Investitori prepoznali isplativost ulaganja u vjetar

Slika korisnika admin
vjetrenjace
U projekt vjetroelektrane u Velikoj Popini uloženo je 118 milijuna kuna i samo koji mjesec nakon izgradnje uspjele su ishoditi sve dozvole za puštanje u pogon

Budućnost opskrbe energijom je u obnovljivim  izvorima, prije svega vjetru, a  Zadarska županija zauzima  jedno od vodećih mjesta u  Hrvatskoj po broju izgrađenih  vjetroparkova. U Hrvatskoj je  dosad sagrađeno pet vjetroelektrana: Pag, Trtar-Krtolin,  Orlice, Vrataruša i Velika Popina. Trenutačno su na području Zadarske županije aktivne dvije vjetroelektrane,  Ravne 1 na Pagu i ZD 6 u  Velikoj Popini ukupne snage  oko 15 MW, a građevinske  dozvole i potvrde glavnog projekta ima nekoliko tvrtki te bi  realizacijom tih projekata  ukupna energija dobivena od  vjetra bila veća 60 MW.

Vjetropark Ravne i  Velika Popina

Tvrtka "Adria Wind Power"  na predjelu Ravne na otoku  Pagu izgradila je sustav od  sedam vjetroelektrana ukupne snage 5,950 kW, a sastoji se  od 7 agregata od 850 kW.  Uskoro bi na predjelu Ravne  trebalo biti izgrađeno novih  sedam vjetroagregata, jednake snage, a trenutačno je u  postupku ishođenje dozvola.  O vrlo dobrom vjetropotencijalu na području otoka Paga  svjedoči i to da je u planu bila  i izgradnja vjetroparkova u  Povljani i Novalji, no uredbom  Vlade RH zabranjena je gradnja na području otoka te su ti  projekti otpali. U izgradnju  prve faze vjetroparka na Ravnama uloženo je 6,5 milijuna  eura, a toliko će biti uloženo i  u drugu fazu.  

Posljednja u nizu vjetroelektrana koja je počela s radom je u Velikoj Popini, na  području Općine Gračac. Investitori su tvrtke Dalekovod i  EKO Murtela, odnosno njihova zajednička tvrtka Velika  Popina d.o.o. Najmodernija  vjetroelektrana sastoji se od 4  vjetroagregata ukupne snage  9,2 MW, a planirana godišnja  proizvodnja je 26.000 MW/h  godišnje, što je laički rečeno  dovoljno za godišnju opskrbu  8.000 kućanstava. U projekt je  uloženo 118 milijuna kuna i  samo koji mjesec nakon izgradnje uspjeli su ishoditi sve  dozvole za puštanje u pogon  te su s radom započeli krajem  prošle godine.

Osim već izgrađene vjetroelektrane u Velikoj Popini, u  planu izgradnja dva velika vjetroparka kapaciteta po 20  MW na lokacijama Otrić i  Bruvno. Tvrtka Dalekovod  d.o.o. podnijela je zahtjeve za  ishođenje lokacijskih dozvola,  a za navedeni projekt usvojene su studije utjecaja na  okoliš prema kojima će se na  tim lokacijama navodno biti  izgrađene čak 34 vjetroturbine.

Već neko vrijeme aktualan  je i projekt vjetroelektrana  Zelengrad - Obrovac čija bi  snaga bila 99 MW, a uz njih bi  bio izgrađen i dalekovod 110  kV TS Obrovac - TS Zelengrad. Studija utjecaja na okoliš za ovaj projekt usvojena je  još prije tri godine, a investitor  je tvrtka Eko-energija d.o.o.  sa sjedištem u Kruševu, hrvatska podružnica austrijske  tvrtke CE Energy Holding.  Trenutačno je u postupku  ishođenje lokacijske dozvole,  a nedavno je objavljen javni  poziv za sklapanje nagodbe o  ustanovljenju prava služnosti  te su pozvani vlasnici zemljišta  u Kruševu, Karinu, Zatonu,  Bilišanima kako bi se dogovorili. U navedeni projekt navodno je planirano ulaganje  oko 50 milijuna eura.

