaj ovako riješio i da nismo morali ići na Zavod za zapošljavanje. Mi smo inače bili zadnji centar koji se zatvorio, a prvi koji se otvara i ponosni smo na to. Ovo nam je prilika da započnemo iznova i budemo bolji nego prije, rekla je jutros Nataša Mijatović, voditeljica salona namještaja, koja je danas sa svojih troje kolega došla na posao. Nadaju se da će uskoro početi dolaziti kupci koji su i prije zatvaranja dolazili u velikom broju, zbog čega je salon poslovao vrlo dobro. Od ponovnog otvaranja neće biti nekih većih promjena, osim što će asortiman obogatiti bijelom tehnikom. Za sada će kupci moći kupovati robu koja se u salonu nalazila i prije zatvaranja, a uskoro bi u salon trebali dobiti robu iz prodajnog centra iz Splita koji se zatvara. Također bi i od dobavljača trebali dobiti novu robu pa će kupci imati bogat izbor namještaja, tepiha i bijele tehnike.
Osim raznolikog asortimana kupce bi uskoro moglo privući i veliko sniženje koje je najavila Mijatović.


 PRIZNATA POTRAŽIVANJA


Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH, rekao je da je stečajni upravitelj priznao sva potraživanja radnika koja će im biti priznata u stečajnom postupku. Radnici su tražili četiri neisplaćene plaće, troškove prijevoza te otpremnine, što iznosi oko milijun kuna.