Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Grad se zbog Višnjika zadužuje za 138 milijuna kuna

31.01.2011. 23:00
Grad se zbog Višnjika zadužuje za 138 milijuna kuna


Zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić zatražit će od Gradskog vijeća suglasnost za novo zaduženje Grada Zadra u iznosu od 138 milijuna kuna kojim će se vraćati glavnica za obveznice koje je gradska vlast izdala za izgradnju Sportskog centra Višnjik, odnosno zatvorenog bazenskog plivališta i višenamjenske gradske dvorane.
Ta odluka je donesena na današnjem Kolegiju gradonačelnika. Ukoliko Grad Zadar od Gradskog vijeća dobije zeleno svjetlo za podizanje kredita u iznosu od 138 milijuna kuna, gradska vlast će raspisati natječaj, odnosno javno nadmetanje za najpovoljijeg kreditora. Poslovnoj banci, koja bude na natječaju ponudila najpovoljnije uvjete kreditiranja, Grad Zadar će, prema pravilniku Ministarstva financija, kamate i glavnicu vraćati sedam godina, točnije do 2019.
Gradonačelnik dr. Vrančić, pojašnjavajući zašto Grad Zadra ide u novo zaduženje, je istaknuo da se prije početka radova na Višnjiku znalo kako 138 milijuna kuna neće biti dovoljno za realizaciju dva kapitalna projekta – plivališta i višenamjenske dvorane. Unatoč tome, krenulo se u izgradnju SC Višnjk, čija je realizaciju u konačnici, kako navodi dr. Vrančić, koštala dvostuko više – 300 milijuna kuna. Financiranje Višnjika pomogla je i Vlada RH koja je za dovršetak dvorane izdvojila 100 milijuna kuna. No, kako ističe dr. Vrančić, Grad Zadar je iz proračunskih sredstava platio taj iznos, s tim da gradskoj vlasti, Vlada RH godišnje uplaćuje po 11 milijuna kuna. 
– Uz vraćanje kamata na obveznice i direktno ulaganje od 100 milijuna kuna, nije nam ostalo novca za vraćanje glavnice. Jednostavno nismo bili u mogućnosti sve istovremeno financirati. Ostala nam je obaveza financiranja glavnice, zbog čega smo se odlučili za novo zaduženje u iznosu od 138 milijuna kuna. Za to nam je potrebna suglasnost Gradskog vijeća. Nakon dobivanja suglasnosti ići ćemo na raspisivanje natječaja za najpovoljnijeg kreditora, kaže dr. Vrančić te nastavlja kako je u planu podizanje kredita kojim će se tijekom sedam godina u potpunosti riješiti financiranje SC Višnjika.
Prema Vrančićevim riječima, u prve dvije godine iz gradskog proračuna bi se vraćalo po 15 milijuna kuna. Sljedeće dvije godine , 2014. i 2015., godišnje bi se za vraćanje kredita izdvajalo 20 milijuna kuna. Posljednje tri godine, na godišnjoj razini kredit bi se otplaćivao s 25 milijuna kuna.
Pročelnica Upravnog vijeća za financije Grozdana Perić, podsjećajući na proceduru kojom je Grad Zadar 2004. godine izdao obveznice pomoću kojih je izgrađeno zatvoreno bazensko plivalište i polivalentna dvorana na Višnjiku, istaknula je da obaveza vraćanja glavnice od 18,5 milijna eura na koju je Grad Zadar posljednjih sedam godina plaćao kamate Hypo Alpe Adria banci dospijeva 1. rujna ove godine.
Do tada bi Grad Zadar trebao riješiti novo zaduženje, koje će, kako dodaje Perić, moći vraćati uz redovito podmirivanje ostalih obveza iz gradskog proračuna.
– Krizna su vremena i teško je naplatiti potraživanja. To rezultira otežanim punjenjem proračuna. Unatoč tome Grad Zadar mora ispunjavati svoje obveze. Kako bi zadržali postignuti standard te dalje uredno podmirivali ostale obveze, odlučili smo se za novo zaduživanje kojim ćemo financijski zatvoriti Višnjik, kaže Perić, dodajući kako je podizanje kredita najbolji mogući način da Grad Zadar podmiri svoje obaveze bez prevelikih naprezanja u kriznim vremenima.