Lokacije na području  Benkovca i Jasenica

 Na području Benkovca izgradit će se brojni vjetroparkovi. Tvrtka Eko d.o.o. iz Zagreba ishodila je građevinsku  dozvolu i za gradnju vjetroelektrana s po osam vjetroturbina ukupne snage po 20  MW na dvije lokacije te su  ishodili lokacijsku za jednu sa  tri vjetroturbine snage 9 MW.  Tvrtka Kastel International iz  Zadra podnijela je zahtjev za  ishođenje lokacijske dozvole  na pet lokacija, ukupne snage  do 216 MW.

U Općini Jasenice tvrtka  Dalekovod d.d. podnijela je  zahtjev za ishođenje lokacijske dozvole za devet stupova  po 2 MW iznad ceste Obrovac-Jasenice, dok je tvrtka  Censur d.o.o. dobila načelnu  građevinsku dozvolu iako u  županiji nisu poznati podaci o  snazi i broju vjetroagregata  koji bi postavili.  

 Važnost obnovljivih izvora  energije prepoznata je i u direktivama Europske unije  prema kojima bi 20 posto  energije trebalo dolaziti iz obnovljivih izvora. Ukupna potrošnja električne energije u  RH godišnje je 14-15 TWh, od  toga se 20 do 30 posto pokriva  uvozom. U Županijskom prostornom planu predviđene su  lokacije za instaliranje vjetroelektrana kapaciteta 403  megavata, no vjerojatno dio  ipak neće biti izgrađen zbog  recesije, ali i toga što je nekim  proizvođačima teško dobiti  dopuštenje HEP-a za priključak na distributivnu  mrežu.

Projekt Wind Force 12 Europske udruge za energiju vjetra predviđa da će uz promjenu zakonskih regulativa i  okretanje obnovljivim izvorima energije do 2020. proizvodnja električne energije postati industrija koja će na globalnoj razini ostvarivati godišnji profit od 67 milijardi  EUR-a, zapošljavati 1,5 milijuna ljudi, a zamjenjujući  tradicionalne izvore energije  neće biti proizvedeno 12 milijardi tona ugljičnog dioksida.  Energijom vjetra proizvodi se  električna energija bez zagađivanja ili emisije ugljičnog  dioksida. Zajedno s drugim  tehnologijama koje koriste  obnovljive izvore i energetskom iskoristivošću, energija  vjetra mogla bi biti presudna  za smanjenje globalnih klimatskih promjena, kiselih kiša  i drugih ekoloških problema.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika orač1
Lijepo i hvale vrijedno, da se nešto pozitivno radi na tom područiju. Medjutim, koliko je meni poznato bilo je govora, da će se raditi i na projektima postavljanja solarnih elektrana na području grada Obrovca i Zelengrada. Firma iz Slovenije sa svojim poslovnnim partnerima iz EU je bila zainteresirana za gradnju solarne elektrane, snage od 1 do 5 MW na relaciji Zelengrad - Obrovac. Bilo je i neposrednih razgovora sa predstavnicima gradske Uprave Obrovca ali na žalost državna administracija je imala prevelike apetite u novcu, tako da najemoprimac nije bio u jednakopravnom položaju sa ponuditeljem zemljišta gradom Obrovcem. Pitanje za autora ovoga članka gospodina Borisa Kupčaka je slijedeće: da li vam je poznata ta ponuba iz Slovenije o kojoj ovdje govorim. Ako vas zanima, detaljnija informacija u vezi ove teme, možete je dobiti po mailu, pošto slučajno rapolažem sa tim informacijama. Po meni ne bi bilo odviše da upoznamo gradjane Hrvatske koji imaju na to pravo, kako se gospodari još uvijek u nerazvijenim općinama u Republici Hrvatskoj. pozz