Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nije u stigmama sve

31.01.2011. 23:00


Ne vjerujete da Sudac liječi dodirom, povremeno lebdi i može biti na dva mjesta istodobno? Stvarno ste glupi i ograničeni. Inače ste vjernik, ali vam je degutantno kad se za omot CD-a fotografira kako hoda po vodi? Ljubomorni ste jer vi to ne možete! Mislite da čovjeku možda nisu sve na broju i da je sa svim onim stigmama žrtva vlastitog psihičkog poremećaja? Bože, kakvih sve zlih nevjernika ima na ovom svijetu! Živcira vas flaster i Jesus-hairstyling? Nemate pojma o menadžerskoj intuiciji.
Sve kritike na račun presvetog gospodina Sudca potpuno su nepoštene i priglupe i baš mi je nekako žao što ga u zadnje vrijeme sve manje ima u medijima. Gdje je nestao čovjek? Nema ga na državnoj televiziji, nema ga na policama supermarketa, ne vidiš ga više kako u društvu Maje Blagdan pješači preko Save. Namlatio je pare i ispario. Mogao je sa svojim darom bilokacije istodobno održavati više koncerata na različitim mjestima, na svim mjestima biti u isto vrijeme, u isti dan i u isti sat, međutim, njega nigdje nema. Povukao se naš slobodnolebdeći Zlatko Sudac i od tada od njega ni pisma ni razglednice.
Sve nešto mislim kako je problem u tome što Sudija zapravo ima samo dvije i pol vlastite pjesme. Stoga mu pod hitno treba sastaviti koncertnu play-listu s obradama standarda drugih autora. Za domaće bi se tržište dalo upotrijebiti naslove i refrene poput “Nije u stigmama sve”, “Sunčana strana krunice”, “Ja kad molim suze teku”, “Poješću sve hostije”, “Papa kupi mi auto”, “Misa mi neće ovi dan pokvarit”, “Krunica sva se trese”, “Dominikanac sam”, “Sve bi seke ljubile oltare”, “Ludi misonari dolaze u grad”, “Vraćam se Kaptole tebi”, “E moj druže franjevački”, “Iza ponoćke ja bit ću tu”, “Zamisli život u ritmu molitve za ples”, “Retko te viđam s mantijama”, “Ne dirajte mi kapelicu”, “Pokoro moja”, “Fratrić stoji pod oblokom”, “Mile voli misno”, “Katedrala, Katedrala”, “Ti si moja lemozina”, “Četrnaest psalmi”, “Ti si moja kongregacija”, “Procesija u mom oku”, “Moja sakristija”, “Hajde da se molimo”, “Daleko je nama popovima kuća”, “Diži cimu počela je misa”, “Dunja sa oltara”, “Međugorje i Fatima stara”, “Vrapci i konvektualci”, “Čuvam noć od bludnih”, “Ostala si uvijek uz Krista”, “Molimo se sto na sat”, “Tako ti je mala moja kad ljubi sjemeništarac”, “U boj u boj za habit svoj”, “Papa vozi polako”, “Prekriži me u predgrađu”, “Mladiće u ljetnim haljinama volim”, “Zašto praviš dona od mene”…Hm, da, to bi moglo biti dovoljno za prvu koncertnu sezonu. Štoviše, možda se nakon Zlatkovog koncerta sjetite i jedne rečenice koju u filmu “Hannah i njezine sestre”, nakon cjelodnevnog gledanja televizije izgovara glumac Max Von Sydow: “Da se Isus kojim slučajem vrati na Zemlju nikada više ne bi prestao povraćati”.
(ostale kolumne  ovog autora čitajte svakodnevno u tiskanom izdanju)