Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U Zadru evidentirano 600 oboljelih

31.01.2011. 23:00
U Zadru evidentirano  600 oboljelih


Iako broj oboljelih u Zadru raste, dr. Medić navodi da nema kritičnih slučajeva koji zahtijevaju hospitalizaciju kao, primjerice, u Zagrebu. Zadrani su dobro, realno prihvatili postojeću situaciju, tako da u slučaju zaraze gripom ne paničare niti odlaze bez potrebe liječniku


Broj oboljelih od gripe u Hrvatskoj raste iz dana u  dan, što potvrđuju i najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za javno  zdravstvo, gdje je do sada službeno registrirano preko šest tisuća  osoba zaraženih tim virusom. No kako svi oboljeli ne odlaze k  liječniku, u HZJZ pretpostavljaju da je stvarni broj oboljelih  daleko veći, štoviše da je virusom pandemijske gripe u Hrvatskoj  zaraženo više od 40 tisuća ljudi. Zbog komplikacija izazvanih  virusom pandemijske gripe preminulo je desetero ljudi.
Da broj oboljelih raste i u Zadarskoj županiji, potvrdio je dr.  Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju u zadarskom  Zavodu za javno zdravstvo, ističući da je do sada registrirano  preko 600 osoba zaraženih virusom gripe.
– Za sada imamo 600 prijavljenih slučajeva gripe. Tjedno se  registrira oko 120 novooboljelih. Po informacijama koje dobivamo s terena, možemo reći da gripa ovih dana dostiže svoj  vrhunac, koji će najvjerojatnije potrajati dva do tri tjedna, govori  dr. Medić te nastavlja da je tijek gripe nemoguće predvidjeti, no  sigurno će potrajati do kraja veljače, možda čak i ožujka.
Iako broj oboljelih u Zadru raste, dr. Medić navodi da nema  kritičnih slučajeva koji zahtjevaju hospitalizaciju kao, primjerice u Zagrebu. Prema riječima dr. Medića, Zadrani su dobro,  realno prihvatili postojeću situaciju, tako da u slučaju zaraze  gripom ne paničare niti odlaze bez potrebe liječniku. Oboljeli se  pridržavaju preporuka epidemiologa, tako da su jedino kronični  bolesnici u slučaju zaraze pandemijskim virusom pod liječničkim nadzorom.
– Što se tiče pandemijske gripe, na zadarskom Zaraznom  odjelu je mirno. Hospitalizacija zbog gripe nema, eventualno  sporadičnih slučajeva u dnevnoj bolnici. Zadrani su dobro  prihvatili postojeću situaciju, pridržavaju se preporuka liječnika, tako da jedino kronični bolesnici zahtijevaju nadzor jer  oni spadaju u rizičnu skupinu, kaže dr. Medić, dodajući da u  Zadru nije bilo težih komplikacija izazvanih pandemijskom  gripom.
Podsjetimo, u Hrvatskoj je prošle sezone od pandemijske  gripe oboljelo oko 60 tisuća ljudi. Ove godine epidemiolozi  očekuju slične pa čak i veće brojke od lanjskih. O tome, dakako,  ovisi tijek pandemijske gripe, koja ovih dana u Hrvatskoj, pa  tako i Zadru, dostiže svoj vrhunac.