Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Kosor: Bez Tuđmana ne bismo bili na pragu ulaska u EU

31.01.2011. 23:00
Kosor: Bez Tuđmana ne bismo  bili na pragu ulaska u EU


Osvrnuvši se na slučaj Tihomira Purde, Kosor je kazala kako je najvažnije da su hrvatske državne institucije, u procesu koji je bio u skladu s hrvatskim zakonima, ustanovile da branitelj Purda nije kriv


Predsjednica Vlade Jadranka Kosor odbacila  je optužbe da se Hrvatska  upliće u unutarnju politiku  BiH i uoči današnjeg susreta s  članovima Predsjedništva te  zemlje poručila kako očekuje  da će Tihomir Purda biti  izručen Hrvatskoj te da će  državne institucije BiH  uvažiti stav hrvatskih institucija koje su utvrdile njegovu nevinost.
– Predsjednik Josipović i ja  smo potpisali zajedničku izjavu o BiH vezano za naše  ustavne obveze, među ostalim, i o brizi o Hrvatima  izvan domovine. Kako su Hrvati u BiH jedan od tri  konstitutivna naroda, naravno da je naša obveza kazati  ponešto i o tome, kazala je  Kosor.
Osvrnuvši se na slučaj  Tihomira Purde, Kosor je  kazala kako je najvažnije da  su hrvatske državne institucije, u procesu koji je bio u  skladu s hrvatskim zakonima,  ustanovile da branitelj Purda  nije kriv.
-Tu činjenicu, sigurna sam,  uzet će u obzir i institucije  BiH, poručila je Kosor koja je  odbila komentirati optužbe  predsjednika SDP-a Zorana  Milanovića da je Vlada izdala  Purdu jer ga nije upozorila da  je tražen. Podsjetila je na  vrijeme kada je SDP bio na  vlasti, kada su prava branitelja drastično smanjivana,  na temelju čega su mnogi od  njih tužili državu i dobili  presude, a iz proračuna se  moralo isplatiti više od milijardu i pol kuna.
Milanoviću je poručila da  se sjeti tih vremena i očituje o  tome, te ga je optužila za  politiziranje na leđima hrvatskih branitelja. – To nije  dobro, to je vrlo pogrešno i  naravno da je osobito pogrešno zato što se događa u  izbornoj godini. Vjerujem da  je za tu stranku i čelnike  SDP-a važno da je državno  odvjetništvo ustanovilo kako  gospodin Purda nije kriv i  nije odgovoran za djelo koje  mu se stavlja na teret. Ako se  zauzimamo za pravnu državu,  onda svi moramo poštivati  institucije pravne države, kao  što je Državno odvjetništvo. I  to bi i za čelnika SDP-a  trebalo biti važno, istaknula  je Kosor.
Premijerka Jadranka Kosor jučer je u Podstrani kod  Splita položila temeljni kamen za izgradnju stambene  zgrade sa 16 stanova namijenjenih zbrinjavanju članova obitelji smrtno stradalih  hrvatskih branitelja, članova  obitelji zatočenih ili nestalih  hrvatskih branitelja i hrvatskih ratnih vojnih invalida iz  Domovinskog rata. U prigodnom govoru istaknula je  kako se ne smije zaboraviti da  je Hrvatska bila žrtva krvave  agresije zaključivši kako bez  Franje Tuđmana danas ne  bismo bili u NATO savezu ni  na pragu ulaska u Europsku  uniju.
 


Čeka se samo mišljenje EU za Brodosplit




Odgovarajući na pitanje kako samoborski DIV za 50 milijuna kuna  može dobiti Brodosplit koji vrijedi četiri milijarde, kazala je kako je za nju  jedino mjerodavno što kaže Agencija za tržišno natjecanje.
– Čekamo mišljenje Europske komisije. Kad i ako to mišljenje bude  pozitivno oko plana restrukturiranja, a ja vjerujem da hoće, u škveru  se mogu početi ugovarati brodovi, rekla je Kosor. Pozivam sve da  ljudima u škveru govore ono što je istina. A istina jest da moramo  proći ovu fazu i imati još malo strpljenja jer ja vjerujem da neće trebati  još dugo vremena i da onda dolazi dan kada će se brodovi moći  ugovarati i raditi. To je cilj Vlade, to je cilj škverana, to je cilj cijele  Hrvatske, naglasila je Kosor.