Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Susjedsko pripetavanje

31.01.2011. 23:00
Susjedsko pripetavanje


Definitivno nisam nezadovoljan. Dobili smo skoro sve moguće susjede. Bit će jako zanimljivo. Sve su to reprezentacije koje nisu zalutale na smotru – smatra izbornik


Nedjeljni ples kuglica u Litavskom nacionalnom kazalištu pokazao se sretnim za  hrvatske košarkaše, koji će  krajem ljeta na Eurobasketu u  Litvi nastupati u skupini C.  Izabranicima Josipa Vrankovića pripala je “balkanska skupina” u koju su smješteni zajedno s reprezentacijom  Grčke, Crne Gore, Makedonije, BiH, dok će posljednjeg  suparnika saznati nakon kvalifikacijskog turnira na kojem  će nastupiti Mađarska, Portugal i Finska. Dvočlanu hrvatsku delegaciju u metropoli  baltičke države činili su predsjednik HKS-a Danko Radić  te hrvatski izbornik Vranković  koji nije skrivao zadovoljstvo  ždrijebom.
– Definitivno nisam nezadovoljan. Bilo je važno izbjeći  domaćina Litvu, te Italiju koja  po meni ima zavidnu kvalitetu. Na europskoj smotri  nema slabih protivnika i sigurno nas ne očekuje lagan  posao. Mislim da će biti zahtjevno i teško, no istina je i da  smo mogli dobiti i osjetno  težu skupinu, tako da ne smijemo biti nezadovoljni – objašnjava hrvatski izbornik.
Regionalizacija
Regionalizacija košarke na  ovim prostorima nastavlja se  i na Europskom prvenstvu.  Hrvatska je u skupini dobila  sve susjede osim Slovenije i  Srbije. Epitet favorita skupine ide Grčkoj, brončanoj  reprezentaciji s posljednjeg  Europskog prvenstva u Poljskoj, dok je Hrvatska nominalno druga najjača  momčad skupine.
– Istina. Dobili smo skoro  sve moguće susjede. Definitivno će biti zanimljivo. Sve su  to reprezentacije koje nisu zalutale na europsku smotru.  Svakog protivnika treba shvatiti maksimalno ozbiljno, ali  smatram da hrvatska reprezentacija ima kvalitetu – dodaje Vranković.
Litavci su odmah na početku demonstrirali kako su prava košarkaška nacija, učinivši  od ždrijeba pravi mali spektakl, rijedak za ovakve prilike. U pravom “showu” sudjelovalo je dvjestotinjak umjetnika i performera, ali glavna zvijezda definitivno je bio  najbolji europski centar svih  vremena Arvydas Sabonis,  koji nije bio previše zadovoljan skupinom koja je zapala njegove sunarodnjake.
Skupina smrti
Skupina A u kojoj su još  europski prvaci Španjolska,  srebrna sa SP-a Turska te  neugodne Velika Britanija i  Poljska odmah je dobila popularni epitet “skupine smrti”. Hrvatska je pak i u tom  segmentu imala sreće budući  da se u drugom krugu križa s  najslabijom skupinom D u  kojoj osim Slovenije i Rusije  nema protivnika kojeg bi se  trebalo bojati. Put do Hrvatskoj mrskog četvrtfinala  zasad izgleda potpuno otvoren.
– Rano je još razmišljati  tako daleko. Treba se dobro  spremiti i odraditi kvalitetan  program priprema koji će  nam omogućiti da na poprište  Europskog prvenstva stignemo maksimalno natjecateljski  spremni – zaključit će Vranković.
 


Hrvatska u Alytusu




Hrvatski košarkaši svoje oglede  u skupini igrat će u gradu Alytusu, a  Eurobasket otvaraju 31. kolovoza  ogledom protiv Portugala, Mađarske ili Finske. Slijedi Makedonija (1.  rujna), pa nakon dana odmora Crna  Gora (3. rujna), BiH (4. rujna) i na  kraju Grčka (5. rujna).


 


Skupine


 Skupina A (Panevežys): Španjolska, Turska, Litva, Velika Britanija,  Poljska, kvalifikant 2.
Skupina B (Šiauliai): Srbija, Francuska, Njemačka, Izrael, Italija,  Letonija.
Skupina C (Alytus): Grčka, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, BiH,  kvalifikant 1.
Skupina D (Klapeida): Slovenija, Rusija, Belgija, Gruzija, Bugarska,  Ukrajina.